Ωριωνίδες: Πότε κορυφώνεται η βροχή από «πεφταστέρια»
Τι να κάνετε για να δείτε το εντυπωσιακό φαινόμενο
Πλησιάζει η κορύφωση της βροχής από «πεφταστέρια», μια από τις πιο όμορφες βροχές κάθε χρονιάς σύμφωνα με τη NASA.
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας κατά τον όποιον ο πλανήτης Γη διέρχεται μέσα από την ουρά των συντριμμιών που άφησε πίσω του ο κομήτης του Halley. Αυτή η διέλευση προκαλεί τη βροχή από τα γνωστά σε όλους «πεφταστέρια». Οι Ωριωνίδες θα κορυφωθούν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής έως το πρωί του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου. Ωστόσο το εντυπωσιακό θέαμα θα είναι ορατό και νωρίς το πρωί της Κυριακής.
Η βροχή των Ωριωνίδων θα διαρκέσει έως τις 22 Νοεμβρίου. Οι άνθρωποι τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο, θα έχουν την ευκαιρία να δουν έως και 20 μετεωρίτες την ώρα να «καίγονται» στην ατμόσφαιρα της Γης.
Τι να κάνετε για να δείτε τα «πεφταστέρια»
Αν θέλετε να δείτε τα «πεφταστέρια», βρείτε ένα μέρος με χαμηλή φωτορύπανση. Ξαπλώστε και περιμένετε. Για να ελέγξετε τη φωτορύπανση της περιοχής σας, δείτε εδώ.
«Ελάτε προετοιμασμένοι με έναν υπνόσακο, μία κουβέρτα ή μία καρέκλα» αναφέρει η NASA. «Ξαπλώστε ανάσκελα με τα πόδια σας στραμμένα προς νοτιοανατολικά αν βρίσκεστε στο Βόρειο Ημισφαίριο ή προς βορειοανατολικά αν βρίσκεστε στο Νότιο Ημισφαίριο, και κοιτάξτε ψηλά. Σε λιγότερο από 30 λεπτά στο σκοτάδι, τα μάτια σας θα προσαρμοστούν και θα αρχίσετε να βλέπετε τα πεφταστέρια. Να είστε υπομονετικοί. Το εντυπωσιακό σόου θα διαρκέσει μέχρι την αυγή, οπότε έχετε αρκετό χρόνο να το δείτε» προσθέτει η διαστημική υπηρεσία.
Θα χρειαστεί επίσης να βρείτε τον αστερισμό του Ωρίωνα στον ουρανό, ώστε να ξέρετε από πού πρόκειται να εμφανιστούν τα πεφταστέρια. Ο πιο εύκολος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να αναζητήσετε τη ζώνη του Ωρίωνα (Orion’s belt) – τρία αστέρια που είναι αρκετά ομοιόμορφα κατανεμημένα σε μια ευθεία γραμμή.
Μόλις βρείτε το σημείο, μην κοιτάτε απευθείας σε αυτό, αλλά βρείτε μια σκοτεινή περιοχή του ουρανού περίπου 45 έως 90 μοίρες μακριά από αυτό για να εστιάσετε. «Από αυτή την προοπτική, τα πεφταστέρια θα φαίνονται μακρύτερα και πιο εντυπωσιακά» τονίζει η NASA.
Τι είναι οι Ωριωνίδες, γνωστές ως «πεφταστέρια»
Πρόκειται για μετεωρίτες με το όνομα Ωριωνίδες, επειδή φαίνεται να προέρχονται από μια περιοχή βόρεια του δεύτερου φωτεινότερου αστέρα στον αστερισμό του Ωρίωνα, του Μπετελγκέζ. Αρχικά ήταν μετεωροειδή (μικρά σώματα, μικρότερα από αστεροειδείς), που σχηματίστηκαν από τα υπολείμματα του πυρήνα του κομήτη του Halley. Από τότε που αποσπάστηκαν από τον κομήτη, έχουν μείνει σαν ένα στροβιλιζόμενο σύννεφο από συντρίμμια, που ακολουθεί τον κομήτη καθώς εκείνος περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο κάθε 76 χρόνια.
Η βροχή μετεωριτών των Ωριωνίδων είναι διάσημη για τους πρώτους μετεωρίτες της, που ταξιδεύουν με περίπου 148.000 μίλια ανά ώρα (66 χλμ./δευτ.) στην ατμόσφαιρα της Γης, σύμφωνα με τη NASA.
Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αφήσουν λαμπερές «ουρές» στο πέρασμά τους που διαρκούν αρκετά δευτερόλεπτα ή και λεπτά. Αυτοί οι ταχύτατοι μετεωρίτες μπορούν επίσης να παράγουν «μπάλες» φωτιάς, οι οποίες λάμπουν πολύ έντονα για μερικά δευτερόλεπτα πριν σβήσουν.
Πηγή:lifo.gr