Τα αιλουροειδή κάθονται αυθόρμητα μέσα σε επίπεδα περιγράμματα που παραπέμπουν σε κουτί, μια διαπίστωση που υποδεικνύει ότι ακόμα τα ζώα ξεγελιούνται από οπτικά τρικ.

Όλοι γνωρίζουν ότι στις γάτες αρέσει να μπαίνουν σε κουτιά. Τι συμβαίνει όμως όταν το κουτί είναι οφθαλμαπάτη;

Μελέτη που στρατολόγησε δεκάδες ιδιοκτήτες κατοικίδιων γάτων στη Νέα Υόρκη αποκαλύπτει ότι τα αιλουροειδή κάθονται αυθόρμητα μέσα σε επίπεδα περιγράμματα που παραπέμπουν σε κουτί, μια διαπίστωση που υποδεικνύει ότι ακόμα τα ζώα ξεγελιούνται από οπτικά τρικ.

Προηγούμενες, ανέκδοτες παρατηρήσεις στο καταφύγιο Big Cat Rescue στη Φλόριντα έδειχνε ότι τα κουτιά ασκούν την ίδια μυστηριώδη έλξη και σε άλλα αιλουροειδή, από τις τίγρεις και τις λεοπαρδάλεις μέχρι τα λιοντάρια, αναφέρει το LiveScience.

Στη διάρκεια της καραντίνας που επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας, η Γκαμπριέλα Σμιτ του Κολεγίου Χάντερ της Νέας Υόρκης, ειδική στη νοημοσύνη των ζώων, παρακολούθησε μια διάλεξη για τις αντιδράσεις των σκύλων στα οπτικά τρικ και είχε τότε την ιδέα να εξετάσει το θέμα στις γάτες.

Η Σμιτ και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν το Twitter για να έρθουν σε επαφή με 560 ιδιοκτήτες γάτων που δήλωναν πρόθυμοι να συμμετάσχουν στο ασυνήθιστο πείραμα. Τελικά, μόνο οι 30 ολοκλήρωσαν όλες τις δοκιμασίες που προβλέπονταν, φροντίζοντας να φορούν γυαλιά την ώρα του πειράματος για να μην επηρεάζουν τη συμπεριφορά των πειραματόζωων.

Οι εθελοντές κλήθηκαν να εκτυπώσουν και να αφήσουν στο πάτωμα τρία διαφορετικά σχέδια που τους έστειλαν οι ερευνητές: το πρώτο σχέδιο ήταν ένα ορθογώνιο περίγραμμα που παραπέμπει σε κουτί· το δεύτερο ήταν το περίγραμμα ενός τετραγώνου από σχήματα «Pac Man», δίσκους από τους οποίους έλειπε το ένα τέταρτο· στο τρίτο σχέδιο, τα ίδια σχήματα Pac Man ήταν τοποθετημένα με διαφορετικό τρόπο που δεν θυμίζει κουτί.

Στόχος του πειράματος ήταν να εξεταστεί πώς αντιδρούν οι γάτες στη δεύτερη από τις τρεις περιπτώσεις, μια οπτική απάτη γνωστή ως «τετράγωνο Κανίτσα», από το όνομα του ιταλού ψυχολόγου που την επινόησε.

Από τα 30 γατιά της μελέτης, μόνο 9 κάθισαν αυθόρμητα μέσα στα σχέδια κουτιών, είτε επρόκειτο για τα κουτιά Κάνιτσα είτε για τα πλήρη περιγράμματα. Ο αριθμός είναι μάλλον μικρός ως στατιστικό δείγμα, όμως η σημαντική διαπίστωση ήταν ότι οι γάτες επέλεγαν το κουτί Κανίτσα εξίσου συχνά με το πλήρες περίγραμμα κουτιού, «κάτι που υποδεικνύει ότι οι οικιακές γάτες μπορεί να αντιμετωπίζουν τα υποκειμενικά περιγράμματα Κονίτσα με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν τα πραγματικά περιγράμματα» γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Applied Animal Behaviour Science.

Υπάρχουν εξάλλου αρκετές αναρτήσεις στο Twitter για γάτες που στρογγυλοκάθονται σε ζωγραφιστά κουτιά, όπως η παρακάτω.

https://twitter.com/DelChellll/status/931349585527701505?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E931349585527701505%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2021%2F05%2F14%2Fb-science%2Fepisthmes%2Foi-gates-latreyoun-ta-koutia-akoma-kai-ta-pseytika%2F

Τα ευρήματα «προσφέρουν νέα στοιχεία για την εξέλιξη της όρασής τους και συγκεκριμένα για την ευαισθησία τους στα περιγράμματα και το πώς αυτή συγκρίνεται με την ευαισθησία των ανθρώπων και άλλων ζώων» λέει η δρ Σμιτ στο LiveScience.

Η μελέτη, πάντως, δεν απαντά στο μεγάλο ερώτημα του τι καθιστά τα κουτιά τόσο ελκυστικά για τις γάτες. Μια εξήγηση, λέει η ερευνήτρια, είναι ότι οι γάτες νιώθουν ασφαλείς όταν αισθάνονται την πίεση ενός μικρού χώρου.

Μια άλλη, επίσης αναπόδεικτη, εξήγηση είναι ότι οι γάτες αγαπούν τα κουτιά λόγω του ενστίκτου τους να παραμονεύουν για τη λεία τους.

Πηγή:in.gr