Το BBQ απαιτεί να είσαι expert στο ψήσιμο και ακόμη περισσότερο τα κρέατα που δεν έχουν λίπος.

Το BBQ το καλοκαίρι, και όχι μόνο, είναι από τα πιο συνηθισμένα πράγματα που κάνουμε.

Καλούμε φίλους, καθόμαστε στον κήπο ή στο μπαλκόνι και απολαμβάνουμε παγωμένα ποτά και ωραία ψημένα φαγητά, λαχανικά, ψάρια και κρέας.

Είναι γεγονός πως το ψήσιμο απαιτεί μια σχετική δεξιοτεχνία, ειδικά αν έχουμε να αντιμετωπίσουμε άπαχα κρέατα όπως για παράδειγμα το ψαρονέφρι.

Τα κρέατα χωρίς λίπος έχουν την τάση να στεγνώνουν πολύ πιο εύκολα από ένα κομμάτι που έχει. Έτσι είναι πολύ εύκολο να το κάψουμε ή να το κάνουμε ξερό πολύ, αν δεν έχει προηγηθεί μαρινάρισμα. Η διαδικασία αυτή σύμφωνα με ειδικούς θα βοηθήσει πολύ στο να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο BBQ και να έχεις ένα ζουμερό κρέας.

Kαθώς αυτή προσθέτει λίπος και υγρασία για να μην στεγνώσει το κρέας στη σχάρα, η πιο απλή και γρήγορη μαρινάδα δεν θέλει πολλά υλικά.

Θα χρειαστείς μια καλή ποσότητα λαδιού, περίπου το μισό της μαρινάδας, ή ακόμα και λίγο περισσότερο. Στη συνέχεια, λίγο οξύ όπως χυμός λεμονιού (αλλά για κάθε δύο μέρη λαδιού, δεν θα χρειαστείς περισσότερο από ένα μέρος οξέος) και καρυκεύματα όπως βότανα, τσίλι ή σκόρδο.

Το αλάτι είναι το κλειδί (φυσικά, μπορεί να έχει τη μορφή κάτι σαν σάλτσα σόγιας) και ορισμένες πηγές προτείνουν λίγη ζάχαρη για να βοηθήσει το κρέας να καραμελώσει στη σχάρα.

Γιατί οι μαρινάδες λειτουργούν για άπαχα κοψίματα
Το αλάτι βοηθά τις πρωτεΐνες του κρέατος να διατηρούν την υγρασία τους, και δεδομένου ότι ένα κομμάτι άπαχο κρέας δεν έχει πολύ λίπος για να βοηθήσει, αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα.

Το λάδι βοηθά να διατηρείται η μπριζόλα σου υγρή, αλλά θα τη βοηθήσει επίσης να ροδίσει καθώς τη μαγειρεύεις.

Ο ρόλος των αρωμάτων – είτε είναι μπαχαρικά, σκόρδο, βότανα ή τσίλι – θα βοηθήσει να προσθέσεις μια επιπλέον διάσταση γεύσης.

Τέλος, το οξύ στις μαρινάδες είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα.

Σύμφωνα με το chowhoud.com, μερικοί λένε ότι μαλακώνει το κρέας (άλλο ένα όφελος με ένα κόψιμο που είναι επιρρεπές στο να γίνει σκληρό στη σχάρα), αλλά άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να κάνει το κρέας να μαλακώσει. Αυτό εγείρει το ερώτημα για το πόση ώρα να μαρινάρεις τη μπριζόλα.

Οι περισσότερες πηγές συμφωνούν ότι μερικές ώρες (ή τουλάχιστον μία) είναι καλές, ορισμένες θα προτείνουν να διαρκέσει έως και 12 ώρες ή ακόμα και μια νύχτα.

Αλλά πρέπει να προσέξεις πως αν μαρινάρεις υπερβολικά τη μπριζόλα, αυτό μπορεί να «σπάσει» πολύ το κρέας και να καταστρέψει την υφή του — επομένως μην το αφήνεις για μέρες.

 

 

Πηγή:theissue