Δείτε αναλυτικά τι αλλάζει στον Ποινικό Κώδικα με το νέο νομοσχέδιο. Αυστηροποίηση ποινών – Σε ποια αδικήματα θα επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη.

Με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, να επιμένει στην ορθότητα των αλλαγών του ποινικού κώδικα και στην αυστηροποίηση των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση για το νομοσχέδιο του Ποινικού Κώδικα. Αύριο Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, η συζήτηση ολοκληρώνεται με την ψήφιση του.

Τι προβλέπει για γυναικοκτονίες
Η Καρολάιν και η Νεκταρία. Η Ανίσα και η Γαρυφαλλιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, από το 2010 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021, 108 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άνδρες σε ενδοοικογενειακό πλαίσιο. Μόνο το 2021, οι απώλειες ήταν 13. Τι προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας.

Tο υπουργείο Δικαιοσύνης τοποθετείται και στις αιτιάσεις για την εισαγωγή ειδικών προβλέψεων για τις γυναικοτονίες επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «σε επίπεδο καταστολής πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει, ότι η ανθρωποκτονία εναντίον οποιουδήποτε στρέφεται θα τιμωρείται με την αυστηρότερη των ποινών.

Στο ποινικό δικαιϊκό σύστημα αυτή είναι η ποινή της ισοβίου καθείρξεως, η οποία στον Ποινικού Κώδικα, θα αποτελεί την μία και μοναδική προβλεπόμενη ποινή για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, διορθώνοντας καθ’ αυτόν τον τρόπο την απολύτως εσφαλμένη επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να τιμωρεί την ανθρωποκτονία και με την διαζευκτική ποινή της πρόσκαιρης καθείρξεως. Συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα για ειδική ποινική μεταχείριση και διάκριση ποινών, αλλά επικέντρωση της χάραξης πολιτικών για την ανάπτυξη βασικών αξόνων που θα ενδυναμώσουν τις γυναίκες σε όλους τους χώρους κοινωνικής, εργασιακής και πολιτικής ζωής».

Τα ανήλικα και το #MeToo
Η 8χρονη στη Ρόδο. Η 12χρονη στην Ανατολική Μάνη. Τα αδέλφια στη Λέρο. Εγκλήματα παιδιών που ανατριχιάζουν, μοιάζει άλλωστε να έχουν επικίνδυνα πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Το νομοσχέδιο προβλέπει ρητά για πρώτη φορά την περίπτωση βιασμού σε βάρος ανηλίκου, με προβλεπόμενη ποινή την ισόβια κάθειρξη.

Επιπλέον η αιμομιξία αναβιβάζεται σε κακούργημα. Αποκλειστικά ως κακούργημα θα θεωρείται πια και το αδίκημα γενετήσιων πράξεων ενώπιον ανηλίκων, η αποπλάνησή τους. Ο υπουργός στέκεται ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους ανηλίκους και τις διατάξεις που αλλάζουν τον χρόνο έναρξης της παραγραφής των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

Η παραγραφή για τα συγκεκριμένα εγκλήματα θα αρχίζει τρία χρόνια μετά την ενηλικίωση του θύματος, στα 21 χρόνια του δηλαδή, εφόσον πρόκειται για κακούργημα. Θα δίνεται με άλλα λόγια η ευκαιρία περισσότερου χρόνου στην ενήλικη ζωή, έτσι ώστε το θύμα να σταθεί στα πόδια του, για να μπορέσει να καταγγείλει και να λυτρωθεί.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι και η διάταξη που προστατεύει τους εφήβους από 12 έως 18 ετών σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης, προβλέποντας αυτεπάγγελτη πια δίωξη –και όχι κατ’ έγκληση όπως μέχρι σήμερα. (Κάτω των 12 ετών, η πράξη θεωρείται ούτως ή άλλως βαρύτερη και αυτεπαγγέλτως διωκόμενη).

Metoo
Επιπλέον τα αδικήματα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο και της προσβολής της γενετήσιας ευπρέπειας για τους ανήλικους θα διώκονται πλέον αυτεπάγγελτα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η ασφυκτική τρίμηνη προθεσμία για την καταγγελία τους.

Με αφορμή την Ιωάννα Παλιοσπύρου
Αυστηροποιείται η ποινή για το αδίκημα της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης στην περίπτωση κατά την οποία ο δράστης επεδίωκε την πρόκλησή της και προστίθενται στην έννοια της βαριάς σωματικής βλάβης η αναπηρία και η μόνιμη παραμόρφωση.

Σε εως 5 έτη φυλακή (από 3 έτη) το αδίκημα κλοπής
Επίσης, αυξάνεται η προβλεπόμενη ποινή για το αδίκημα της κλοπής το οποίο τιμωρείται σήμερα με φυλάκιση έως 3 ετών και προτείνεται πλέον η τιμώρησή του με την ποινή της φυλάκισης που πρακτικά σημαίνει ότι στον δράστη αυτού του εγκλήματος μπορεί να επιβληθεί , ανάλογα με τις συνθήκες τέλεσης, την αξία του κλοπιμαίου αντικειμένου κλπ. φυλάκιση έως πέντε ετών.

Για το έγκλημα της υπεξαίρεσης αυξάνεται το κατώτατο όριο της προβλεπόμενης ποινής στην περίπτωση κατά την οποία το αντικείμενό της υπεξαίρεσης είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και έτσι αντί για φυλάκιση και χρηματική ποινή, θα προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών και χρηματική ποινή.

Κακούργημα τα «περιβαλλοντικά εγκλήματα»
Επιπλέον προβλέπεται ότι το αδίκημα του εμπρησμού δάσους τιμωρείται ως κακούργημα σε όλες του τις μορφές ενώ προστίθεται και επιβαρυντική περίσταση κολασμού του εν λόγω αδικήματος όταν η συμπεριφορά του δράστη είχε ως επακόλουθο σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Διασπορά ψευδών ειδήσεων
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης η αλλαγή που προβλέπεται στο άρθρο 191 του ΠΚ με το άρθρο 36 του νομοσχεδίου εξυπηρετεί την προστασία της δημόσιας υγείας σε καιρούς πανδημικής κρίσης και τη θωράκιση της δημοκρατίας έναντι της διοχέτευσης και άσκοπης αναπαραγωγής ψευδών ειδήσεων, ιδίως όταν αυτοί οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος αγγίζουν την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανθρώπινη ζωή. Πάντως, για την εν λόγω διάταξη το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής εκφράζει προβληματισμό για το εύρος που καταλαμβάνει.

Ειδικότερα, τονίζει πως η διάταξη καταλαμβάνει το σύνολο του δημόσιο λόγου συμπεριλαμβάνοντας υποθέσεις (φόβος, ανησυχίες κ.α.) που δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθούν με αντικειμενικά ποινικά στοιχεία ενώ προσθέτει σε άλλο σημείο πως «πρέπει να διασφαλίζεται επαρκές πεδίο ελευθερίας για τη συµµετοχή στον δηµόσιο διάλογο, στον οποίον τίθενται προς εξέταση γεγονότα που (χωρίς βεβαία γνώση εκείνου ο οποίος τα επικαλείται) ενδεχοµένως να αποδειχθούν ανακριβή».

 

 

Πηγή: dikaiologitika.gr