Scroll to top

Οριστικό: Ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου Γυμνάσια και Λύκεια


odelalis - 22 Ιανουαρίου 2021

 •  

   

  Τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου ανοίγουν οριστικά τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, όπως ανακοίνωσε επίσημα η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας. Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε κλειστά θα παραμείνουν τα Λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας.

  Σύμφωνα με την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, οι λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν ομόφωνα το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων τρεις εβδομάδες έπειτα από το άνοιγμα των Δημοτικών, καθώς η επιστροφή των μαθητών στα θρανία αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα κυβέρνησης και ειδικών.

  Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης η υπουργός ΠαιδείαςΝίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι τα Λύκεια τα οποία θα παραμείνουν κλειστά στις «κόκκινες» περιοχές, θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση. Παράλληλα η υπουργός ξεκαθάρισε ότι στα σχολεία που ανοίγουν θα ισχύουν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.

  Όπως ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας, η επιστροφή των μαθητών σε Γυμνάσια και Λύκεια, θα πραγματοποιηθεί  με  εφαρμογή των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων όπως:

  – υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

  – διαφορετικά διαλείμματα για τις ομάδες μαθητών 

  – σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες

  – η χρήση αντισηπτικών

  – τακτικοί καθαρισμοί και αερισμοί των χώρων

  – και τα ειδικότερα μέτρα για τη λειτουργία των κυλικείων, των εργαστηρίων πληροφορικής, για τη χρήση μουσικών οργάνων κλπ

  – σχολικοί εορτασμοί με τα απαραίτητα μέτρα

  Η πανδημία δεν σταματά την παιδεία. Με αυτό το σύνθημα η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την 1η Φεβρουαρίου μετά από σχετική πρόταση και της επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Κλειστά θα παραμείνουν φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών και Κέντρα Δια Βίου Μάθησης. Επίσης κλειστά θα παραμείνουν τα Λύκεια σε «κόκκινες» περιοχές, αυτές δηλαδή οι οποίες εμφανίζουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, και όπου θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια (κανονικά θα λειτουργούν τα λύκεια ειδικής αγωγής).

  Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η απόφαση λήφθηκε μετά από την θετική εισήγηση της επιτροπής και τα σχολεία θα λειτουργήσουν με όλα τα μέτρα που επιβάλλει ο ΕΟΔΥ, όπως η χρήση μάσκας, τα διαφορετικά διαλείμματα, ο αερισμός αιθουσών κ.α. Η κυρία Κεραμέως δήλωσε επίσης ότι θα συνεχιστούν τα δωρεάν τεστ για μαθητές και καθηγητές και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους ν΄ ανταποκριθούν σε αυτό. Η περίπτωση ν΄ ανοίξουν και τα πανεπιστήμια  απομακρύνεται για την ώρα και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα να αφήσουν τα σπίτια που διατηρούν και να μετακινηθούν με αποδεικτικό τη λήξη των ενοικιαστηρίων, προς τον τόπο κατοικίας τους .

  Μάλιστα εάν η επιδημιολογική κατάσταση δεν χώρα δεν βελτιωθεί εντυπωσιακά υπάρχει η πιθανότητα να ολοκληρωθεί η ακαδημαϊκή χρονιά με τα μαθήματα να γίνονται εξ΄ αποστάσεως και να υπάρξει ειδική μέριμνα μόνο για τους φοιτητές, που βρίσκονται στο πτυχίο και όσους έχουν υποχρεωτικά εργαστήρια. Όσον αφορά στα σχολεία το διάστημα, που έμειναν κλειστά είναι πολύ μεγάλο και τώρα το υπουργείο Παιδείας θα κληθεί να λύσει πολλά ζητήματα τα οποία έχουν ανακύψει και να ενημερώσει άμεσα τους ενδιαφερόμενους (μαθητές και γονείς). Ήδη έχει ανακοινωθεί η μείωση της ύλης για τη Γ΄ Λυκείου αλλά οι καθηγητές κρίνουν ότι θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να μειωθεί η ύλη και για τις υπόλοιπες τάξεις εφόσον οι μαθητές θα κληθούν να δώσουν προαγωγικές εξετάσεις.

  Όσο για τα παιδιά  της Α΄ Λυκείου επίσης έχουν ν΄ αντιμετωπίσουν δυσκολίες, αφού το υπουργείο Παιδείας επιμένει να εφαρμόσει φέτος για πρώτη φορά την Τράπεζα θεμάτων, κάτι για το οποίο οι μαθητές δεν είναι καθόλου έτοιμοι. Πάντως το άνοιγμα των λυκείων και γυμνασίων εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό σε πολλούς επιστήμονες καθώς όπως υποστήριξε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας πρόκειται για βήμα υψηλού κινδύνου καθώς τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες «συμπεριφέρονται ως ενήλικες». Αντίθετα ο κ. Αθανάσιος Σκουτέλης μέλος της Επιτροπής των ειδικών «με βάση την κατάσταση και τις ανάγκες της κοινωνίας, ήρθε η ώρα να ανοίξουν  τα σχολεία. Το άνοιγμα της αγοράς πήρε τη θέση του ανοίγματος των σχολείων, για να πάρει σε λίγο καιρό σειρά και η εστίαση».

   

   

   

   

 • Δείτε επίσης...