Με ποιον συμφώνησε ο πρωθυπουργός για τη ΧΑ, με ποιον διαφώνησε για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τις γαλάζιες προτάσεις για την οποία παρουσιάζει σήμερα

 

Τα μετεκλογικά σχέδια και εναλλακτικά σενάρια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την μετεξέλιξη της Ν.Δ και οι κρυφές σκέψεις για πιθανούς υποστηρικτές και συμμάχους, αναδείχθηκαν από τη χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη στον Ant1 μετά τη συνάντηση του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

 

 

Εν μέσω του πολιτικού κλίματος που πυροδότησε η επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να συνδέσει τη συνέχιση ύπαρξης της δικομματικής με την εκλογική πορεία της Ελιάς, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην παράδοξη θέση να παρουσιάζει από την πλευρά του την κυβερνητική σταθερότητα ταυτόχρονα ως εκλογικό δίλημμα και ως δεδομένο.

Ο κ.Σαμαράς απέφυγε διακριτικά να σχολιάσει τη στρατηγική του κ.Βενιζέλου και το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, δηλώνοντας βέβαιος πως “δεν κινδυνεύει η σταθερότητα μετά τις εκλογές σε καμία περίπτωση” και υπογραμμίζοντας με νόημα το ρόλο των βουλευτών.

Υπενθύμισε ειδικότερα πως “κυβερνητική σταθερότητα υπήρξε στα δύσκολα και οι βουλευτές άντεξαν” προσθέτοντας πως “αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει”, χωρίς να αναφερθεί ειδικότερα στους βουλευτές της Ν.Δ ή του ΠΑΣΟΚ.

Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε συνδυασμό με την απάντηση του στο ερώτημα περί επανίδρυσης της Ν.Δ μετά τις ευρωεκλογές. Όρισε ως αίτημα μίας ευρύτερης από τη Ν.Δ πλειοψηφίας τη σταθερή πορεία της χώρας και έδωσε έτσι το στίγμα των προθέσεων του για την επόμενη ημέρα. “Η Ν.Δ είναι πράγματι ένας μεγάλος πυλώνας, ο μεγαλύτερος, σταθερότητας, και είναι πολλοί οι οποίοι ακριβώς θέλουν πορεία με Δημοκρατία, Ευρώπη και Ανάπτυξη, το οποίο λέμε εμείς” είπε χαρακτηριστικά.

Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι ο κ.Σαμαράς δεν επιτέθηκε στο Ποτάμι, δηλώνοντας ότι καλωσορίζει κάθε τι νέο αλλά περιμένει να ακούσει τις ακριβείς του θέσεις. Τα σενάρια για μετεξέλιξη της Ν.Δ, όπως έχει γράψει το news247.gr άλλωστε επανήλθαν στο τραπέζι με αφορμή την ίδρυση του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη, στο οποίο ορισμένοι γαλάζιοι βλέπουν ένα πιθανό νέο κυβερνητικό εταίρο, μαζί με την Ελιά φυσικά.

Ένα από τα βασικά στοιχεία του καμβά πάνω στον οποίο ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει ότι θα υφάνει το νέο κομματικό σχηματισμό αποτελεί η συνταγματική αναθεώρηση, , τις προτάσεις της Ν.Δ για την οποία παρουσιάζουν σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής ο κ.Σαμαράς και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο πρωθυπουργός άλλωστε αναφέρθηκε στην επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας όχι μόνο για να επιτεθεί στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γιατί η αποσύνδεση της ανάδειξης του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα από τις πρόωρες εκλογές αποτελεί μία από τις βασικές προτάσεις της Ν.Δ στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης. Ο ακριβής τρόπος εκλογής, που θα προτείνει η Ν.Δ, θα παρουσιαστεί σήμερα, μαζί με τα υπόλοιπα σημεία όπως η μείωση του αριθμού των βουλευτών, το ασυμβίβαστο υπουργικής και βουλευτικής ιδιότητας και ρυθμίσεις για τη διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα.

Ο κ.Σαμαράς διαφώνησε πάντως με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμσης Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει ταχθεί υπέρ της άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο λέγοντας ότι αυτό δεν περνάει από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά ούτε καν στο εσωτερικό της ίδιας της Ν.Δ. Συμφώνησε όμως και αυτό έχει σημασία εν αναμονή της ανακήρυξης κομμάτων και υποψηφίων από τον Άρειο Πάγο την Κυριακή με το γραμματέα της Ν.Δ Ανδρέα Παπαμιμίκο, τασσόμενος κατά της απαγόρευσης συμμετοχής της Χρυσής Αυγής στις ευρωεκλογές.