Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένζυμο που ανακυκλώνει τα πλαστικά μπουκάλια μέσα σε λίγες ώρες
Ένα μεταλλαγμένο βακτηριακό ένζυμο που διασπά πλαστικά μπουκάλια για ανακύκλωση μέσα σε λίγες ώρες αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες.
Το ένζυμο, που ανακαλύφθηκε σε ένα κομπόστ από φύλλα, διαλύει τα μπουκάλια σε χημικά δομικά στοιχεία που έπειτα χρησιμοποιούνται για την κατασκευή νέων, υψηλής ποιότητας μπουκαλιών. Οι υπάρχουσες τεχνολογίες ανακύκλωσης συνήθως παράγουν πλαστικό που μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο σε ρούχα και χαλιά.
Η Carbios, η εταιρεία πίσω από την επαναστατική αυτή ανακάλυψη, τόνισε πως στοχεύει για βιομηχανικής κλίμακας ανακύκλωση σε ορίζοντα πέντε χρόνων. Όπως γνωστοποίησε, έχει συνεργαστεί με εταιρείες – κολοσσούς (όπως η Pepsi και η L’Oreal) για να επιταχύνει την ανάπτυξη του νέου υλικού.
Δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων μολύνουν τον πλανήτη, από την Αρκτική έως το βαθύτερο σημείο των Ωκεανών, την Τάφρο των Μαριανών. Σε όσους επιμένουν πως η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η μείωση στη χρήση πλαστικού, η εταιρεία απαντά πως το ισχυρό, ελαφρύ αυτό υλικό επιβεβαιώνει πως η πραγματικά βιώσιμη ανακύκλωση θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική λύση.
Το νέο ένζυμο αποκαλύφτηκε σε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.
Οι επιστήμονες ανάλυσαν το ένζυμο και εισήγαγαν μεταλλάξεις ώστε να βελτιώσουν την ικανότητά του να διασπά το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ), το πολυμερές πλαστικό από το οποίο κατασκευάζονται τα μπουκάλια των αναψυκτικών. Το βελτιστοποίησαν έτσι ώστε να διαλύει κατά 90% ένα τόνο πλαστικών μπουκαλιών μέσα σε δέκα ώρες. Έπειτα χρησιμοποίησαν το υλικό που απέμεινε για να δημιουργήσουν νέες φιάλες.
Με πληροφορίες από Guardian