Όλα όσα πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες το καλοκαίρι
Το καλοκαίρι είναι για πολλούς οι αγαπημένη εποχή του χρόνου, όμως οι γυναίκες την περίοδο αυτή πρέπει να θωρακίζουν τη γυναικολογική τους υγεία, καθώς ζέστη και υγρασία είναι οι «καλύτεροι φίλοι» των γυναικολογικών λοιμώξεων.
Προσθέστε σε αυτό την αυξημένη συχνότητα σεξουαλικών επαφών που συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οπότε οι πιθανότητες λοιμώξεων αυξάνονται.
Επίσης παραμονεύουν σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) όπως ο ιός των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (ο γνωστός μας HPV), ερπητικές λοιμώξεις, λοιμώξεις από χλαμύδια, σύφιλη, γονόρροια, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε το AIDS και τις ηπατίτιδες.
Ας δούμε τι μπορεί να συμβεί σε μια γυναίκα κατά τις εξορμήσεις της στις παραλίες:
Αρχικά η έκθεση και μόνο στον ήλιο προκαλεί αφυδάτωση και αύξηση της πιθανότητας των ουρολοιμώξεων και των κυστίτιδων.
Η αποφυγή ούρησης στις παραλίες κατά τη διάρκεια του μπάνιου και η παρατεταμένη εφίδρωση επιτείνουν την εμφάνιση λοίμωξης.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης είναι το αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, η συχνουρία (όπου αρκετά συχνά η γυναίκα αποβάλλει πολύ μικρή ποσότητα ούρων) και η επιτακτική ούρηση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και παρουσία αίματος.
Πέρα από τις ουρολοιμώξεις, αρκετά συχνές είναι οι κολπίτιδες οπότε οποιαδήποτε αλλαγή στη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, που έχει ως αποτέλεσμα να επικρατήσει κάποιος παθογόνος μικροοργανισμός, οδηγεί σε φλεγμονή του κόλπου ή αλλιώς κολπίτιδα.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου και κνησμό στον κόλπο και στο αιδοίο, ερυθρότητα εξωτερικά και αύξηση της ποσότητας των κολπικών υγρών, καθώς και αλλαγή στο χρώμα και στην οσμή τους.
Συχνά παρατηρείται πόνος κατά την επαφή (δυσπαρευνία) και κατά την ούρηση (δυσουρία).
Τα κυριότερα αίτια της κολπίτιδας σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας μπορεί να είναι μύκητες, βακτηρίδια (Gardnerella vaginalis, Mycoplasma hominis, είδη Bacteroides, είδη πεπτοστρεπτόκοκκου) και οι τριχομονάδες.
Προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση κολπίτιδας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συνιστάται το κολύμπι σε καθαρές θάλασσες ,διότι τα μολυσμένα νερά σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκήτων.
Το ίδιο ισχύει και για το μπάνιο στις πισίνες, ιδιαίτερα στην περίπτωση που το νερό δε χλωριώνεται ή δεν ανανεώνεται αρκετά συχνά.
Μόλις τελειώσει το μπάνιο στη θάλασσα συνιστάται να αλλαχτεί αμέσως το βρεγμένο μαγιό λόγω της υγρασίας, ενώ αν η γυναίκα επιθυμεί να κάνει ηλιοθεραπεία ή να ξαπλώσει στην άμμο ,αυτό θα πρέπει να γίνεται μόνο πάνω σε ψάθα ή πετσέτα.
Και βέβαια, όπως ήδη είπαμε, επειδή το καλοκαίρι η λίμπιντο ανεβαίνει και οι σεξουαλικές επαφές είναι σε έξαρση οι γυναίκες πρέπει να χρησιμοποιούν κάποια μέθοδο αντισύλληψης προς αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, καθώς έρευνες αναφέρουν αυξημένη χρήση κατά τη θερινή περίοδο του «χαπιού της επόμενης ημέρας» το οποίο δεν αποτελεί τακτική αλλά επείγουσα μέθοδο αντισύλληψης και πολλές φορές γίνεται κατάχρηση του.
Για το λόγο αυτό και σε κάθε περίπτωση συνιστάται η χρήση του προφυλακτικού ως μέσο αντισύλληψης αλλά και προστατευτικού φραγμού απέναντι σε όλα τα παραπάνω.
Πηγή: in.gr