Αλλά υπάρχει λογική εξήγηση

 

Μία οδοντίατρος από το Χιούστον ισχυρίστηκε σε βίντεο στο TikTok ότι κάποιος μπορεί να εμφανίσει κοιλότητες (τρύπες) στα δόντια του όταν φιλήσει τον λάθος άνθρωπο.

«Σκέφτομαι το φιλί που έδωσα στον σύζυγό μου, παρόλο που έχει φθορά (στα δόντια του)», έγραψε η δρ Tasneem Mahmood στο βίντεό της στο TikTok.

«Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η φθορά (τρύπες) στα δόντια είναι μεταδοτική» συνεχίζει. Το βίντεο έχει προβληθεί πάνω από ένα εκατομμύριο φορές.

Ακούγεται παράξενο το γεγονός πώς ένα κενό στο δόντι κάποιου θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα παρόμοιο κενό στο στόμα του εραστή του. Αλλά για τους οδοντιάτρους, δεν είναι ακριβώς νέο αυτό.

Οι ειδικοί γνωρίζουν τη μεταδοτικότητα της φθοράς στα δόντια τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με τον Δρ John Featherstone, ομότιμο καθηγητή και πρώην κοσμήτορα της Οδοντιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Η φθορά στα δόντια συνδέεται με την παρουσία ορισμένων βακτηριακών στελεχών στο στόμα και τα βακτήρια μπορούν να ανταλλάσσονται μεταξύ των ανθρώπων μέσω του σάλιου, όπως συμβαίνει με το φιλί, για παράδειγμα.

Το 2011, ένας οδοντίατρος ανέφερε στους New York Times την περίπτωση μιας 40χρονης ασθενούς η οποία δεν είχε χρειαστεί ποτέ σφραγίσματα. Μέχρι που έκανε σχέση με έναν άντρα που δεν είχε επισκεφτεί τον οδοντίατρο εδώ και 18 χρόνια.

Ο Featherstone, ο οποίος έχει περάσει τέσσερις δεκαετίες ερευνώντας την οδοντική φθορά και την τερηδόνα, έχει δει παρόμοιες περιπτώσεις στη δική του έρευνα.

Αλλά τα βακτήρια δεν κάνουν τη δουλειά από μόνα τους. «Το δεύτερο απολύτως απαραίτητο πράγμα για την τερηδόνα είναι η συχνή κατανάλωση αυτού που ονομάζουμε ζυμώσιμοι υδατάνθρακες. Σακχαρόζη, γλυκόζη, φρουκτόζη, σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και ψωμί», λέει ο Featherstone.

Τα βακτήρια τρέφονται με τους υδατάνθρακες που παρέχει ο άνθρωπος άθελά του. Έτσι, παράγεται οξύ κατά τη διαδικασία, το οποίο διαλύει το φωσφορικό ασβέστιο στα δόντια και οδηγεί σε τερηδόνα.

Έτσι, ακόμα κι αν ο σύντροφός κάποιου μεταφέρει κάποια από τα βακτήριά του, μπορεί ο άλλος να βελτιώσει τις πιθανότητες να παραμείνετε υγιής ακολουθώντας καλές οδοντιατρικές πρακτικές.

Αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης αυτών των επικίνδυνων υδατανθράκων, τη διατήρηση μιας «πολύ χαμηλής συχνότητας στην πρόσληψη σακχάρων κατά τη διάρκεια της ημέρας μεταξύ των γευμάτων», όπως λέει ο Featherstone.

Περιλαμβάνει επίσης «βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα με οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο».

»Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αυτά τα βακτήρια που παράγουν σήψη στο στόμα μας», λέει ο Featherstone.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε τους οδοντιατρικούς εφιάλτες να μας εμποδίσουν να εκφράσουμε την αγάπη μας», λέει ο Featherstone.

«Το φιλί είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μεταδώσει κάποιος οποιαδήποτε ασθένεια. Αλλά, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να μην λέμε ότι το φιλί είναι κακό, επειδή είναι μέρος της ανθρώπινης δραστηριότητας».

Η συμβουλή του Featherstone είναι «να είστε προσεκτικοί εάν ο σύντροφός σας έχει αρκετή οδοντική φθορά. Θα σας τη μεταδώσει. Θα χρειαστεί να προσέχετε ιδιαίτερα την υγιεινή σας. Έτσι, αν ο σύντροφός σας είναι φορτωμένος με ενεργή τερηδόνα, στείλτε τον σε έναν οδοντίατρο και διορθώστε το».

http://

@tasneemmahmoodd& that’s on cavities being contagious ?

♬ presleywalker – PresleyWalker

 

Με πληροφορίες του Guardian

Πηγή: hlifo.gr