Τι δήλωσαν οι αρμόδιοι φορείς
Οι συνεχείς βροχοπτώσεις του περασμένου Μαϊου είναι η αιτία της υψηλής όχλησης των κουνουπιών στην Πιερία, δήλωσαν οι εμπλεκόμενοι φορείς που υλοποιούν το πρόγραμμα καταπολέμησης με τη μέθοδο της προνυμφοκτονίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν στα γραφεία της Πιερικής Αναπτυξιακής, το μεσημέρι της Παρασκευής.
Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καταπολέμησης Κουνουπιών Γεώργιος Γιουφτσίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Τσιμήτρης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύδνας – Κολινδρού Γιώργος Πολυχρονίδης, η αντιδήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Ξανθίππη Βασιλειάδου, η Διεύθύντρια Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας Μυροφόρα Τσαρούχα, ο υπεύθυνος του προγράμματος από την Πιερική Αναπτυξιακή Νίκος Τζέγκας και οι εκπρόσωποι της εταιρίας Οικοδιαχείριση.
Η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου ανέπτυξε τους βασικούς άξονες του προγράμματος ψεκασμών, που ξεκίνησε στις 24 Μαΐου. Παράλληλα, τόνισε ότι έχει γίνει μια συστηματική δουλειά με επίγειους και εναέριους ψεκασμούς, ενώ αναφέρθηκε και στην ατομική πρόληψη που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες για την αποφυγή των τσιμπημάτων, αλλά και στη συνεργασία που υπάρχει με τους Δήμους, την Πιερική Αναπτυξιακή και την ανάδοχο εταιρία που εφαρμόζει το πρόγραμμα.
Στην γενική περιγραφή, ειπώθηκε ότι η υπογραφή της σύμβασης έγινε στις 24 Μαΐου 2012, με πεδίο εφαρμογής του προγράμματος να είναι η παραλιακή ζώνη της Πιερίας, οι αγροτικές εκτάσεις και οι ορυζώνες και το φυσικό σύστημα. Δεν είναι το αστικό περιβάλλον μόνο, όμως γίνεται και ψεκασμός των καναλιών περιαστικά, περιφερειακά των πόλεων και στην Κατερίνη, καθώς και σε επιλεγμένες θέσεις κοινοχρήστων χώρων, όπως είναι τα μεγάλα φρεάτια.
Οι επίγειοι ψεκασμοί και οι δειγματοληψίες ξεκίνησαν από τις 24 Μαΐου με οκτώ συνεργεία της αναδόχου εταιρίας και κάθε εβδομάδα το πρόγραμμα των ψεκασμών κοινοποιείται στους αρμόδιους φορείς.
Στις 2 Ιουνίου ξεκίνησαν και οι αεροψεκασμοί τόσο στους ορυζώνες όσο και σε άλλες περιοχές. Μάλιστα, λόγω και της τουριστικής περιόδου ελέγχονται περισσότερα από 3.000 σημεία στις αστικές περιοχές σε τακτική βάση.
Η Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι το έντονο πρόβλημα όχλησης από τα κουνούπια παρουσιάζεται στις τουριστικές περιοχές, λόγω των πολλών βροχοπτώσεων, όπου υπάρχουν πολλές πλημμυρισμένες εκτάσεις και είναι ανθρωπίνως αδύνατον να ελεγχθούν όλες. Επίσης, είπε ότι η όχληση αναμένεται να μειωθεί σημαντικά τις επόμενες 6-7 ημέρες, καθώς ολοκληρώνεται ο βιολογικός κύκλος των κουνουπιών που ήδη έχουν γεννηθεί. «Όταν ο βιολογικός κύκλος είναι 20 ημέρες, όλα τα κουνούπια που γεννήθηκαν μέσα στο Μάιο θα ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους. Τα κουνούπια που ήδη κυκλοφορούν δεν μπορούν να καταπολεμηθούν καθώς εφαρμόζεται η μέθοδος της προνυμφοκτονίας», σημείωσε η κ. Μαυρίδου.
Για την ασφάλεια των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται η κ. Μαυρίδου είπε ότι χρησιμοποιούνται σκευάσματα φιλικά προς το περιβάλλον και τον ανθρώπινο πληθυσμό. Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των ψεκασμών τόνισε ότι η παραμονή που απαιτείται για το φάρμακο ώστε να λειτουργήσει είναι τρεις ημέρες, που σημαίνει ότι θα πρέπει να μην βρέξει για 72 ώρες, ώστε να λειτουργήσει δραστικά. Η Πιερική Αναπτυξιακή από την πλευρά της παρακολουθεί σε καθημερινή βάση του ψεκασμούς και συνεργάζεται με το ΑΠΘ για τον έλεγχο της βιοδραστικότητας των σκευασμάτων.
Οι κάτοικοι της Πιερίας μπορούν να ενημερώνονται και να ενημερώνουν για το πρόβλημα των κουνουπιών μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 8001124424, χωρίς χρέωση.
Για τα στοιχεία που αφορούν στα τσιμπήματα κουνουπιών σε παιδιά που καταλήγουν στο νοσοκομείο, όπως είπε η Αντιπεριφερειάρχης, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν επιδημιολογικά καθώς περιορίζονται σε δερματολογικές και αλλεργικές αντιδράσεις. «Οι αναφορές ότι τα κουνούπια είναι μολυσμένα είναι μια εκλαϊκευμένη έκφραση καθώς αποτελούν συμπτώματα σε όλους τους ανθρώπους. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει ετοιμότητα των υπηρεσιών υγείας και σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε ένδειξη για μόλυνση από τον Ιό του Δυτικού Νείλου ενεργοποιείται ο μηχανισμός που υπάρχει. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει συστήσει επιτροπές που συνεδριάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα για να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο», ανέφερε.
Σε σχέση με τα ατομικά μέτρα προστασίας είπε ότι πρέπει να λαμβάνονται από τους πολίτες, με το να κρατούν τους χώρους τους στεγνούς αλλά να προχωρούν και στον ψεκασμό τους, με σκευάσματα φιλικά προς το περιβάλλον.
Ο Κ. Γιουφτσίδης
Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πρότεινε ότι το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών πρέπει να είναι ολοκληρωμένο και ετήσιο και για την όποια καθυστέρηση υπάρχει είπε ότι οφείλεται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που εγκρίθηκε στις 20 Μαρτίου και όλες οι υπηρεσίες με διαδικασίες express μπόρεσαν να το περάσουν με τη βοήθεια των Αναπτυξιακών Εταιριών.
Στο φετινό πρόγραμμα υπήρξε και αύξηση των κονδυλίων και έτσι εγκαταστάθηκε ένα επιπλέον πρόγραμμα παγίδων για να παρακολουθούνται τα ακμαία κουνούπια, ανέφερε ο κ. Γιουφτσίδης.
Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρεί ότι σε συνεργασία με τις ΔΥΠΕ έχει προταθεί στο Υπουργείο Υγείας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα ξεκινά την επόμενη ημέρα που τελειώνει το προηγούμενο και στην κατεύθυνση αυτή η καταβολή των πόρων θα πρέπει να γίνεται στις 15 Ιανουαρίου, ενώ πρέπει να διευρυνθεί η γκάμα των εγκεκριμένων φαρμάκων ώστε να μειωθεί το κόστος της αγοράς τους.
Η κα. Βασιλειάδου
Η αντιδήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντική η συνάντηση, καθώς το Αιγίνιο έχει σοβαρό πρόβλημα με τα κουνούπια, λέγοντας μάλιστα ότι το πρόβλημα των κουνουπιών είναι ίσως το μεγαλύτερο στη Βόρεια Πιερία.
Ο κος. Πολυχρονίδης
Ο κ. Πολυχρονίδης χαρακτήρισε το πρόβλημα των κουνουπιών ως μάστιγια και πρόσθεσε ότι αν το θέμα απασχολούσε το λεκανοπέδιο της Αττικής θα είχε λυθεί από το ξεκίνημά του. «Πάντα ξεκινάμε καθυστερημένα λόγω του μηχανισμού του κράτους και όταν ξεκινούμε κάποιοι από τους Δήμος έγκαιρα κάποιοι μένουν πίσω και έτσι δεν γίνεται ενιαία και ουσιαστική αντιμετώπιση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε. «Θέλουμε να δημιουργηθεί ένα κίνητρο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας και η αντιμετώπιση των κουνουπιών είναι ένα θέμα που θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη. Χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες σε όλη την Βόρεια Ελλάδα ώστε η πολιτεία να ξεπεράσει τις γραφειοκρατίες και να αναλάβει αυτή την αντιμετώπιση του προβλήματος».
Ο κος. Τσιμήτρης
Ο κ. Τσιμήτρης είπε ότι εντάθηκε το πρόβλημα των κουνουπιών λόγω των βροχοπτώσεων σε όλη την Πιερία και τα λιμνάζοντα νερά και επίσης είναι ότι τα φάρμακα έχουν αραιωθεί περισσότερο από ό,τι έπρεπε για να είναι πιο φιλικά προς τον άνθρωπο.
Ο εκπρόσωπος της «ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας η Οικοανάπτυξη υλοποίει το πρόγραμμα σχεδόν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και αυτό που έχει αλλάξει σε σχέση με τα τελευταία χρόνια είναι ότι τον φετινό Μάιο οι βροχοπτώσεις ήταν τριπλάσιες σε σχέση με τις περασμένες χρονιές. «Καταγράφηκαν 25 ημέρες βροχοπτώσεων και στις 26 Μάιου η ποσότητα του νερού που έπεσε με τη βροχή ήταν ίση με εκείνη ολόκληρου του Μάιου του 2011 και του μισού Ιουνίου», είπε χαρακτηριστικά.
«Με τις έντονες βροχοπτώσεις πολλαπλασιάζονται και οι εστίες αναπαραγωγής, ενώ η πρόσβαση σε αυτές είναι πολύ δύσκολη όταν όλα είναι πλημμυρισμένα. Όταν επίσης γίνεται ψεκασμός και βρέξει την επόμενη ημέρα η αποτελεσματικότητα του ψεκασμού θα είναι περιορισμένη».
Για τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είπε ότι είναι τα ίδια και είναι ιδιαίτερα φιλικά προς το περιβάλλον και αυτό σημαίνει ότι είναι περισσότερα φιλικά και προς τα κουνούπια. «Το οπλοστάσιό μας για την αντιμετώπιση είναι ιδιαίτερα περιορισμένο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, σημείωσε ότι σταδιακά έχουν μειωθεί αισθητά τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και συσχέτισε το γεγονός αυτό με την πολύ καλή συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων.
«Είχαμε το 2010, 260 κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τα κρούσματα ήταν τότε έξι στην Πιερία και ήταν η Περιφερειακή Ενότητα με τα λιγότερα κρούσματα. Το 2011 που ήταν πιο συντονισμένες οι προσπάθειες τα κρούσματα περιορίστηκαν και έγιναν μόλις 30 κρούσματα στην Περιφέρεια, ενώ στην Πιερία δεν υπήρξε κανένα κρούσμα.
Το γεγονός αυτό μπορεί να μην σχετίζεται άμεσα με την καταπολέμηση των κουνουπιών, όμως σίγουρα δεν είναι άσχετο με τη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η Πιερία πάντα ξεκινά νωρίτερα από κάθε περιοχή το πρόγραμμα και διαρκεί περισσότερο από όλες τις άλλες περιοχές», είπε ο εκπρόσωπος τη εταιρίας.
Οι συνεχείς βροχοπτώσεις του περασμένου Μαϊου είναι η αιτία της υψηλής όχλησης των κουνουπιών στην Πιερία, δήλωσαν οι εμπλεκόμενοι φορείς που υλοποιούν το πρόγραμμα καταπολέμησης με τη μέθοδο της προνυμφοκτονίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν στα γραφεία της Πιερικής Αναπτυξιακής, το μεσημέρι της Παρασκευής.
Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καταπολέμησης Κουνουπιών Γεώργιος Γιουφτσίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Τσιμήτρης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύδνας – Κολινδρού Γιώργος Πολυχρονίδης, η αντιδήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Ξανθίππη Βασιλειάδου, η Διεύθύντρια Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας Μυροφόρα Τσαρούχα, ο υπεύθυνος του προγράμματος από την Πιερική Αναπτυξιακή Νίκος Τζέγκας και οι εκπρόσωποι της εταιρίας Οικοδιαχείριση.
Η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου ανέπτυξε τους βασικούς άξονες του προγράμματος ψεκασμών, που ξεκίνησε στις 24 Μαΐου. Παράλληλα, τόνισε ότι έχει γίνει μια συστηματική δουλειά με επίγειους και εναέριους ψεκασμούς, ενώ αναφέρθηκε και στην ατομική πρόληψη που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες για την αποφυγή των τσιμπημάτων, αλλά και στη συνεργασία που υπάρχει με τους Δήμους, την Πιερική Αναπτυξιακή και την ανάδοχο εταιρία που εφαρμόζει το πρόγραμμα.
Στην γενική περιγραφή, ειπώθηκε ότι η υπογραφή της σύμβασης έγινε στις 24 Μαΐου 2012, με πεδίο εφαρμογής του προγράμματος να είναι η παραλιακή ζώνη της Πιερίας, οι αγροτικές εκτάσεις και οι ορυζώνες και το φυσικό σύστημα. Δεν είναι το αστικό περιβάλλον μόνο, όμως γίνεται και ψεκασμός των καναλιών περιαστικά, περιφερειακά των πόλεων και στην Κατερίνη, καθώς και σε επιλεγμένες θέσεις κοινοχρήστων χώρων, όπως είναι τα μεγάλα φρεάτια.
Οι επίγειοι ψεκασμοί και οι δειγματοληψίες ξεκίνησαν από τις 24 Μαΐου με οκτώ συνεργεία της αναδόχου εταιρίας και κάθε εβδομάδα το πρόγραμμα των ψεκασμών κοινοποιείται στους αρμόδιους φορείς.
Στις 2 Ιουνίου ξεκίνησαν και οι αεροψεκασμοί τόσο στους ορυζώνες όσο και σε άλλες περιοχές. Μάλιστα, λόγω και της τουριστικής περιόδου ελέγχονται περισσότερα από 3.000 σημεία στις αστικές περιοχές σε τακτική βάση.
Η Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι το έντονο πρόβλημα όχλησης από τα κουνούπια παρουσιάζεται στις τουριστικές περιοχές, λόγω των πολλών βροχοπτώσεων, όπου υπάρχουν πολλές πλημμυρισμένες εκτάσεις και είναι ανθρωπίνως αδύνατον να ελεγχθούν όλες. Επίσης, είπε ότι η όχληση αναμένεται να μειωθεί σημαντικά τις επόμενες 6-7 ημέρες, καθώς ολοκληρώνεται ο βιολογικός κύκλος των κουνουπιών που ήδη έχουν γεννηθεί. «Όταν ο βιολογικός κύκλος είναι 20 ημέρες, όλα τα κουνούπια που γεννήθηκαν μέσα στο Μάιο θα ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους. Τα κουνούπια που ήδη κυκλοφορούν δεν μπορούν να καταπολεμηθούν καθώς εφαρμόζεται η μέθοδος της προνυμφοκτονίας», σημείωσε η κ. Μαυρίδου.
Για την ασφάλεια των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται η κ. Μαυρίδου είπε ότι χρησιμοποιούνται σκευάσματα φιλικά προς το περιβάλλον και τον ανθρώπινο πληθυσμό. Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των ψεκασμών τόνισε ότι η παραμονή που απαιτείται για το φάρμακο ώστε να λειτουργήσει είναι τρεις ημέρες, που σημαίνει ότι θα πρέπει να μην βρέξει για 72 ώρες, ώστε να λειτουργήσει δραστικά. Η Πιερική Αναπτυξιακή από την πλευρά της παρακολουθεί σε καθημερινή βάση του ψεκασμούς και συνεργάζεται με το ΑΠΘ για τον έλεγχο της βιοδραστικότητας των σκευασμάτων.
Οι κάτοικοι της Πιερίας μπορούν να ενημερώνονται και να ενημερώνουν για το πρόβλημα των κουνουπιών μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 8001124424, χωρίς χρέωση.
Για τα στοιχεία που αφορούν στα τσιμπήματα κουνουπιών σε παιδιά που καταλήγουν στο νοσοκομείο, όπως είπε η Αντιπεριφερειάρχης, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν επιδημιολογικά καθώς περιορίζονται σε δερματολογικές και αλλεργικές αντιδράσεις. «Οι αναφορές ότι τα κουνούπια είναι μολυσμένα είναι μια εκλαϊκευμένη έκφραση καθώς αποτελούν συμπτώματα σε όλους τους ανθρώπους. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει ετοιμότητα των υπηρεσιών υγείας και σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε ένδειξη για μόλυνση από τον Ιό του Δυτικού Νείλου ενεργοποιείται ο μηχανισμός που υπάρχει. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει συστήσει επιτροπές που συνεδριάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα για να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο», ανέφερε.
Σε σχέση με τα ατομικά μέτρα προστασίας είπε ότι πρέπει να λαμβάνονται από τους πολίτες, με το να κρατούν τους χώρους τους στεγνούς αλλά να προχωρούν και στον ψεκασμό τους, με σκευάσματα φιλικά προς το περιβάλλον.
Ο Κ. Γιουφτσίδης
Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πρότεινε ότι το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών πρέπει να είναι ολοκληρωμένο και ετήσιο και για την όποια καθυστέρηση υπάρχει είπε ότι οφείλεται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που εγκρίθηκε στις 20 Μαρτίου και όλες οι υπηρεσίες με διαδικασίες express μπόρεσαν να το περάσουν με τη βοήθεια των Αναπτυξιακών Εταιριών.
Στο φετινό πρόγραμμα υπήρξε και αύξηση των κονδυλίων και έτσι εγκαταστάθηκε ένα επιπλέον πρόγραμμα παγίδων για να παρακολουθούνται τα ακμαία κουνούπια, ανέφερε ο κ. Γιουφτσίδης.
Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρεί ότι σε συνεργασία με τις ΔΥΠΕ έχει προταθεί στο Υπουργείο Υγείας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα ξεκινά την επόμενη ημέρα που τελειώνει το προηγούμενο και στην κατεύθυνση αυτή η καταβολή των πόρων θα πρέπει να γίνεται στις 15 Ιανουαρίου, ενώ πρέπει να διευρυνθεί η γκάμα των εγκεκριμένων φαρμάκων ώστε να μειωθεί το κόστος της αγοράς τους.
Η κα. Βασιλειάδου
Η αντιδήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντική η συνάντηση, καθώς το Αιγίνιο έχει σοβαρό πρόβλημα με τα κουνούπια, λέγοντας μάλιστα ότι το πρόβλημα των κουνουπιών είναι ίσως το μεγαλύτερο στη Βόρεια Πιερία.
Ο κος. Πολυχρονίδης
Ο κ. Πολυχρονίδης χαρακτήρισε το πρόβλημα των κουνουπιών ως μάστιγια και πρόσθεσε ότι αν το θέμα απασχολούσε το λεκανοπέδιο της Αττικής θα είχε λυθεί από το ξεκίνημά του. «Πάντα ξεκινάμε καθυστερημένα λόγω του μηχανισμού του κράτους και όταν ξεκινούμε κάποιοι από τους Δήμος έγκαιρα κάποιοι μένουν πίσω και έτσι δεν γίνεται ενιαία και ουσιαστική αντιμετώπιση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε. «Θέλουμε να δημιουργηθεί ένα κίνητρο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας και η αντιμετώπιση των κουνουπιών είναι ένα θέμα που θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη. Χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες σε όλη την Βόρεια Ελλάδα ώστε η πολιτεία να ξεπεράσει τις γραφειοκρατίες και να αναλάβει αυτή την αντιμετώπιση του προβλήματος».
Ο κος. Τσιμήτρης
Ο κ. Τσιμήτρης είπε ότι εντάθηκε το πρόβλημα των κουνουπιών λόγω των βροχοπτώσεων σε όλη την Πιερία και τα λιμνάζοντα νερά και επίσης είναι ότι τα φάρμακα έχουν αραιωθεί περισσότερο από ό,τι έπρεπε για να είναι πιο φιλικά προς τον άνθρωπο.
Ο εκπρόσωπος της «ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας η Οικοανάπτυξη υλοποίει το πρόγραμμα σχεδόν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και αυτό που έχει αλλάξει σε σχέση με τα τελευταία χρόνια είναι ότι τον φετινό Μάιο οι βροχοπτώσεις ήταν τριπλάσιες σε σχέση με τις περασμένες χρονιές. «Καταγράφηκαν 25 ημέρες βροχοπτώσεων και στις 26 Μάιου η ποσότητα του νερού που έπεσε με τη βροχή ήταν ίση με εκείνη ολόκληρου του Μάιου του 2011 και του μισού Ιουνίου», είπε χαρακτηριστικά.
«Με τις έντονες βροχοπτώσεις πολλαπλασιάζονται και οι εστίες αναπαραγωγής, ενώ η πρόσβαση σε αυτές είναι πολύ δύσκολη όταν όλα είναι πλημμυρισμένα. Όταν επίσης γίνεται ψεκασμός και βρέξει την επόμενη ημέρα η αποτελεσματικότητα του ψεκασμού θα είναι περιορισμένη».
Για τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είπε ότι είναι τα ίδια και είναι ιδιαίτερα φιλικά προς το περιβάλλον και αυτό σημαίνει ότι είναι περισσότερα φιλικά και προς τα κουνούπια. «Το οπλοστάσιό μας για την αντιμετώπιση είναι ιδιαίτερα περιορισμένο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, σημείωσε ότι σταδιακά έχουν μειωθεί αισθητά τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και συσχέτισε το γεγονός αυτό με την πολύ καλή συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων.
«Είχαμε το 2010, 260 κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τα κρούσματα ήταν τότε έξι στην Πιερία και ήταν η Περιφερειακή Ενότητα με τα λιγότερα κρούσματα. Το 2011 που ήταν πιο συντονισμένες οι προσπάθειες τα κρούσματα περιορίστηκαν και έγιναν μόλις 30 κρούσματα στην Περιφέρεια, ενώ στην Πιερία δεν υπήρξε κανένα κρούσμα.
Το γεγονός αυτό μπορεί να μην σχετίζεται άμεσα με την καταπολέμηση των κουνουπιών, όμως σίγουρα δεν είναι άσχετο με τη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η Πιερία πάντα ξεκινά νωρίτερα από κάθε περιοχή το πρόγραμμα και διαρκεί περισσότερο από όλες τις άλλες περιοχές», είπε ο εκπρόσωπος τη εταιρίας.