Αύξηση των ατυχημάτων και των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στο βουνό των θεών, τον Όλυμπο, παρατηρείται από το 2017 και έπειτα, κυρίως εξαιτίας της μεγαλύτερης επισκεψιμότητας, αλλά και του γεγονότος ότι αρκετοί δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στο ethnos.gr ο ιδρυτής και διευθυντής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Ζαφείρης Τρόμπακας, μόνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, και συγκεκριμένα από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι τον Ιούνιο του 2019, πέντε άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από διάφορα αίτια, ενώ 10 επιχειρήσεις διάσωσης έγιναν με τη συνδρομή του ελικοπτέρου Super Puma.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα τα περιστατικά που θεωρούνται σοβαρά ανέρχονται σε 19, ενώ τα τρία από αυτά συνέβησαν τις τελευταίες 20 μέρες. Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν δύο περιστατικά, τα οποία δεν θεωρούνται ιδιαίτερα σοβαρά, αλλά χρειάστηκε να οργανωθεί επιχείρηση μεταφοράς. Το ένα έγινε σε ύψος 2.700 μέτρων και το δεύτερο στο φαράγγι Ορλιάς.

 

Ποιοι οι κίνδυνοι

«Στις αρχές του καλοκαιριού υπάρχει ακόμη πάγος στο βουνό και σε διάφορα σημεία είναι επικίνδυνη η διέλευση. Όταν σε ένα μονοπάτι μήκους 100 μέτρων και πλάτους τριών μέτρων υπάρχει πάγος, ένα γλίστρημα μπορεί εύκολα να καταλήξει σε παγοτσουλήθρα και ο ορειβάτης να χτυπήσει στα βράχια» τονίζει ο κ. Τρόμπακας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Βούλγαρου ορειβάτη, ο οποίος στις 20 Μαΐου έχασε την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να πέσει σε χαράδρα περίπου 150 μέτρων και να καταλήξει λίγες ώρες (μετά το περιστατικό) στο νοσοκομείο. Την ίδια μέρα σημειώθηκε και δεύτερο σοβαρό περιστατικό, όταν Αμερικανός ορειβάτης έπεσε από ύψος 700 μέτρων, χωρίς, ωστόσο, να κινδυνεύσει η ζωή του.

Πάντως, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2017 δύο άτομα σκοτώθηκαν όταν γλίστρησαν και έχασαν την ισορροπία τους. Στις 11 Αυγούστου 2018 ορειβάτης κατέληξε από παθολογικά αίτια (καρδιά), ενώ 15 μέρες νωρίτερα, στις 24 Ιουλίου, ένας 56χρονος έμπειρος ορειβάτης έχασε τη ζωή του από υποθερμία.

 

Σε 70 χρόνια 59 νεκροί

Από το 1951, χρονιά που η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης διατηρεί στατιστικά στοιχεία, συνολικά 59 ορειβάτες και επισκέπτες έχασαν τη ζωή τους στον Όλυμπο.

Οι 31 από αυτούς σκοτώθηκαν έπειτα από γλίστρημα, οι 11 έχασαν τη ζωή τους από παθολογικά αίτια, οι έξι όταν τους καταπλάκωσε χιονοστιβάδα, οι τέσσερις από απώλεια προσανατολισμού, άλλοι τέσσερις από υποθερμία, οι δύο από κατολίσθηση και ένας επειδή χτυπήθηκε από κεραυνό. Από τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους σχεδόν τα 2/3 (38 νεκροί) είναι Έλληνες και οι υπόλοιποι 21 ξένοι. Από τους αλλοδαπούς οι έξι είναι Γερμανοί, οι τέσσερις Τσέχοι, τρεις είναι οι Βούλγαροι, δύο οι Πολωνοί και οι υπόλοιποι έξι υπήκοοι Σερβίας, Ιταλίας, Σλοβακίας, Γαλλίας, Αγγλίας και Αυστρίας.

 

«Επικίνδυνο βουνό ο Όλυμπος»

Όπως ανέφερε ο κ. Τρόμπακας, ο Όλυμπος θεωρείται δύσκολο βουνό. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, είναι από τα δυσκολότερα στην Ελλάδα. «Πρόκειται για βουνό που απαιτεί περπάτημα και αναρρίχηση σε κάποια σημεία. Οι δε κορυφές του είναι απαιτητικές. Χρειάζεται προσοχή και όσοι θέλουν να το ανέβουν θα πρέπει να το κάνουν με τη συνδρομή έμπειρου ορειβάτη, πάντοτε λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας και κυρίως κάνοντας χρήση κράνους. Μπορεί ένα πετραδάκι να σε χτυπήσει ελαφρά στο κεφάλι, αλλά από αυτό να χάσεις την ισορροπία σου και να κινδυνεύσει η ζωή σου» σημειώνει ο κ. Τρόμπακας.

Το πιο επικίνδυνο σημείο στον Όλυμπο θεωρείται η θέση Λούκι, τα τελευταία μέτρα πριν από την υψηλότερη κορυφή του, τον Μύτικα, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους τα περισσότερα άτομα. Μεγάλη επικινδυνότητα παρουσιάζουν επίσης η δεύτερη υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, το Στεφάνι, καθώς και η Κακόσκαλα. Ο κ. Τρόμπακας ανέφερε ότι σε μεγάλο βαθμό η αύξηση των ατυχημάτων οφείλεται στη σημαντική αύξηση του αριθμού των ατόμων που επισκέπτονται το βουνό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους καλοκαιρινούς μήνες περισσότερα από 1.000 άτομα επισκέπτονται τον Όλυμπο κάθε Σαββατοκύριακο, ενώ τα καταφύγια είναι σχεδόν γεμάτα ακόμα και τις καθημερινές.