Ονόματα κατοικίδιων και άλλα «προβληματικά» password που χρησιμοποιούν πολλοί – Τι έδειξε έρευνα
Λούνα, Μπέλα, Μάιλο… Εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου χρησιμοποιούν το όνομα του κατοικίδιού τους ως password και αυτό τους κάνει εύκολο στόχο για τους χάκερ, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Βρετανία.
Το 15% των Βρετανών χρησιμοποιεί το όνομα του κατοικίδιου ως password, το 14% επιλέγει το όνομα κάποιου μέλους της οικογένειας και το 13% διαλέγει μια σημαντική ημερομηνία, σύμφωνα με την έρευνα που έκανε το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας (NCSC).
Το 6% των ερωτηθέντων επιμένουν να χρησιμοποιούν τη λέξη password- ολόκληρη ή μέρος της- στον κωδικό πρόσβασης. Άλλα προβληματικά- σύμφωνα με το NCSC- password είναι η ομάδα που υποστηρίζει κάποιος (6%), διαδοχικοί αριθμοί όπως «123456» (6%) ή η αγαπημένη τηλεοπτική εκπομπή (5%).
Περίπου το 40% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν έχουν χρησιμοποιήσει κανένα από αυτούς τους κωδικούς πρόσβασης τους οποίους μπορούν να μαντέψουν εύκολα οι επιτήδειοι.
«Μπορεί να είμαστε ένα έθνος ανθρώπων που αγαπούν τα ζώα, αλλά το να χρησιμοποιείτε το όνομα του κατοικίδιού σας ως κωδικό πρόσβασης σας κάνει έναν εύκολο στόχο για τους ανελέητους κυβερνοεγκληματίες», δήλωσε η Νίκολα Χάντσον, διευθύντρια επικοινωνίας του NCSC.
Το όνομα του κατοικίδιου είναι ένας κωδικός που μπορεί να «σπάσει» κάποιος εύκολα αν βάλει επανειλημμένα κάποια από τα πιο συνηθισμένα ονόματα που δίνουν οι άνθρωποι στα ζώα τους. Επίσης, τα ονόματα συγγενών ή τα γενέθλια είναι πληροφορίες που μπορεί να αλιεύσει κάποιος από τα social media.
Το NCSC συνιστά στους πολίτες να επιλέγουν τυχαίο συνδυασμό λέξεων για τους κωδικούς πρόσβασης- για παράδειγμα «RedPantsTree»- τις οποίες δεν μπορεί να μαντέψει κανείς εύκολα.
Επίσης, προτείνει τη χρήση θαυμαστικών ή άλλων συμβόλων, όπως και την αποθήκευση των password, κάτι που κάνει ευκολότερη τη χρήση διαφορετικών κωδικών πρόσβασης για κάθε ιστοσελίδα.
Τέλος, προτείνεται η χρήση ενός ξεχωριστού, μοναδικού κωδικού για το email, που συχνά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αλλαγή password άλλων ιστοσελίδων.
Με πληροφορίες από BBC
Πηγή φωτό: pexels.com