Ο πρώην τραπεζικός που ταξιδεύει το τσάι Ολύμπου μέχρι τη Σιγκαπούρη
Θεωρεί την πρωτογενή παραγωγή ως τον μόνο τρόπο για να επιστρέψει η χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης. Γι’ αυτό και όταν του δόθηκε η ευκαιρία να φύγει με εθελούσια από την Αγροτική Τράπεζα, όπου εργαζόταν επί 35 χρόνια, για να αφοσιωθεί στην καλλιέργεια της γης, το έκανε χωρίς δεύτερη σκέψη, βγάζοντας το… κοστούμι του τραπεζικού και φορώντας τη φόρμα του καλλιεργητή.
Ο Χρήστος Παπαχρήστος δραστηριοποιείται εδώ και μια πενταετία με την εταιρεία «Ανεμοηλεκτρική» στην βιολογική καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο Λιβάδι Ολύμπου, με έμφαση στο Τσάι Βουνού Ολύμπου Sideritis Scardica (Olympus Mountain Tea), το οποίο ταξιδεύει ήδη από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Σαουδική Αραβία μέχρι την Αγγλία και τη Σιγκαπούρη.
Μάλιστα, το τσάι του πωλείται από τα Walmart και το Amazon, ενώ αυτό τον καιρό ετοιμάζεται να χτυπήσει την πόρτα της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, συνεχίζοντας το διεθνές του ταξίδι και συστήνοντας τον φυτικό πλούτο του Ολύμπου σε όλο και περισσότερες χώρες.
Στην Ελλάδα το Τσάι Βουνού Ολύμπου της εταιρείας βρίσκεται από καταστήματα βιολογικών προϊόντων και ξενοδοχεία 5 αστέρων μέχρι αεροδρόμια κυρίως στη νησιωτική χώρα, ενώ ο Χρήστος Παπαχρήστος ονειρεύεται να μπορέσει στο μέλλον να συμβάλλει στην ανάδειξη του ως ΠΟΠ προϊόντος.
Τελευταία μάλιστα ο ίδιος έκανε και το επόμενο βήμα, βγάζοντας στην αγορά, σε συνεργασία με εταιρεία καλλυντικών της Κατερίνης, σαμπουάν με εκχύλισμα τσαγιού και αφρόλουτρο με εκχύλισμα τσαγιού και λεβάντας, αλλά και δύο σαπούνια με τσάι, καλέντουλα και σπαθόχορτο, σε συνεργασία με μικρή, τοπική σαπωνοποιία. Έχει δε στα σκαριά και άλλα είδη με βάση το Τσάι του Ολύμπου Sideritis Scardica, αφού τα σχέδια του για το μέλλον είναι πολλά.
Πέραν του τσαγιού ο Χρήστος Παπαχρήστος καλλιεργεί, μεταξύ άλλων, φασκόμηλο, μελισσόχορτο, μέντα, εχινάκεια, ρίγανη, θυμάρι και δενδρολίβανο, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο ως αφεψήματα όσο και ως καρυκεύματα. Σήμερα η σειρά Olympus Organic Mountain Tea and Herbs διαθέτει πάνω από 30 κωδικούς.
Από την τράπεζα στο χωράφι
Ο Χρήστος Παπαχρήστος δημιούργησε την «Ανεμοηλεκτρική» με σκοπό αρχικά να ασχοληθεί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από όπου προέκυψε και το όνομα. Το σχέδιό του δεν ευοδώθηκε τελικά, οπότε η αγάπη του για τη φύση και την πρωτογενή παραγωγή, αλλά και η επί χρόνια επαφή του με τον αγροτικό κλάδο, αφού εργαζόταν στην Αγροτική Τράπεζα για μια 35ετία, τον έσπρωξαν στη γη, σε μια έκταση 12 στρεμμάτων στο Λιβάδι Ολύμπου, που βρίσκεται στα όρια των νομών Πιερίας και Λάρισας, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων.
Από τα γραφεία και τη διευθυντική του θέση βρέθηκε εν μία νυκτί στους αγρούς, επιλέγοντας μια ποικιλία τσαγιού του βουνού που ευδοκιμεί στην περιοχή, την Sideritis Scardica. Τα 12 στρέμματα άρχισαν να αυξάνονται και σύντομα έγιναν 25, με την καλλιέργεια, που ξεκίνησε από το μηδέν, να μεγαλώνει σταδιακά. Η γνώση του Χρήστου Παπαχρήστου από τον επιχειρηματικό στίβο, αλλά και από τη λειτουργία της αγοράς και δη των αγροτικών προϊόντων, τον βοήθησε να εξελίξει γρήγορα το εγχείρημά του, επιδιώκοντας από την πρώτη στιγμή την έξοδο στην ξένες αγορές.
«Το να καλλιεργείς τη γη σε γαληνεύει. Μπορεί να σε κουράζει σωματικά, την ίδια στιγμή όμως σε ξεκουράζει ψυχικά. Ειδικά όταν δημιουργείς κάτι από το μηδέν και το βλέπεις μετά από λίγο να πωλείται στο Amazon ή στα Walmart σού δίνει μεγάλη ικανοποίηση» λέει στη Voria.gr ο Χρήστος Παπαχρήστος.
Για την αποχώρησή του από την τράπεζα, στην οποία πέρασε ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του, δεν έχει μετανιώσει ούτε στιγμή. Άλλωστε, η γη τού έχει δώσει μια ανανεωμένη διάθεση για δημιουργία, στην οποία προτρέπει μάλιστα και τους νέους, αφού πιστεύει ότι το μονοπάτι της πρωτογενούς παραγωγής μπορεί να οδηγήσει σε θαύματα, προσωπικά και παραγωγικά.
Πηγή: voria.gr