Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 μ.μ.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ :

 

Ξένες Αποστολές:

  • Ελληνικά Εκπαιδευτήρια «ΟΜΗΡΟΣ» Κορυτσά Αλβανία

Μουσικοχορευτική Παράσταση «Ταξιδεύοντας με τον Απόλλωνα»   -15 λεπτά

 

  • High School “Hristo Smirneski”, Kochan, Bulgaria “Old Wedding” – 15 λεπτά

 

  • JU Polijoprivredna I medicinska scola- Brck Distrikt, Etno Group Bosnia Herzegovina –   15 λεπτά

 

  • Μαου Σως σχολείο Μαρσαλα Ζουκοβα.

Τμήμα παραδοσιακής ρωσικής μουσικής , χορού και τραγουδιού  από το Γκελεντζικ της Ν. Ρωσίας.   –  15 λεπτά

 

Πολιτιστικοί Σύλλογοι Κορινού:

  • Μεικτή Χορωδία Ενηλίκων- Σύλλογος Κουμπαγιωτών Κορινού «Άγιος Γρηγόριος Καλλίδης» και Θρακική Εστία Κατερίνης – 10 λεπτά

 

  • Τμήμα χορού Συλλόγου Ανατολικορωμιλιωτών Κορινού – 10 λεπτά

 

  • Χορευτικό Τμήμα Μορφωτικού Ποντιακού Συλλόγου Κορινού – 10 λεπτά

 

  • Τμήμα χορού Μορφωτικού Συλλόγου Νέων Κορινού – 10 λεπτά

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

  • 19:00 ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • 19:10 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
  • 19:15 ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΟΥΜΠΑΓΙΩΤΩΝ- ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ- 2-3 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
  • 19:25 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΧΟΡΩΝ ΞΕΝΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ (ΠΕΡΊΠΟΥ 1 ΏΡΑ)
  • 20:25 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΡΩΜΙΛΙΩΤΩΝ (10 ΛΕΠΤΑ)
  • 20:35 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ (10 ΛΕΠΤΑ)
  • 20:45 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ (10 ΛΕΠΤΑ)
  • 20:55 ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΔΩΡΩΝ- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • 21:00 ΛΗΞΗ

ΜΠΟΥΦΕΣ- ΚΕΡΑΣΜΑ ΓΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

 

ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ                                                                        

  • Το Ελληνοαλβανικό Σχολείο «Όμηρος» αποτελεί φυσική εξέλιξη και συνέχεια των φροντιστηρίων εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας. Τα φροντιστήρια αυτά   ξεκίνησαν το 1992, αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος του Ε Χότζα και είχαν ως αφετηρία την επιθυμία των ομογενών και όχι μόνο, να μάθουν την μητρική (ελληνική) τους γλώσσα.

Με την στήριξη της ΣΦΕΒΑ-ΠΑΣΥΒΑ το Σύλλογο «Οι Φίλοι του Πολιτισμού»  και άλλων μικρότερων φορέων και συλλόγων που έσπευσαν προς βοήθεια,  στην περιοχή της Κορυτσάς λειτουργούσαν δεκάδες φροντιστήρια. Φυσικά σπουδαίο ρόλο έπαιξαν και οι ντόπιοι ομογενείς οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην δημιουργία των φροντιστηρίων και την διάδοση της ελληνικής γλώσσας.

Εξαιτίας της αυξανόμενης ανάγκης για την ύπαρξη ενός Ελληνικού Σχολείου, στην Κορυτσά με την πρωτοβουλία ομάδας ομογενών  ιδρύεται ο Σύλλογος “ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ” το 1998, για να στεγάσει τα ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ της περιοχής με προέδρους τον κ. Κ.Γιάννη (για μικρό διάστημα)  και μετέπειτα τον κ. Α.Μήτση ό οποίος είναι πρόεδρος μέχρι και σήμερα. Είναι η συνέχεια των ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ που ίδρυσαν το 1992, οι Σύλλογοί από Ελλάδα με την Ομόνοια, σε συνεργασία με τους ντόπιους δασκάλους και υπεύθυνη την κ. Ερμιόνη Ανδρέα και τον κ Γρηγόρη Καραμέλο. Τα Φροντιστήρια στην αρχή, στεγάζονταν σε κεντρικό κτίριο, πίσω από το Καθεδρικό ναό της Κορυτσάς,   προσφορά των αδελφών Βασιλείου και Μαίρης Κόντη από την Θεσσαλονίκη, με καταγωγή από Κορυτσά. Το κτίριο μάλιστα ήταν το πατρικό τους το οποίο και εγκατέλειψαν όταν το καθεστώς Ε. Χότζα τους κυνήγησε.    Τα φροντιστήρια συντηρούνταν,    οικονομικά από τον ΠΑΣΥΒΑ,  την ΣΦΕΒΑ, τον Σύλλογο «Οι Φίλοι του Πολιτισμού» κ.α

Στην Κορυτσά από τον Μάρτιο του 1998 αποφασίζει να στρατευτεί στη στήριξη των φροντιστηρίων της πόλης της Κορυτσάς o πρόεδρος της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ κ. Πρ. Εμφιετζόγλου o οποίος αρχίζει να δίδει, πέρα από το βοήθημα της ΣΦΕΒΑ,  του ΠΑΣΥΒΑ,  και του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Πολιτισμού» επιπλέον βοήθημα στα 17 φροντιστήρια της Κορυτσάς.

Την σχολική περίοδο 2002-3,το επίπεδο των φροντιστηρίων στην Κορυτσά, αναβαθμίστηκε ακόμη περισσότερο αφού -με την πρωτοβουλία του Προξένου κ. Ελ.Πρώιου, την ευαισθησία του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και την συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων που αναφέραμε πιο πάνω, από τη Θεσσαλονίκη για την εξεύρεση άριστων εκπαιδευτικών-διδάσκουν και τέσσερις δασκάλες από την Ελλάδα, μέλη της Ορθόδοξης Χριστιανικής Αδελφότητας «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΛΠΙΣ» από την Θεσσαλονίκη. Την επόμενη χρονιά οι εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα γίνονται οκτώ και το 2004, έγιναν 14 οι ελλαδίτες εκπαιδευτικοί

Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την αμέριστη και συνεχόμενη, τεράστια, ηθική και όχι μόνο, στήριξη που προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στα φροντιστήρια και στο σχολείο μας, βοηθώντας την ποικιλότροπος ώστε να προοδεύσει και να φτάσει το επίπεδο που αυτό έχει τώρα.

Μετά από έντονες προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα (διπλωματικά κ.α) ο Σύλλογος «Αδελφότητα» με πρόεδρο τον κ Ανδρέα Μήτση , ο οποίος ήταν συγχρόνως και πρόεδρος της Ομόνοιας Παράρτημα Κορυτσάς, με την στήριξη και του Έλληνα Πρόξενου κ Ελευθέριου Πρώιου,  κατάφερε, το 2004,  να πάρει μια άδεια λειτουργίας εννιατάξιου σχολείου υπό ιδιαίτερο καθεστώς και ειδικό αναλυτικό πρόγραμμα. Η άδεια αυτή αποτέλεσε αφετηρία ενός σπουδαιότατου, μοναδικού, και ιδιαίτερα  σημαντικότατου έργου όπως είναι το σχολείο Όμηρος. Έτσι την Κυριακή, 17 Απριλίου 2004, στην Κορυτσά άνοιξε και επίσημα τις πύλες του για να υποδεχθεί τους μικρούς μαθητές το νέο ιδιωτικό δίγλωσσο, ελληνικό εννεατάξιο σχολείο, «Ο Όμηρος», στην πόλη της Κορυτσάς.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία της υπουργού Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων Μαριέττας Γιαννάκου, του υφυπουργού Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και εκπροσώπων της Αλβανικής Κυβέρνησης.

Η ανέγερση του σχολείου, χρηματοδοτήθηκε με κονδύλια του Προγράμματος Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών – Ελληνικό Σχέδιο για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ).

Το προ-πανεπιστημιακό, μη-κρατικό εκπαιδευτικό Ίδρυμα : εννεαετές σχολείο «Ό Όμηρος», ιδρύθηκε με την υπ’ αριθμόν 405 από 29.12.2004 απόφαση του υπουργείου Παιδείας και Επιστήμης της Αλβανίας, που υπογράφει ο αρμόδιος υπουργός Λουάν Μεμούσι.

Το σχολείο σχεδιάστηκε να υπάρχουν  τάξεις νηπιαγωγείου και όλες οι τάξεις του δημοτικού, με την προοπτική λειτουργίας και των τάξεων του γυμνασίου και λυκείου πράγμα που σήμερα έχει γίνει πραγματικότητα και σήμερα στο ίδιο χώρο, το οποίο είναι περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου,  λειτουργεί και το Λύκειο Πλάτων υπό την μέριμνα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και του ιδίου του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει, το Σχολείο Όμηρος, αποτελεί το σημαντικότερο φορέα ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή της Κορυτσάς. Τελεί ένα πολυδιάστατο έργο το οποίο  υπηρετεί όχι μόνο τους έλληνες ομογενείς της περιοχής αλλά και στην διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και πνεύματος σε όλη την περιοχή αφού δέχεται μαθητές ανεξαρτήτου θρησκεύματος και καταγωγής.

 

  • τα παιδιά του ΌΜΗΡΟΥ¨ Κορυτσάς θα σας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο μέσα από τους μύθους που είχαν πλάσει οι αρχαίοι Έλληνες για τους 12 θεούς του Ολύμπου.

Θα μας θυμίσουν ποιοι θεοί κατοικούσαν στον Όλυμπο ,ποιος ήταν ο χώρος λατρείας τους και τι σχέση είχαν μεταξύ τους.

Θα τραγουδήσουν: 1) Τον Ολυμπιακό Ύμνο

2) Μια Ελλάδα Φως

3)Τόσα παιδιά τόση ευτυχία

 

 

  • Σύντομη περιγραφή του γυμνασίου “Hristo Smirnenski”, Kochan

Το σχολείο βρίσκεται στο χωριό Kochan, 35χλμ. από την πόλη Gotse Delchev και 5 χλμ. από τα σύνορα με την Ελλάδα. Το χωριό έχει πληθυσμό περίπου 3000 κατοίκων. Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, ο αριθμός των σπουδαστών από τους βαθμούς είναι 285. Το σχολείο ιδρύθηκε το 1925. Επί του παρόντος, το σχολείο διαθέτει 26 αίθουσες μελέτης και μια σύγχρονη αθλητική αίθουσα.
Το σχολείο έχει μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση στον τομέα του αθλητισμού και της μουσικής.
Το σχολείο συμμετείχε δύο φορές σε έργα του προγράμματος Comenius της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή 10 χωρών.
Συμμετείχαμε σε ανταλλαγή μαθητών και δασκάλων από γυμνάσιο στην πόλη Τρίπολη της Πελοποννήσου.
Η λαϊκή χορωδία του σχολείου έχει κερδίσει πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία.

Musical programme

performed by the students from “Hristo Smirnenski” High School

from Kochan, Bulgaria

 

  1. The program will start with the Rhodopean caba bagpipe and the songs “She is on my heart” and „ Beauriful Shincolo” performed by the school choir.
  2. Performance of a local wedding custom.
  3. The song “ Yano, we shall go”- performed by representative choir of the school.
  4. The song “ Petrunco”- performed by a group of students.
  5. A dune dance- performed by all students.
  6. Bulgarian folk dance “Dhzanguritsa”- all students.

 

 

  • JU Polijoprivredna I medicinska scola- Brck Distrikt, Etno Group Bosnia Herzegovina

Είμαστε μουσική ομάδα τραγουδιών που προέρχονται από μια μικρή πόλη στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη – Brcko Distrikt. Το σχολείο που εκπροσωπούμε είναι το “Poljoprivredna i medicinska skola” – “Σχολή Ιατρικών και Γεωπονικών Επιστημών”. Αγαπάμε αυτό που κάνουμε και είμαστε υπερήφανοι για τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Παρουσιάζοντας με επιτυχία τις παραδοσιακές μας παραδόσεις μέσω της μουσικής και της τέχνης.

 

 

  • Γκελεντζίκ

 Το συγκρότημα λαϊκού τραγουδιού “Gornitsa” παρουσιάζει, Κοζάκικα χορευτικά τραγούδια, καθώς και τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ρωσίας. Τα τραγούδια παρουσιάζονται A cappella, η συνοδεύονται από μπαλαλάικα και όργανα με αέρα. Ο σολίστας είναι βιρτουόζος παίζει μπαλαλάικα καθώς και άλλα παραδοσιακά όργανα. Το συγκρότημα χορεύει και τραγουδάει δημοτικούς παραδοσιακούς χορούς από το μεγαλύτερο μέρος της Ρωσίας.

 

 

ΣΥΝΟΛΟ ΧΟΡΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΧΟΡΟΔΩΝ ΑΠΌ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ= 64 ΑΤΟΜΑ

ΑΛΒΑΝΙΑ 20

ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΙ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ 11

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 17

ΓΚΕΛΕΝΤΖΙΚ 16