Όλες οι αλλαγές σε επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, ελάχιστο εγγυημένο και ανεργίας
Εντός του πρώτου τριμήνου του 2025 αναμένεται η καταβολή των αυξημένων προνοιακών επιδομάτων μετά την υιοθέτηση νέων στοιχείων σχετικά με την κινητή και ακίνητη περιουσία των δικαιούχων.
Αλλαγές θα υπάρξουν σε επίδομα παιδιού και σε άλλα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ το 2025. Οι αλλαγές αφορούν πάνω από 1 εκατ. δικαιούχους. Σύμφωνα με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, από το 2025 θεσπίζονται περιουσιακά κριτήρια και τεκμήρια καταθέσεων και ΙΧ αυτοκινήτων.
Τα κριτήρια δεν έχουν κλειδώσει αλλά όσον αφορά το επίδομα παιδιού, αυτό που εξετάζεται είναι η αξία της ακίνητης περιουσίας ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών να φτάνει ως τις 220.000 ευρώ (π.χ. για δικαιούχους με 4 παιδιά και άνω).
Στις καταθέσεις το όριο ενδέχεται να φτάνει στις 25.000 ευρώ ανάλογα με τα τέκνα ενώ για τα Ι.Χ το τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης μπορεί να φτάνει στις 20.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας.
Ειδικότερα, οι αλλαγές που προωθούνται στα επιδόματα είναι:
• Αυξάνεται το ΕΕΕ από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί. Αναλόγως αυξάνονται και τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων.
• Αυξάνεται το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.
• Ενοποιούνται η δεύτερη και η τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.
• Αυξάνεται και η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ήτοι σε 75 ευρώ, και περαιτέρω σε 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.
Επίσης, εκτός από το ύψος του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος, από την 1.1.2025 εισάγονται και ακόμη τρία κριτήρια για την καταβολή των επιδομάτων: το ύψος της κινητής, της ακίνητης περιουσίας και των τραπεζικών καταθέσεων.
Έτσι σφίγγει ο κλοιός στην πρόσβαση των εύπορων δικαιούχων στα τρία βασικά Επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης, επίδομα παιδιού.
Εκτιμάται ότι δύο στους δέκα σημερινούς δικαιούχους επιδομάτων (κυρίως παιδιού και στέγασης) αναμένεται να τα χάσουν λόγω της εφαρμογής των περιουσιακών κριτηρίων, με στόχο τη διαφάνεια, τη δικαιότερη κατανομή και την εξοικονόμηση πόρων.
Όπως αναφέρεται από την αρμόδια υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη το προφίλ του δικαιούχου επιδομάτων και vouchers, με πολυτελή σπίτια ακριβά τζιπ και 300.000 καταθέσεις στην τράπεζα δεν συνάδει με τον στόχο που είναι η στήριξη αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη.
Ωστόσο θα θεσπιστεί μια έκπτωση επί του ετήσιου εισοδήματος, που αναμένεται να ανοίξει την πόρτα σε χιλιάδες δικαιούχους που τα έχαναν λόγω των ετήσιων αυξήσεων ή έπεφταν σε χαμηλότερη κλίμακα επιδότησης.
Έτσι δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια ένα ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία που ανέρχεται σε 20% για το επίδομα παιδιού και στέγασης και στο 30% για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Η αναμόρφωση των επιδομάτων που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ εμπεριέχει τα εξής στοιχεία:
1. Εισάγεται «κόφτης» στη χορήγηση των τριών επιδομάτων που θα προκύπτει από την προσμέτρηση καταθέσεων, ακίνητης και κινητής περιουσίας των δικαιούχων
2. Προβλέπεται αύξηση των ποσών για τους δικαιούχους που οδηγεί σε ένα ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 70 εκατ. ευρώ.
3. Η απόκτηση των επιδομάτων δεν θα εμποδίζεται πλέον από την ύπαρξη εισοδήματος που προκύπτει από μισθωτή εργασία, αφού στο εξής δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε επίδομα παιδιού και στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία.
Νέα κριτήρια
Για πρώτη φορά θα τεθεί κριτήριο κινητής περιουσίας για τη λήψη του επιδόματος τέκνων και συγκεκριμένα καθορίζεται για μια οικογένεια με δύο παιδιά στα 220.000 ευρώ (αξία ακίνητης περιουσίας) ,ενώ για τα αυτοκίνητα το όριο θα μπει στα 1.600 κυβικά.
Έτσι αν μια οικογένεια έχει μία κύρια κατοικία και ένα πατρικό στο χωριό, κινδυνεύει να τεθεί αυτομάτως εκτός επιδομάτων.
Αλλά και στο επίδομα στέγασης εισάγεται το κριτήριο της κινητής περιουσίας που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα.
Έτσι το αυτοκίνητο ή τα αυτοκίνητα που έχει στην κατοχή της μία οικογένεια καθώς και οι καταθέσεις που διατηρεί στην τράπεζα ίσως οδηγήσουν 2 στους 10 σημερινούς δικαιούχους στο να τα χάσουν.
Υπενθυμίζεται πως το επίδομα παιδιού λάμβαναν το φθινόπωρο του 2023 περίπου 635.000 οικογένειες, ενώ φέτος μόλις 521.724 (στοιχεία Σεπτεμβρίου). Αντίστοιχα οι δικαιούχοι του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος μειώθηκαν φέτος από 210.000 στις 190.000.
Πηγή:dnews