Όμικρον – Συναγερμός στην Αττική για δεκάδες ύποπτα κρούσματα της νέας παραλλαγής
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ξεκαθάρισε -κατά την ενημέρωση για τα νέα μέτρα- πως το απόγευμα θα υπάρξει ενημέρωση για την εικόνα που διαμορφώνεται γύρω από την Όμικρον
Σχεδόν 20 είναι τα ύποπτα κρούσματα τα οποία εξετάζονται στην περιοχή της Αττικής για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για την παραλλαγή Όμικρον.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, απαιτούνται τέσσερις ημέρες αναλύσεων για να φανεί εάν τελικά πρόκειται για τη νέα παραλλαγή, ενώ οι απαντήσεις μπορεί να έρθουν εντός της σημερινής ημέρας.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για την Όμικρον, τότε θα αποδειχθεί πως η μετάλλαξη κυκλοφορεί στην κοινότητα.
Την εξέταση κάνει το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις ενδέχεται να γίνουν και σήμερα το απόγευμα από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριο Θεμιστοκλέους.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ξεκαθάρισε –κατά την ενημέρωση για τα νέα μέτρα– πως το απόγευμα θα υπάρξει ενημέρωση για την εικόνα που διαμορφώνεται γύρω από την Όμικρον.
Ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως γίνεται μία προσπάθεια «αποκωδικοποίησης» της αύξησης κρουσμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές σε μία προσπάθεια να διαπιστωθεί μήπως η Όμικρον κρύβεται πίσω από τη Δέλτα.
Η κορύφωση της Όμικρον τρομάζει τους ειδικούς
Σημειώνεται πως μπορεί, σε αυτό το στάδιο, να υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα παραλλαγή είναι ηπιότερη σε σχέση με προηγούμενες, ωστόσο -λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας- ο αριθμός και μόνο των κρουσμάτων που θα προκαλέσει μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευση των νοσοκομείων.
Οι επιστήμονες προσπαθούν με μαθηματικά μοντέλα να εκτιμήσουν το εύρος της διασποράς της, με την οποία θα έρθουμε αντιμέτωποι το επόμενο διάστημα, αναμένοντας κορύφωση από τις πρώτες κιόλας μέρες του Ιανουαρίου.
Ενδεικτικά, ο Δόκτωρ Μοριακής Βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς, από το Τορόντο -όπου μέσα σε μόλις 3 εβδομάδες η Όμικρον κυριάρχησε- αποκάλυψε προ ημερών με ποιο τρόπο θα εξαπλωθεί η νέα παραλλαγή και στη χώρα μας.
«Είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά του ιού και τέτοιες οι ομοιότητες της ανοσίας που έχουν οι χώρες στη Δύση, που είναι αρκετά πιθανό να δούμε και στην Ελλάδα αυτό που βλέπουμε και στις άλλες χώρες. Δηλαδή είτε θα’ ναι ο χρόνος διπλασιασμού 2,9 μέρες, είτε 3,5, είτε 4,5 μέρες, δεν θα έχει τόση σημασία γιατί σε μια επιθετική φύση, αυτό θα σημαίνει ότι θα ζήσουμε πολύ μεγάλο κύμα μολύνσεων».
Με βάση αυτή την παραδοχή -να διπλασιάζονται τα κρούσματα ανά 3 ημέρες- που είναι ένα πολύ πιο αισιόδοξο σενάριο από αυτό που συμβαίνει στην Αγγλία, αν προβλέψουμε την εξάπλωση της Όμικρον στη χώρα μας, το μοντέλο μας οδηγεί στο εξής:
Στις 20 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον. Στις 26 Δεκεμβρίου θα έχουν ανέλθει σε 104, Πρωτοχρονιά θα είναι 416, 7 Ιανουαρίου θα φτάσουν τα 1664 και στις 13/1 θα έχουν εκτιναχθεί σε 6.656. Αυτά είναι τα κρούσματα που θα καταγράφει ο ΕΟΔΥ.
Πηγή: in.gr