O στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης
Μία άκρως ἐνδιαφέρουσα εκδήλωση με επίσημο καλεσμένο τον κ. Νίκο Λυγερό την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης. H εκδήλωση θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο της Κατερίνης στις 19:00 και όπως πάντα η είσοδος είναι Ελεύθερη. Το θέμα της είναι «Στρατηγική Έξυπνη Ιστορία;» Η Εκδήλωση γίνεται σε συνδιοργάνωση με το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Κλιγγοπούλου Ρεβέκκα.
Τι είναι όμως η Έξυπνη Στρατηγική Ιστορία; Οι ιστορικοί μελετούν την ιστορία του παρελθόντος και οι στρατηγιστές την ιστορία του μέλλοντος. Η πρώτη είναι στατική και η δεύτερη δυναμική εκ φύσης, γι’ αυτόν τον λόγο χρειάζεται περισσότερα τεχνικά εργαλεία για τη μελέτη των γεγονότων που θα παίξουν ένα καθοριστικό ρόλο. Δύο από αυτά τα εργαλεία είναι η Τοποστρατηγική για τις σχέσεις που ξεπερνούν τις επαφές της γεωστρατηγικής, και η Χρονοστρατηγική για τους δεσμούς που είναι διαχρονικές σχέσεις. Η πρώτη επιτρέπει συνδέσεις μεταξύ μακρινών δεδομένων και η δεύτερη διασύνδεση μεταξύ γεγονότων άλλων εποχών που τελικά επηρεάζουν μέσω στρατηγικού μείγματος συμπεριφορές του μέλλοντος. Με αυτόν τον τρόπο το δίκτυο των γεγονότων εξετάζεται ως μια ανοιχτή δομή, όπου λειτουργούν οι δυναμικές των ιδιομορφιών και οι έλξεις των ανωμαλιών. Οι πρώτες προκαλούν τοποστρατηγικές αλλαγές φάσης και οι δεύτερες χρονοστρατηγικές αλλαγές κύκλου. Ο συνδυασμός των δύο εργαλείων προσφέρει μια ερμηνευτική του παρελθόντος ακόμα κι όταν αυτό είναι βαθύ αλλά και προτάσεις για το μέλλον, διότι η μονάδα ανάλυσης είναι ο αιώνας και η ομάδα σύνθεσης είναι χαμαιλεοντική. Αυτά τα εργαλεία αλληλοεπιδρούν με τη βαθύτητα και την πολυκυκλικότητα, για να αποφευχθούν τα λάθη της εικόνας αφού η ουσία είναι το έργο.
Bιογραφικό
Ο Νίκος Λυγερός είναι Έλληνας μαθηματικός, συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, σκηνοθέτης, ασχολείται με τη μουσική, την κοινωνιολογία, την οικονομία, την αρχαιολογία, το μάνατζμεντ, τη στρατηγική και τη γεωπολιτική. Είναι ειδικός σύμβουλος στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, τη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, την Αστυνομική Ακαδημία, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, τη Σχολή Στρατολογικού. Είναι επίσης διερμηνέας-μεταφραστής στα Γαλλικά δικαστήρια. Σύμφωνα με βιογραφικό, που δημοσιεύει ιστοσελίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και εργαζόταν ως επιστημονικός συνεργάτης σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα αυτού, “είναι ο Έλληνας με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (189 στην κλίμακα Standford-Binet)” και “ένας από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο”.
Ο Νίκος Λυγερός Γεννήθηκε το 1968 στο Βόλο. Ως ερευνητής έχει ασχοληθεί με τους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής. Έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την ανάδειξη του έργου και της συμβολής του γένους Καραθεοδωρή και συγκεκριμένα του Κωνσταντίνου (μαθηματικός) και του Αλέξανδρου (διπλωμάτης) όντας επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή. Ίδρυσε το Ίδρυμα Αλτρουϊσμός στην Κύπρο, που προωθεί τις μαζικές προσφυγές κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ ήταν αυτός που διάβασε το σχέδιο Ανάν των 10.000 σελίδων και εντόπισε επακριβώς τις αντιφάσεις και συνέταξε μια έκθεση μονοψήφιων σελίδων καταγράφοντας αυτές τις αντιφάσεις, την οποία παρέδωσε στον πρόεδρο της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλο απ’ όπου φαινόταν ότι θα ερχόταν η απόρριψή του.
Έχει ιδρύσει την οργάνωση The Pi Society. Είναι μέλος της Mensa και της Parssociety. Είναι επίσης δημιουργός δοκιμασιών νοημοσύνης μεγάλου εύρους, και ένα εκ των τεστ εισαγωγής στην Parssociety είναι σχεδιασμένο από τον ίδιο τον Ν. Λυγερό και είναι ευρέως διαθέσιμο στην προσωπική του ιστοσελίδα.