Ο ΤΑΡ παραδίδει 4 νέες Διαχειριστικές Μελέτες Δασών στον Δήμο Καστοριάς (VIDEO)
Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ AG) ολοκλήρωσε την παράδοση 4 νέων Διαχειριστικών Μελετών Δασών στο Δήμο Καστοριάς. Συγκεκριμένα ο ΤΑΡ, μέσω εργολήπτριας εταιρείας, χρηματοδότησε και παρέδωσε Διαχειριστικές Μελέτες για τις δημοτικές δασικές εκτάσεις Κλεισούρας, Οξυάς, Λιθιάς και Αυγής.
Πρόκειται για τον τρίτο Δήμο στη Δυτική Μακεδονία που επωφελείται από σχετική πρωτοβουλία, στο πλαίσιο του εκτεταμένου προγράμματος κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων που ο ΤΑΡ υλοποιεί στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας από τις οποίες διέρχεται. Είχε προηγηθεί ανάλογη δωρεά στους Δήμους Νεστορίου και Άργους Ορεστικού–5 και 1 Μελέτες, αντίστοιχα.
Οι Μελέτες αυτές προσδιορίζουν τα μοντέλα εφαρμογής στη διαχείριση δασών και τον εκτιμώμενο όγκο ξυλείας που προτείνεται να κοπεί. Αυτό σημαίνει πως εξασφαλίζουν την περιβαλλοντικά κατάλληλη, κοινωνικά ευεργετική και οικονομικά βιώσιμη διαχείριση των δασών, καθώς επιτρέπουν στους υλοτόμους της περιοχής να συνεχίσουν τις αειφόρες υλοτομικές και άλλες δασικές πρακτικές τους για τα επόμενα 10 χρόνια – όση και η διάρκεια των Μελετών.
Την ολοκλήρωση του έργου χαιρέτισε ο Δήμαρχος Καστοριάς, κ.Γιάννης Κορεντσίδης, ευχαριστώντας όλους όσους συνέβαλλαν σε αυτό και ιδιαίτερα τον ΤΑΡ που ανταποκρίθηκε σε σχετική πρόταση του Δήμου. Ο Δήμαρχος στάθηκε στη σπουδαιότητα των Μελετών για την τοπική απασχόληση και οικονομία, δεδομένου ότι εξασφαλίζουν στους δασικούς συνεταιρισμούς και υλοτόμους τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους για τα επόμενα 10 –τουλάχιστον– χρόνια.
Από πλευράς ΤΑΡ, ηκα Βασιλική Σωτηροπούλου, Διευθύντρια του Προγράμματος Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων, ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή Καστοριάς, τον Υπεύθυνο Τοπικών Κοινωνιών του ΤΑΡ για τη Δυτική Μακεδονία, Μιχάλη Γκοσλιόπουλο, αλλά και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας που ενέκρινε τις Μελέτες. Συμπλήρωσε, επίσης,πως οι 10 συνολικά Διαχειριστικές Μελετών Δασών που έχουν εκπονηθεί με τη στήριξη του ΤΑΡ λειτουργούν συμπληρωματικά με τον περιφερειακό σχεδιασμό και προωθούν την περιφερειακή ανάπτυξη και τη βιώσιμη διαχείριση των δασών στα ορεινά της περιοχής, όπου η υλοτομία και άλλες δασικές πρακτικές αποτελούν βασικό κλάδο απασχόλησης και βιοπορισμού.
Ως «Αγωγός Καλής Ενέργειας» ο ΤΑΡ στηρίζει τις τοπικές κοινότητες από τις οποίες διέρχεται, υλοποιώντας –σε στενή συνεργασία μαζί τους– επενδύσεις που απαντούν σε πραγματικές ανάγκες.