Το Γενικό Λύκειο Κονταριώτισσας όπως φαίνεται από ψηλά

 

«Μεγάλη επιτυχία για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αποτελεί η ένταξη του έργου της ανέγερσης του νέου κτιρίου του Ενιαίου Λυκείου Κονταριώτισσας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Μακεδονία-Θράκη”, μετά τη μελέτη που κατέθεσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, με προϋπολογισμό 5.475.000 ευρώ».

Ήταν τέλη Οκτωβρίου του 2010 και το σημαντικότερο βήμα για ένα έργο-σταθμό για την Πιερία είχε αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, όπως γνωστοποιούσε η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας. Ένα έργο που σήμερα, δέκα χρόνια μετά, έχει αποδειχθεί πόσο σημαντικό είναι και έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση όχι μόνο των σχολικών υποδομών της Πιερίας αλλά και της εκπαίδευσης των μαθητών της ευρύτερης περιοχής.

 

Εξωτερική άποψη του Γενικού Λυκείου Κονταριώτισσας

 

Ένα έργο, που στην απολογιστική έκθεση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που ήταν τελικά ο φορέας υλοποίησής του, παρουσιάστηκε ως το καλύτερο έργο του ΕΣΠΑ 2007-2013 στον τομέα της εκπαίδευσης για όλη την περιφέρεια.

 

 

Το ιστορικό

Από το 1981 το Λύκειο λειτουργούσε ως παράρτημα του 2ου Λυκείου Κατερίνης και στεγαζόταν σε τρία μικρά καταστήματα γύρω από το χώρο του σημερινού Γυμνασίου Κονταριώτισσας. Το 1984, με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, λειτούργησε για πρώτη φορά ως ανεξάρτητο Λύκειο και γρήγορα διαφάνηκε πως ο αυξανόμενος μαθητικός πληθυσμός της περιοχής και η ανάγκη κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών του έκαναν επιτακτική την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος της σχολικής μονάδας.

Η αρχική μελέτη του σχολείου, την οποία είχε εκπονήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, ήταν έτοιμη από το 2001, ωστόσο δεν υπήρχαν οι πόροι για τη χρηματοδότησή του έργου. Το οποίο ωστόσο δεν ξεχάστηκε και τον Απρίλιο του 2009 το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πιερίας εγκρίνει το πενταετές πρόγραμμα σχολικής στέγης, που πέρα από τις σχολικές υποδομές που προγραμματίζονται να κατασκευαστούν, περιλαμβάνει και την πρόταση για ένταξη στο ΕΣΠΑ του Λυκείου Κονταριώτισσας.

Έτσι, λίγο πριν την μετάβαση στη νέα δομή της αυτοδιοίκησης με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» το 2011 και τη δημιουργία της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, οι υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κατορθώνουν να εργαστούν εντατικά, να εκπονήσουν νέα μελέτη, που βασίστηκε σε εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, και να καταθέσουν ξανά το τεχνικό δελτίο για χρηματοδότηση του έργου στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Και έτσι το «νερό μπήκε στο αυλάκι» προκειμένου να ανεγερθεί ένα κτίριο, με σύγχρονες υποδομές διδασκαλίας, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών.

 

Επίσκεψη στο οικόπεδο όπου χτίστηκε το Λύκειο Κονταριώτισσας (Απρίλιος 2009)

 

Η ανέγερση του κτιρίου

Το κτίριο, που κατασκευάστηκε σε έκταση 15.000 τ.μ., έχει συνολική δόμηση 2.599,11 τ.μ. και δυναμικότητα στέγασης 270 μαθητών. Αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και έναν όροφο και περιλαμβάνει 12 αίθουσες διδασκαλίας, 2 ξένων γλωσσών, 2 πληροφορικής, 1 αίθουσα φυσικών επιστημών, 1 αίθουσα αισθητικής αγωγής, βιβλιοθήκη, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, διοικητικούς χώρους, βοηθητικούς χώρους και χώρους υγιεινής.

 

Τρισδιάστατο σχέδιο του Γενικού Λυκείου Κονταριώτισσας

 

Τρισδιάστατο σχέδιο του Γενικού Λυκείου Κονταριώτισσας

 

Σε ό,τι αφορά τον περιβάλλοντα χώρο του σχολικού συγκροτήματος, έκτασης 7.700 τ.μ. εφαρμόσθηκε η τεχνική μελέτη, που περιλαμβάνει χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, στέγαστρο  μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων, υπαίθριο στέγαστρο γυμναστικής εμβαδού 200 τ.μ., γήπεδο μπάσκετ με κερκίδες, γήπεδο βόλεϊ, προαύλιο χώρο με καθίσματα, χώρους πρασίνου, δενδροφυτεύσεις, περιμετρικό  φωτισμό με ηλιακά φωτιστικά, ιστούς – φωτιστικά γηπέδων και δίκτυο αποχέτευσης όμβριων υδάτων.

Η σύμβαση του έργου υπεγράφη στις 7-10-2011 μεταξύ της ΠΕ Πιερίας και της αναδόχου εταιρείας «ΕΝΙΠΕΑΣ ΑΕ». Ο χρόνος υλοποίησης του έργου ήταν έως τις 28-20-2014 και ο τελικός προϋπολογισμός του ανήλθε στα 2.767.418 ευρώ.

 

Διοικητική παραλαβή και παράδοση του σχολικού κτιρίου (Ιούλιος 2014)

 

Η διοικητική παραλαβή και παράδοση του νέου Λυκείου Κονταριώτισσας, πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και του Δήμου Δίου-Ολύμπου στις 30 Ιουλίου 2014 και στις 18 Αυγούστου ξεκίνησε η μετακόμιση του Λυκείου στο νέο του κτίριο, το οποίο λειτούργησε κανονικά για τη σχολική χρονιά 2014-2015.

 

Στιγμιότυπο από τη μεταφορά εξοπλισμού στο νέο κτίριο (Αύγουστος 2014)

 

Ο πρώτος αγιασμός στο νέο κτίριο έλαβε χώρα στις 11 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Το νέο κτίριο του Γενικού Λυκείου Κονταριώτισσας γέμισε με τις φωνές των παιδιών, που επιτέλους έβλεπαν ένα όνειρο χρόνων να γίνεται πραγματικότητα!

Ακολούθησαν στις 2 Δεκεμβρίου 2014 τα επίσημα εγκαίνια του νέου κτιρίου, τα οποία έγιναν μέσα σε πανηγυρικό κλίμα και παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και όλων των αρχών του τόπου.

 

Πλήθος κόσμου στην τελετή των εγκαινίων του σχολικού κτιρίου (Δεκέμβριος 2014)

 

 

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εγκαινιάζει το κτίριο (Δεκέμβριος 2014)

 

Έμπνευση δημιουργίας και «όχημα» ανάδειξης του Δήμου

Το Λύκειο Κονταριώτισσας αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα εφαρμογής της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς συνέβαλε καθοριστικά στη μείωση των ανισοτήτων και τη διευκόλυνση των μαθητών της περιοχής.

Να σημειωθεί πως η σχολική μονάδα δέχεται μαθητές από τον Άγιο Σπυρίδωνα, τη Βροντού, το Δίον, την Καρίτσα, την Κονταριώτισσα και τη Νέα Έφεσο. Όπως επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Δίου του Δίου-Ολύμπου Αθανάσιος Καλαϊτζής, μέχρι την ανέγερση του σχολείου οι μαθητές αναγκάζονταν να «στριμώχνονται» σε ακατάλληλες δομές, μαζί με μαθητές γυμνασίου και με τα όποια προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει αυτή η συνύπαρξη παιδιών με μεγάλη ηλικιακή απόκλιση. Επίσης υπήρχαν και μαθητές, οι οποίοι προτιμούσαν να φοιτήσουν σε λύκεια της Κατερίνης ξοδεύοντας τον πολύτιμο χρόνο τους σε μετακινήσεις.

 

Ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Δίου του Δήμου Δίου-Ολύμπου Αθανάσιος Καλαϊτζής

 

Και ο λόγος δεν γίνεται για λίγους μαθητές αλλά για εκατοντάδες. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για τον αριθμό των μαθητών που φοιτούν τα τελευταία χρόνια στο Λύκειο Κονταριώτισσας: 235 στη σχολική χρονιά 2013-2014, 229 το 2014-2015 (οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του νέου κτιρίου), 235 το 2015-2016, 257 το 2017-2018, 226 το 2018-2019, 215 το σχολικό έτος 2019-2020, ενώ φέτος οι εγγραφές μαθητών στο σχολείο έφτασαν τις 180, καθώς παρατηρήθηκε μεταστροφή προς την τεχνική εκπαίδευση (ΕΠΑΛ) και συνακόλουθη μετακίνηση προς σχολικές μονάδες της Κατερίνης.

Πλέον, το νέο κτίριο του σχολείου έχει αναβαθμίσει ποιοτικά την παροχή της παρεχόμενης εκπαίδευσης και αποτελεί πηγή έμπνευσης και κίνητρο για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους οι μαθητές του Λυκείου Κονταριώτισσας συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εικονικής επιχειρηματικότητας και δημιούργησαν την μαθητική επιχείρηση «Άρωμα Ολύμπου», με στόχο τη μεταποίηση των πρώτων υλών που παράγει η Πιερία, όπως λάδι, μέλι, βότανα κ.α. Ως αποτέλεσμα παράγουν κρασί, μπύρα, σαπούνια, καλλυντικά και κατάφεραν να διακριθούν πανελλαδικό διαγωνισμό «Καλύτερη εικονική επιχείρηση 2016» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

 

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Δίου-Ολύμπου Σοφία Ζουρζούρα

 

Όπως σημειώνει η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Δίου-Ολύμπου Σοφία Ζουρζούρα: «Είναι ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της κοινωνίας και να ανταποκρίνεται σε αυτές!! Η κατασκευή και λειτουργία του Λυκείου Κονταριώτισσας συμβάλλει τα μέγιστα στην εκπαιδευτική αναβάθμιση της περιοχής μας. Η μαθητική κοινότητα της περιοχής μας απολαμβάνει ευάερες αίθουσες σε ένα ενεργειακά αναβαθμισμένο κτίριο, σύμφωνο με τις σύγχρονες περιβαντολλογικές ανάγκες. Επίσης  στις σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις λαμβάνουν μέρος διασυλλογικά προγράμματα. Επιπλέον, άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια χημείας και φυσικής αποτελούν μέρος αυτού του νέου σχολικού συγκροτήματος. Αίθουσες ηλεκτρονικής πλοήγησης και βοηθητικοί χώροι αναβαθμίζουν το κτιριακό μας συγκρότημα. Όλα αυτά μέσα σε ένα πανέμορφο  περιβάλλοντα χώρο!! Είμαι περήφανη ως δημότης και αντιδήμαρχος του δήμου Δίου-Ολύμπου για την εκπόνηση καινοτόμων δράσεων στο πλαίσιο της πολιτιστικής ανάδειξης σύμφωνα με τις οποίες πραγματοποιείται ανάδειξη των τοπικών προϊόντων χρησιμοποιώντας τις πρώτες ύλες της περιοχής! Στόχος μέσα από αυτό είναι η αγάπη των νέων για τα τοπικά προϊόντα και τον τόπο τους! Έτσι προάγεται ο επαγγελματικός προσανατολισμός που αφορά σε επαγγέλματα της περιοχής μας!»

Και η κα Ζουρζούρα καταλήγει: «Με τη δημιουργία του Λυκείου οι μαθητές μένουν στην περιοχή μας και μειώνεται ο χρόνος μετακίνησης από τα όμορα χωριά των οποίων οι μαθητές έφευγαν στην Κατερίνη. Η τοπική κοινωνία αναμφισβήτητα ωφελείται από αυτή την συγκέντρωση μαθητών, καθηγητών και γονέων τόσο οικονομικά όσο και πολιτισμικά. Παρ’ όλη τη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε λόγω covid με υπευθυνότητα προσπαθούμε να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των δημοτών μας και δη της εκπαιδευτικής μας κοινότητας!! Η δημιουργία του Λυκείου Κονταριώτισσας ενίσχυσε την εκπαιδευτική διαδικασία της περιοχής και προσέθεσε σε κύρος σε ολόκληρο το δήμο Δίου-Ολύμπου».

 

 

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

#CohesionGR