Ο Τσίπρας σκέφτεται να κάνει δημοψήφισμα για το Σκοπιανό στις αρχές του 2019
Παρότι ο πρωθυπουργός είχε αποκλείσει τον περασμένο Ιούνιο κάθε ενδεχόμενο να πάει σε δημοψήφισμα, μετά τη συμφωνία με τα Σκόπια, τώρα νέες σκέψεις γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το iefimerida.gr.
«Δεν θα κάνω δημοψήφισμα και δεν φοβάμαι τα συλλαλητήρια», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, μετά τη συμφωνία για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η συμφωνία θα περάσει από την ελληνική Βουλή και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Θα με κρίνει η Ιστορία», είχε δηλώσει ο κ. Τσίπρας στην ΕΡΤ.
Ωστόσο, δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός θα αλλάξει μια απόφασή του και νέες σκέψεις γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου. Η επικαιρότητα είναι ιδιαίτερα τοξική για την κυβέρνηση, μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, ενώ δεν έγιναν ορατά τα οφέλη της εξόδου από τα μνημόνια. Η κυβερνητική ατζέντα προχωρά ασθμαίνοντας, αναμένονται δημοσκοπήσεις-φωτιά για το κυβερνών κόμμα και όλα δείχνουν ότι προχωρούμε γραμμικά προς μια απόλυτη εκλογική επικράτηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Για να ανακόψει αυτή την πορεία ή τουλάχιστον να περιορίσει τις ζημίες για το κυβερνών κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το iefimerida.gr, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κάνει τελικώς δημοψήφισμα για το Σκοπιανό. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν θα είναι εξάλλου δεσμευτικό. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να διχάσει τη ΝΔ (η επίσημη θέση είναι κατά της συμφωνίας), να επωφεληθεί από την στήριξη του Σταύρου Θεοδωράκη σε αυτό το θέμα και να διχάσει ένα φιλελεύθερο ακροατήριο που στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά διαφωνεί με τη θέση του στο Σκοπιανό.
Ας σημειωθεί ότι και ο Πάνος Καμμένος είχε ζητήσει «εκλογές ή δημοψήφισμα», ώστε η συμφωνία της αλλαγής της ονομασίας FYROM σε «Βόρεια Μακεδονία» να εγκριθεί από τον ελληνικό λαό. Η πιθανότητα δημοψηφίσματος απορρίφθηκε, όπως είπαμε, από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ στις 13 Ιουνίου, με το επιχείρημα ότι η συμφωνία δεν απαιτεί αλλαγή στο ελληνικό σύνταγμα αλλά προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια.
Αν επικρατήσουν οι σκέψεις για δημοψήφισμα, στις αρχές του 2019, τότε το αίτημα Καμμένου θα έχει ικανοποιηθεί και πιθανότατα δεν θα συντρέχει πλέον κανένας λόγος για διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως απειλεί ο υπουργός Αμυνας, λόγω του Σκοπιανού.
Την ίδια ώρα, στα Σκόπια ο Ζόραν Ζάεφ ετοιμάζεται πυρετωδώς για το δημοψήφισμα που θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός τα δίνει όλα προσπαθώντας να αξιοποιήσει το κλίμα επικείμενης ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ για να πείσει τους πολίτες της χώρας του ότι με την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα ανοίξουν οι πόρτες για ενσωμάτωση της «Βόρειας Μακεδονίας» στον μεγαλύτερο αμυντικό οργανισμό στον πλανήτη και στην ΕΕ.
Η συνέχεια θα κριθεί από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος: Πιθανή έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από τους Σκοπιανούς στο δημοψήφισμα αναμένεται να καταστήσει την επακόλουθη συνταγματική αναθεώρηση τυπική διαδικασία, αφού είναι αμφίβολο αν θα βρεθούν βουλευτές να αγνοήσουν τη βούληση του λαού.
Ας σημειωθεί ότι δυνάμεις της Δύσης πιέζουν με κάθε μέσο υπέρ του Ζόραν Ζάεφ. Παρά το ελαφρύ προβάδισμα του «ναι» -σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις- στο επικείμενο δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις διχόνοιες που σπαράζουν τα Σκόπια και τις συνέπειες που αυτές μπορεί να έχουν.
Ιδιαίτερα στενά παρακολουθεί την κατάσταση και η ΕΕ με τον Επίτροπο Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν, ενώ αναφέρονται έντονες παρασκηνιακές επαφές μεταξύ Βρυξελλών, Ουάσινγκτον και FYROM. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό ότι ο δυτικός παράγοντας ελπίζει, έστω και την τελευταία στιγμή, να εξασφαλίσει την σαρωτική νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα.
Εκείνη τη χρονική στιγμή, δηλαδή λίγο πριν ή μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης από την πλευρά των Σκοπίων, αναμένεται να βάλει ο Αλέξης Τσίπρας σε εφαρμογή το σχέδιό του για δημοψήφισμα.