Oι Σαρακατσαναίοι Πιερίας συμμετέχουν σε έρευνα για τη διάσωση της σαρακατσάνικης λαλιάς
Μετά το Κορδελιό Θεσσαλονίκης, για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι Σαρακατσαναίοι του Νομού Πιερίας έζησαν μια συγκλονιστική, παραδοσιακή, αλλά και δημιουργική βραδιά.
Από νωρίς ο χώρος του εντευκτηρίου του Συλλόγου Σαρακατσαναίων «Ο Κατσαντώνης» είχε πλημμυρίσει από νιάτα και «νέους» της τρίτης ηλικίας, οι οποίοι συνεργάστηκαν αρμονικά και δημιουργικά για τον εμπλουτισμό του λεξικού της σαρακατσάνικης λαλιάς.
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που αποτελούν την ερευνητική ομάδα, που συντονίζει και καθοδηγεί ο καθηγητής γλωσσολογίας Κώστας Ντίνας, είχαν ετοιμάσει θεματικά ερωτηματολόγια (π.χ. ποιμενικό λεξιλόγιο, ανθρώπινο σώμα, οικία και σκεύη κ.τ.λ.) και χωρισμένοι σε ομάδες αναζήτησαν απαντήσεις από μεγαλύτερους σε ηλικία άντρες και γυναίκες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πρόθυμα και με έκδηλη ευχαρίστηση.
Το υλικό αυτό ήρθε να προστεθεί στη μεγάλη βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί και συνεχίζει να εμπλουτίζεται και διαδικτυακά πλέον (βλ. https://bit.ly/33T3nyt) με τη συμμετοχή όλων των απανταχού Σαρακατσαναίων. Η βραδιά συνεχίστηκε με παραδοσιακά σαρακατσάνικα τραγούδια που τραγούδησαν οι ενθουσιασμένοι από την όλη διαδικασία ηλικιωμένοι Σαρακατσαναίοι. Τα παιδιά της ερευνητικής ομάδας επέδειξαν γνήσιο επαγγελματισμό στη συλλογή του υλικού και συνέχισαν με τη μυσταγωγία της παραδοσιακής μουσικής.
Το ΔΣ του συλλόγου Σαρακατσαναίων Πιερίας ευχαριστεί θερμά το καθηγητή Κωνσταντίνο Ντίνα, την ομάδα των φοιτητών για την εξαιρετική δουλειά, προκειμένου να γίνει η καταγραφή της σαρακατσάνικης λαλιάς, τον πρόεδρο και το ΔΣ της Π.Ο.Σ.Σ., τον Αχιλλέα Τιμπλαλέξη, τις εκπαιδευτικούς Γιώτα Κουκουτσέλου και Μαίρη Κατσούλα για την δουλειά που κάνουν, τους εξαιρετικούς άντρες και γυναίκες του συλλόγου, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμα, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στο να πραγματοποιηθεί η επιτόπια έρευνα της ερευνητικής ομάδας για την διάσωση της σαρακατσάνικης λαλιάς.