«Ομπρέλα» προστασίας ενάντια στη βία κατά των γυναικών το Κέντρο Συμβουλευτικής Δήμου Κατερίνης
Το ΕΣΠΑ πολύτιμος αρωγός στη συνέχιση της χρηματοδότησης του σημαντικού έργου της δομής.
Εδώ και 7,5 περίπου χρόνια αποτελεί το «καταφύγιο» και τον «φάρο» που σηματοδοτεί την ασφάλεια για γυναίκες που έχουν υποστεί κάθε μορφής βία, καθώς και για γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ο λόγος για το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κατερίνης, μια εξαιρετικά σημαντική και αποτελεσματική δομή, που από το 2013 μέχρι σήμερα έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της σε πάνω από 415 γυναίκες, επιτελώντας ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο.
Ειδικά σήμερα, που οι συνθήκες εγκλεισμού εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν καταστήσει ακόμη δυσκολότερη τη διαβίωση των κακοποιημένων γυναικών, η λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής καθίσταται κάτι περισσότερο από αναγκαία, αφού μέσα από τις δράσεις του υποστηρίζει και προστατεύει τις κακοποιημένες γυναίκες. Δεν είναι τυχαίο πως κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, με δεκάδες γυναίκες να αναζητούν την υποστήριξη του Κέντρου Συμβουλευτικής, το οποίο είχε σαν αρχικό στόχο να εξυπηρετήσει 300 περιστατικά. Στόχος ο οποίος ξεπεράστηκε κατά πολύ αποδεικνύοντας την ανάγκη της κοινωνίας για τη συγκεκριμένη δομή, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής συμβάλλοντας στην πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, την κοινωνική ένταξη και την καταπολέμηση των διακρίσεων.
Να σημειωθεί πως στις τρεις περιόδους λειτουργίας του το Κέντρο Συμβουλευτικής έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του, ύψους 714.400 ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο του 2020, οπότε και έληγε το πρόγραμμα, εγκρίθηκε και η νέα χρηματοδότηση λειτουργίας του έως τις 31-12-2023 μέσω του ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, η λειτουργία της δομής συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), μέσω του Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε διάκρισης (ΕΚΤ)» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Η λειτουργία του Κέντρου
Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών, λειτουργεί στην Κατερίνη και συγκεκριμένα σε οίκημα επί της οδού Αυγουστίνου, δίπλα στις εργατικές κατοικίες της περιοχής. Άνοιξε με πρωτοβουλία του Δήμου το 2013 και αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου πανελλήνιου δικτύου υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης βίας κατά των γυναικών. Το δίκτυο περιλαμβάνει 42 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, 20 ξενώνες φιλοξενίας, την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και εποπτεύεται επιστημονικά από το Κ.Ε.Θ.Ι.
Το Κέντρο στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό στη συμβουλευτική γυναικών προσωπικό. Αποτελείται από τέσσερις επιστήμονες και ειδικότερα από μία ψυχολόγο, μία κοινωνιολόγο, μία κοινωνική λειτουργό και μία νομικό.
Παροχές προς κακοποιημένες γυναίκες
Παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική καθώς και εργασιακή συμβουλευτική, υπηρεσίες παραπομπής -όταν αυτό απαιτείται- σε ξενώνες, σε αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο Δικαστήριο, σε νοσοκομεία ή κέντρα υγείας, σε φορείς απασχόλησης, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών κ.α. Επίσης, πραγματοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.
Το Κέντρο Συμβουλευτικής δέχεται γυναίκες άνω των 18 ετών που υφίστανται σωματική, ψυχολογική, συναισθηματική ή λεκτική βία αλλά και οικονομική βία. Δέχεται επίσης γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού, γυναίκες που έχουν υπήρξαν θύματα πορνείας ή trafficking, γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση αλλά και γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (μονογονείς, ΑμεΑ, άνεργες, μετανάστριες, πρόσφυγες κ.ά.).
Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί πως οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται δωρεάν και διέπονται από τους κανόνες του απορρήτου. Σκοπός των υπηρεσιών είναι η ενδυνάμωση των κακοποιημένων γυναικών, η επανάκτηση της αυτοεκτίμησής τους αλλά και η ενθάρρυνση να σπάσουν τη σιωπή τους, προκειμένου να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για το μέλλον τους.
Σημειώνεται ότι δεν τίθεται κατ’ αρχήν περιορισμός ως προς τη γεωγραφική προέλευση των ωφελουμένων γυναικών. Πιο συγκεκριμένα, μια γυναίκα, που υφίσταται οποιασδήποτε μορφής έμφυλη βία, σε όποια περιοχή κι αν ζει, θα μπορεί να αναζητήσει την αρωγή στο Συμβουλευτικό Κέντρο. Αυτό κρίνεται απαραίτητο καθώς διασφαλίζονται συνθήκες εμπιστευτικότητας και απορρήτου, που είναι πολλές φορές δύσκολο να επιτευχθούν εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά αποτελούν καίριο παράγοντα για την εξυπηρέτηση των ωφελουμένων γυναικών.
Φορείς λειτουργίας και υποστήριξης
Αρμόδιος Αντιδήμαρχος για τη λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κατερίνης είναι ο Γιώργος Τσιαλός. Εντεταλμένη Σύμβουλος η Δημοτική Σύμβουλος, Ασημίνα Πούλιου. Σημερινός υπεύθυνος του έργου είναι ο υπάλληλος Προγραμματισμού του Δήμου Κατερίνης, Εμμανουήλ Κοσμαδάκης, ενώ η Επιτροπή Παραλαβής και Πιστοποίησης Ποιότητας Παραδοτέων του Υποέργου (ΕΠΠΕ) αποτελείται από τις Αναστασία Νταντάμη, Στέλλα Γκατζά και Αικατερίνη Αναγνωστοπούλου.
Πέρα από τον Δήμου Κατερίνης, αρωγός στη διαρκή προσπάθεια λειτουργίας του Κέντρου στέκεται το Υπουργείο Εσωτερικών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ. και το Κ.Ε.Θ.Ι. με πόρους από το ΕΣΠΑ.
Οποιαδήποτε γυναίκα θέλει να επικοινωνήσει με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δ. Κατερίνης μπορεί να επικοινωνεί στο τηλέφωνο 23510 36678. E-mail: [email protected]. Ωράριο λειτουργίας: Από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 7.30 π.μ. έως τις 3.30 μ.μ. – 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.
Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.