Ο Βασίλης Έξαρχος στο 16ο Πανελλήνιο Εδαφολογικό Συνέδριο στην Αθήνα
Το παρόν ακόμη μια φορά, έδωσε ο γνωστός συντοπίτης μας, Γεωπόνος Βασίλης Έξαρχος στο 16ο Πανελλήνιο Εδαφολογικό Συνέδριο που οργάνωσε το τριήμερο 4-6 Δεκεμβρίου 2023, η Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στον Βοτανικό. Η ημερομηνία του συνεδρίου δεν είναι καθόλου τυχαία μιας και η 5η Δεκεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα του εδάφους. Στο συνέδριο συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι Εδαφολόγοι και δόθηκε η ευκαιρία να διαβαστούν και να σχολιαστούν πάνω από 60 εργασίες. Μάλιστα ο κ. Έξαρχος έκανε εργασία με θέμα τι άλλο, για τα Ακτινίδια και πιο συγκεκριμένα με θέμα: «Ξαφνικό Θάνατος της Ακτινιδιάς ένα σύγχρονο Εδαφοκλιματικό σύνδρομο». Στην φωτογραφία φαίνεται η επεξήγηση του φαινομένου στον παγκοσμίου φήμης εδαφολόγο Δρ. Χρήστο Τσαντήλα.
Βέβαια ο κ. Έξαρχος δεν έχασε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με μεταπτυχιακούς φοιτητές που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εργασία, όπως φαίνεται στην φωτογραφία.
Την 2η μέρα του συνεδρίου έγινε συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» με τους εκπροσώπους των μεγάλων εταιρειών παραγωγής και διακίνησης λιπασμάτων, όπου ο κ. Έξαρχος πήρε τον λόγο και τους εξήγησε τα οφέλη της οργανικής ουσίας του εδάφους και ότι ανόργανη λίπανση πρέπει να συνοδεύεται από την οργανική λίπανση, εάν θέλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές εδάφη τα οποία δεν θα έχουν χάσει την γονιμότητα τους. Στην συνέχεια ο κ. Έξαρχος είχε συναντήσεις με τους Καθηγητές Εδαφολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δρ. Νικόλαο Μπαρμπαγιάννη και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας Δρ. Στεφάνου Στεφάνου όπως φαίνεται και στην φωτογραφία.
Τέλος ο κ. Έξαρχος την 3η και τελευταία μέρα στον επίλογο του Συνεδρίου, πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε στο ποσό σημαντική είναι η Εδαφολογική επιστήμη, μιας και ασχολείται με την Επισιτιστική Ασφάλεια του πλανήτη. Με πιο απλά λόγια η επιστήμη αυτή «προσπαθεί» να κρατήσει με την διαχείριση που προτείνει στους αγρότες την γονιμότητα των εδαφών η οποία με την σειρά της θα διασφαλίσει την παραγωγή τροφής τόσο για εμάς σήμερα όσο και για τις μελλοντικές γενιές όπου ο παγκόσμιος πληθυσμός θα ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια. Μάλιστα αναφέρθηκε και σε Ιστορικά δεδομένα όπου πολλοί Αρχαίοι Πολιτισμοί (Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι, Ίνκας κ.α.) εξαφανίστηκαν «ξαφνικά» και ο βασικός λόγος ήταν η κακή διαχείριση των εδαφών λόγω ελλείψεως γνώσεων που τους οδήγησε να χάσουνε σταδιακά την γονιμότητα των εδαφών τους, και να τα κάνουν άγονα. Έτσι μειώθηκε η παραγωγή του βασικού διατροφικού τους προϊόντος…του σιταριού… με συνέπεια να μην μπορέσουν να στηρίξουν διατροφικά τους όλο και αυξανόμενους πληθυσμούς τους, και τελικά οι μεγάλοι αυτοί πολιτισμοί να εξαφανιστούν… Παρακάτω βλέπουμε φωτογραφίες τον κ. Έξαρχο με τους καθηγητές και διοργανωτές του Συνεδρίου Δρ. Διονύση Γασπαράτο.
Και Δρ. Ιωάννης Μάσσας από Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗΣ