Οι Δημότες Δίου εόρτασαν πανηγυρικά το παραδοσιακό Αντάμωμα
Το ετήσιο Αντάμωμα των Απανταχού Δημοτών Δίου Πιερίας αποτελεί πλέον θεσμό. Αναβίωσε για εικοστή ένατη χρονιά στην φυσική του έδρα, στην ομώνυμη ιστορική και ιερή πόλη των Μακεδόνων, την τρίτη Κυριακή του Τριωδίου γνωστή ως Κυριακή της Απόκρεω.
Την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 το έθιμο πραγματοποιήθηκε στον αύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Δίου, κατά τον παραδοσιακό τρόπο, καθότι στον σημερινό Ναό προϋπήρχε Ιερό Μονύδριο και αποτελούσε το σημείο της ετήσιας συνάντησης των παλαιών κατοίκων της Μαλαθριάς. Ήταν η προηγούμενη ονομασία του Δίου.
Το Αντάμωμα το αναβιώνει εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες, ο Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής, π. Δημήτριος Κουτσιμάνης με την συμπαράσταση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των κατοίκων του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Δίου-Ολύμπου και υλοποιείται με την ευχή και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.
Μετά τη Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος και συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Καισαρείας κ. Θεοφύλακτος, έγινε εντός του Ναού αναφορά στο πατροπαράδοτο έθιμο, ενώ ακολούθησε στον αύλιο χώρο, το κοινό από όλους πέρασμα πέριξ του Ναού με οδηγό το φλάμπουρο που συμβολίζει την ενότητα και την συγχώρεση. Στη συνέχεια ο χορός της αγάπης με επικεφαλής τον Εφημέριο, έδωσε το έναυσμα για την αδελφοσύνη, ενώ όλοι απολάμβαναν τα προσφερθέντα παραδοσιακά εδέσματα με κορυφαία το βραστό ζυγούρι/γίδα, αλλά και διάφορα τοπικά παρασκευάσματα.
Στους χορούς της Ελληνικής παράδοσης, τα μέλη του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου «Ολύμπιος Ζευς».
Το 29ο Αντάμωμα των Απανταχού Δημοτών Δίου, ήταν αφιερωμένο στον Ενοριακό Ι. Ν. της Αγίας Παρασκευής Δίου, καθώς συμπληρώθηκαν φέτος εξήντα χρόνια από την ανοικοδόμηση και τον εξωραϊσμό του Λατρευτικού χώρου, μετά την από τεράστια καταστροφική πυρκαγιά που υπέστη.
Η αναφορά στο Αντάμωμα
Ο Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Δίου, πατέρας Δημήτριος Κουτσιμάνης στην αναφορά του για το Αντάμωμα και την συμβολή του προκατόχου του π. Κωνσταντίου Κηληπούρη, αλλά και του ιδίου στην ανοικοδόμηση-εξωραϊσμό του Ναού, τόνισε:
«Σεβασμιώτατοι, Σεβαστοί Πατέρες, αγαπητοί μου αδελφοί και ευλαβείς προσκυνητές.
Ανταμώνουμε και φέτος με τη Χάρη του Τριαδικού Θεού εδώ στον Πάνσεπτο Ιερό Ναό της Πολιούχου και Προστάτιδος της Ενορίας μας, της Αθληφόρου και Μεγαλομάρτυρος Αγίας Παρασκευής. Μας αξιώνει ο Θεός και φέτος όπως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, την τρίτη Κυριακή του Τριωδίου, γνωστή ως Κυριακή της Απόκρεω, να αναβιώνουμε το 29ο Αντάμωμα των Απανταχού Δημοτών του Δίου.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Γεώργιο που τιμά και ευλογεί με τη παρουσία του το φετινό μας Αντάμωμα. Επίσης, θέλω να τον ευχαριστήσω που μας έδωσε την ευκαιρία ως ενορία, με την συμβολική του επιλογή να τελέσει το μυστήριο της εις Πρεσβύτερον χειροτονίας του πατρός Κωνσταντίνου Τουμαρά στο πλαίσιο του 29ου Ανταμώματος το οποίο είναι αφιερωμένο στην Ενορία μας, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής. Μας χάρισε με αυτό τον τρόπο την ευλογία να μετέχουμε ως ενορία στη προσωπική Πεντηκοστή του νέου πλέον πρεσβυτέρου της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Ευχόμαστε στο νέο πρεσβύτερο να είναι Άξιος και να ευαρεστεί κατά τη διακονία του τον Θεό και τους ανθρώπους.
Το φετινό 29ο Αντάμωμα είναι αφιερωμένο στην ανοικοδόμηση και τον εξωραϊσμό του Πάνσεπτου Ενοριακού μας Ναού, καθώς συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη καταστροφική πυρκαγιά.
Είναι γνωστό σε όλους μας, ότι ο πρώτος ενοριακός ναός του χωριού μας, υπήρξε ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου της πάλαι ποτέ Μαλαθριάς και είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε εκτενώς στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του περσινού μας Ανταμώματος το οποίο ήταν αφιερωμένο στον πρώτο ενοριακό ναό του Αγίου Δημητρίου.
Στον χώρο που βρισκόμαστε σήμερα υπήρχε Ιερόν Μονύδριον της Αγίας Παρασκευής το οποίο υπαγόταν στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. Στον προαύλιο χώρο εκτίθεται φωτογραφικό υλικό όπου μπορείτε να δείτε την εξωτερική κάτοψη και τα κελιά των μοναχών που περιβάλλαν τον ιερό ναό.
Για αρκετές δεκαετίες, οι Μαλαθριώτες, που κατοικούσαν στην περιοχή που βρίσκεται κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο στο σημείο που βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου, ταλαιπωρούνταν λόγω των επικίνδυνων κουνουπιών που απειλούσαν την υγεία τους και αναγκάστηκαν να μετακινηθούν για να αποφύγουν την ελονοσία που μάστιζε το χωριό εξαιτίας του έλους. Οι δύσκολες και ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης που επικρατούσαν ανάγκαζαν τους κατοίκους της Μαλαθριάς κατά τους θερινούς μήνες να μετακινούνται προς την γενέτειρά τους τον Κοκκινοπλό, όπου διατηρούσαν την ακίνητη περιουσία τους. Η εγκατάσταση των βλάχων κατοίκων προς το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, χρονολογείται στο διάστημα μεταξύ του 1920 έως το 1937 όπου σταδιακά ήδη είχαν αρχίσει να χτίζουν τα σπίτια τους γύρω από το Μονύδριο της Αγίας Παρασκευής και να εξυπηρετούν τις λειτουργικές τους ανάγκες στον Μοναστηριακό Ναό της Αγίας Παρασκευής.
Αδελφοί μου, δεν θέλω να γίνω περισσότερο αναλυτικός για να μην σας κουράσω, εξάλλου οι περισσότεροι τα γνωρίζετε αρκετά καλά, γιατί όλα αυτά τα χρόνια σταθήκατε δίπλα μου, αγκαλιάσατε το όραμά μου και τις αγωνίες μου και στηρίξατε με την αγάπη σας και τις χορηγίες σας όλα αυτά τα έργα, διότι χωρίς τη δική σας αρωγή, χωρίς τη δική σας ευλάβεια, δεν θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθούν όλα αυτά.
Σίγουρα όλα αυτά τα χρόνια όλα δεν ήταν εύκολα, ο κόπος πολύς και ο αγώνας μεγάλος, ωστόσο όμως, αυτό που μένει και αυτό που αισθάνομαι αυτή τη στιγμή μετά από τόσα χρόνια σκληρής δουλειάς και επίπονων προσπαθειών είναι ότι η ψυχή μου αγάλλεται και χαίρει, η συνείδηση μου αισθάνεται καθαρή γνωρίζοντας ότι στο μέτρο των δυνατοτήτων μου υλοποίησα αυτά τα έργα με διάθεση προσφοράς προς το ποίμνιο που μου εμπιστεύτηκε η Εκκλησία αλλά και παρακαταθήκης στις επόμενες γενιές.
Δοξάζω και ευχαριστώ το Θεό που μου παρέχει τη δυνατότητα να διακονώ το ποίμνιο αυτού του σπουδαίου και ιστορικού τόπου της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης επισκοπής του Δίου. Ειλικρινά σας ευχαριστώ για την αγάπη σας, την οποία καθημερινά δέχομαι ως ηθική ανταμοιβή, γιατί τελικά ο μεγαλύτερος πλούτος όλων αυτών των έργων είναι η ανιδιοτελής αγάπη.
Το έργο ενός εφημερίου σε μια ενορία σίγουρα δεν είναι μόνο υλικό αλλά πρωτίστως πνευματικό. Από τις πρώτες μου ενέργειες ήταν η ίδρυση καταχτητικών συνάξεων λειτουργώντας κατηχητικά τμήματα για παιδιά, εφήβους, ενήλικές, όπως επίσης για αρκετά χρόνια εκκλησιαστική χορωδία με τις κυρίες της ενορίας μας. Στο πλαίσιο αυτό των πνευματικών και ποιμαντικών καθηκόντων μου, από τα πρώτα χρόνια της χειροτονίας μου προσπάθησα να αναβιώσω και το έθιμο του Ανταμώματος. Όπως πολύ καλά γνωρίζουν και θυμούνται οι παλαιότεροι Ενορίτες μας, το έθιμο του Ανταμώματος είχε λησμονηθεί μέσα στον χρόνο. Όμως, ένας διακαής πόθος με παρακινούσε στην αναβίωση αυτού του πατροπαράδοτου εθίμου. Με αισθήματα σεβασμού και ευθύνης για την ιστορία του τόπου μας, ένιωσα την ανάγκη να το αναβιώσουμε. Οι πρώτες μου ποιμαντικές ενέργειες, στράφηκαν και προς αυτή τη κατεύθυνση, ως ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης στους προγόνους μας, αλλά και ως παρακαταθήκη για τις νέες γενιές.
Το Αντάμωμα ως ένα έθιμο θεσμός, που αναβιώνει εδώ και 29 χρόνια, πάρα τις δυσκολίες της σύγχρονης εποχής προσπαθούμε να το διατηρούμε ως κορωνίδα της ύπαρξής μας. Αυτός λοιπόν ο ιερός χώρος που βρισκόμαστε σήμερα, όπως σας προανέφερα, τα παλιότερα χρόνια λειτουργούσε ως Μονύδριον, αποτελούσε το σημείο συνάντησης και αναφοράς των προγόνων μας. Εδώ πέρα οι πρόγονοί μας, οι δικοί μας άνθρωποι, διαφύλαξαν άσβεστη τη φλόγα της πίστεως και μέσα από την προσευχή και την παράκληση προς την Θαυματουργό Οσιοπαρθενομάρτυρα και Αθληφόρο Αγία Παρασκευή, είχαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να κρατήσουν ζωντανή τη συνοχή, την αλληλεγγύη, την επαφή και την επικοινωνία μεταξύ τους.
Τα θεόπνευστα λόγια που ακούσαμε στη σημερινή ευαγγελική περικοπή, αποτελούν άλλωστε τον θεμέλιο λίθο, καθώς και τη νοηματική κατεύθυνση του Ανταμώματος. Όπως ακούσαμε, ο Χριστός θα συνάξει όλα τα έθνη την ημέρα της Κρίσεως, έτσι και η τοπική Εκκλησία του Δίου, τη σημερινή ημέρα, καλεί και συνάσσει όλους τους διαμένοντες και καταγόμενους από το Δίον, που βρίσκονται διασκορπισμένοι στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο ή διαβιούν διάσπαρτοι στα διάφορα έθνη.
Αυτή την Κυριακή της Απόκρεω, επιλέξαμε να συνασσόμαστε, δηλαδή, να συγκεντρωνόμαστε και να ανταμώνουμε εδώ στην αγκαλιά της Ενορίας μας, στην γενέτειρα Μακεδονική γη του Δίου, αποσκοπώντας στο να κρατήσουμε ζωντανή και άσβεστη τη μνήμη και την επικοινωνία με τους απανταχού αδελφούς μας που κατάγονται από τον τόπο μας.
Στο φετινό Αντάμωμα αισθανόμαστε την ανάγκη να τιμήσουμε τον άξιο Λευίτη του Θεού, τον φιλακόλουθο πατέρα Ανδρέα Λαζαρίδη, ο οποίος τους τελευταίους μήνες διακονεί με υποδειγματικό τρόπο τις λειτουργικές ανάγκες της Ενορίας μας. Πατέρα Ανδρέα σ’ ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε ο Πανάγαθος Θεός να χαρίζει υγεία και κάθε ευλογία σ’ εσένα και στην οικογένειά σου.
Αδελφοί μου, κλείνοντας τον λόγο μου, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για τη σημερινή σας παρουσία. Θερμές ευχαριστίες εκφράζω σε όλους όσοι βοήθησαν, κοπίασαν και συνέβαλαν με τη συμμετοχή τους για τη διοργάνωση του φετινού Ανταμώματος.
Καλώς Ανταμώσαμε και φέτος, εύχομαι χρόνια πολλά κι ευλογημένα σε όλους, χρόνια γεμάτα από υγεία και πλούσια από την Χάρη και την Ευλογία του Πανάγαθου Θεού.»
Άξιος Πρωτοπρεσβύτερος ο π. Δημήτριος
Με το Εκκλησίασμα να αναφωνεί ΑΞΙΟΣ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον μέχρι τώρα Μέγα Οικονόμο π. Δημήτριο Κουτσιμάνη, ως ένδειξη αναγνώρισης του ποιμαντικού και κοινωνικού του έργου.
Επίσης χειροθέτησε Αναγνώστη τον Ιεροψάλτη Νικόλαο Γιαννακόπουλο και διακονητή τον ιερόπαιδα Απόστολο Κουτρουλό και τίμησε τους ιερόπαιδες, Δημήτριο Καζακλάρη, Χρήστο Κρεμέτη και Ευστάθιο Λαφατζή.
ΔΥΟ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Τέλος, ο π. Δημήτριος Κουτσιμάνης τίμησε δύο ανθρώπους από τις Ένοπλές Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, για την συνεισφορά τους στο έργο τόσο της τοπικής Ενορίας όσο και ευρύτερα της κοινωνίας της Πιερίας. Τον Ταξίαρχο της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, κ. Νικόλαο Θεοδοσίου και τον Διοικητή της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Πιερίας, κ. Χρήστο Βλάχο.
Τίμησαν με την παρουσία τους το 29ο Αντάμωμα των Απανταχού Δημοτών Δίου, οι Βουλευτές Πιερίας, Ξενοφών Μπαραλιάκος και Κομνηνός Δελβερούδης, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Ευάγγελος Γερολιόλιος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων αλλά και μεγάλος αριθμός κατοίκων της περιοχής καθώς και επισκεπτών.