ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΑΝΤΕΣ

Στην αγκαλιά του Ολύμπου, βρίσκεται  η Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Πέτρας, ένας ιστορικός Ναός που στέκει ως μαρτύριο της πίστης και του έθνους. Ωστόσο, η μοίρα της Μονής άλλαξε όταν απεβίωσε και ο τελευταίο μοναχός, στα πέτρινα χρόνια.  Το έτος 1927 το ελληνικό κράτος κατάσχεσε, τα υπάρχοντα της μονής στο όνομα του δημοσίου και προς όφελος του εκεί Σανατορίου και μετέπειτα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου.

Από το 2004 όπου και  έχουμε την παύση της λειτουργίας  του ΨΝΠΟ  και της εγκαταλείψεως του χώρου, η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους προέβη σε πολλές παραστάσεις στους αρμόδιους, ώστε να επανέλθει ο ιερός ναός, τα κελιά και ένας αύλιος χώρος  στην τοπική Εκκλησία.

Συμπαραστάτες σε αυτό το αίτημα της, την τρέχουσα περίοδο, η Μητρόπολη Κίτρους έχει τον Βουλευτή Πιερίας κ.  Κουλκουδίνα και τη συντονίστρια του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βόρειο Ελλάδα κ. Έλενα Σώκου.

Ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα, κ. Γεώργιος, απηύθυνε τις ευχαριστίες του προς τις δύο σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής, ως αναγνώριση της στήριξης που παρέχουν  προς τη Μητρόπολη, προκειμένου να ανακτηθεί η δικαιοδοσία της μονής και να μετατραπεί σε κέντρο θρησκευτικής δραστηριότητας.

Η αναγνώριση αυτή προς τους δύο πολιτικούς έλαβε χώρα μετά τη λήξη της ακολουθίας των Χαιρετισμών στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Αιγίνιο, την περασμένη Παρασκευή.

Τα δύο πολιτικά πρόσωπα βρέθηκαν στον Αιγίνιο, ώστε να ευχηθούν στον Σεβασμιότατο κ. Γεωργίου για την επέτειο ενθρονίσεως στη Μητρόπολη Κίτρους.

Η παρέμβαση Κουλκουδίνα

 Σημειώνεται πως με  πρόσφατη παρέμβαση του προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Υπερταμείου κ. Δημητριάδη, ο Βουλευτής Πιερίας Σπύρος Κουλκουδίνας έθεσε το  ζήτημα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της Ιεράς Μονής.  Ο κ.Κουλκουδίνας επεσήμανε  ότι η ακίνητη αυτή περιουσία δεν αξιοποιείται και έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου.

Τόνισε  ότι δεν πρόκειται για ένα ακίνητο με εμπορική ή επενδυτική διάσταση αλλά για ένα ιστορικό μνημείο, που έχει θρησκευτική αλλά και ιστορική σημασία για την Πιερία.

Ανέφερε  ότι θα πρέπει να εξεταστεί η παραχώρηση μέρους του ακινήτου στην Μητρόπολη  Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος προκειμένου να μετατραπεί σε κέντρο μοναστικής ζωής, διδασκαλίας παραδοσιακών τεχνών, κατασκηνώσεων για παιδιά και να λειτουργήσει υποβοηθητικά σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την ανάπτυξη του  θρησκευτικού τουρισμού και ορεινού τουρισμού στην Πιερία.

Με δεδομένο ότι οι δραστηριότητες αυτές δεν έχουν κερδοσκοπικό και εμπορικό χαρακτήρα αλλά κοινωφελή διάσταση, ο κ. Κουλκουδίνας προτείνει στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Υπερταμείου την παραχώρηση μέρους του ακινήτου στη Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος άνευ ανταλλάγματος.