Στην σταδιακή αποσυμφόρηση της Κεντρικής Μακεδονίας, από πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται έως σήμερα σε οργανωμένες δομές, σκοπεύει να προχωρήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η ηγεσία του οποίου μάλιστα δεσμεύεται ότι η περιοχή δεν πρόκειται να επιφορτιστεί με νέο προσφυγικό πληθυσμό.

Μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) για την κατάσταση που διαμορφώνεται αυτό το διάστημα στην περιοχή με τους πρόσφυγες, ο περιφερειακός Συντονιστής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη Βόρεια Ελλάδα, Νίκος Ράγκος, ξεκαθάρισε ότι στόχος του υπουργείου είναι να μην φορτωθεί και πάλι η Κεντρική Μακεδονία, η οποία δέχθηκε τα προηγούμενα χρόνια το μεγαλύτερο βάρος, αλλά οι πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν σε Θεσσαλία και Ήπειρο, όπου δρομολογούνται επεκτάσεις σε κέντρα φιλοξενίας που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία.

Ειδικότερα είπε ότι στο σχέδιο Γ΄ που αφορά στη δημιουργία νέων δομών ανά τη χώρα, δεν περιλαμβάνεται σε καμία περίπτωση η Κεντρική Μακεδονία. «Έχουμε επεκτάσεις δομών στις περιφέρειες Θεσσαλίας και Ηπείρου. Τις τρέξαμε πριν από το Πάσχα, γιατί δεν θέλουμε να φορτώσουμε και πάλι την Κεντρική Μακεδονία» υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Ράγκος, ανέφερε στους αιρετούς ότι σήμερα υπάρχει μια λογική αυξητική τάση του προσφυγικού πληθυσμού, λόγω του καλοκαιριού, ωστόσο είπε ότι «προσπαθούμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά». Ήδη, όπως είπε, για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει άμεσο σχέδιο για αποσυμφόρηση των δομών σε Λαγκαδίκια (Δήμος Λαγκαδάς) και Διαβατά (Δήμος Δέλτα).

Αναφερόμενος στο συνολικό αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται σήμερα σε οργανωμένες δομές της Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε ότι ανέρχονται σε 5.077 άτομα, ενώ 8.400 είναι συνολικά οι άνθρωποι που φιλοξενούνται σε κάμπ, περιοχών της αρμοδιότητας του (Θεσσαλία, Ήπειρο, Πρέβεζα και Έβρος). Όσον αφορά στην Κεντρική Μακεδονία, σημείωσε ότι δομές υπάρχουν στους νομούς Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης (Λαγκαδίκια και Βαγιοχώρι) και Πιερία (Κάτω Μηλιά).

Ειδικότερα ο κ. Ράγκος ανακοίνωσε ότι φιλοξενούνται 651 άτομα στις Σέρρες, 583 στην Νέα Καβάλα στο Κιλκίς, 782 άτομα στην Αλεξάνδρεια, στην Βέροια 300, στα Λαγκαδίκια του Λαγκαδά 682 άτομα, στα Διαβατά (πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου )1614 άτομα, στο Βαγιοχώρι του Δήμου Βόλβης 260, και στην Κάτω Μηλιά Πιερίας 325 άτομα. Πανελλαδικά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες υπολογίζονται σε 62.000 άτομα, ενώ από αυτούς 27.800 άνθρωποι στεγάζονται σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εστία».

Πηγή: www.veriotis.gr