Η Oksana Baullina βρισκόταν στην Ουκρανία ως ανταποκρίτρια σε ανεξάρτητο ρωσικό Μέσο

Μια Ρωσίδα δημοσιογράφος έχασε τη ζωή της από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο ενώ βιντεοσκοπούσε την καταστροφή από πυραύλους σε εμπορικό κέντρο.

Η ακτιβίστρια και δημοσιογράφος ενός ανεξάρτητου ειδησεογραφικού ιστότοπου με έδρα τη Ρωσία, το Insider, Oksana Baulina, έχασε τη ζωή της μαζί με έναν άλλο πολίτη, ενώ δύο άτομα που τη συνόδευαν τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται.

Η Baulina βρισκόταν στην Ουκρανία ως ανταποκρίτρια, όπου έστελνε αναφορές από το Λβιβ και το Κίεβο, με επίκεντρο τη διαφθορά της ρωσικής κυβέρνησης.

Ξεκίνησε την καριέρα της στα περιοδικά lifestyle, όπως το Time Out Moscow και το In Style, αλλά μετά από μια δεκαετία στράφηκε στο πολιτικό ρεπορτάζ και έγινε παραγωγός για το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς.

Φυλακίστηκε για λίγο μετά την εισβολή της ρωσικής αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία του ανεξάρτητου Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς, όπου συντόνιζε μια ζωντανή μετάδοση σε μία συγκέντρωση.

Αφού η ρωσική κυβέρνηση χαρακτήρισε την οργάνωση ως εξτρεμιστική, αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα, όπου συνέχισε το ρεπορτάζ της για το Insider.

Ειδικευόταν στις έρευνες, τον έλεγχο γεγονότων και την πολιτική ανάλυση μεταξύ άλλων.

Σε νέο άρθρο το The Insider εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατό της ενώ πρόσθεσε πως «Θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων τέτοιων ρωσικών εγκλημάτων πολέμου όπως ο αδιάκριτος βομβαρδισμός κατοικημένων περιοχών, που καταλήγει σε θανάτους αμάχων και δημοσιογράφων».

Τονίζεται δε ότι υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και οι Ουκρανοί δημοσιογράφοι που καλύπτουν την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τους. Ο φωτορεπόρτερ Maks Levin δεν έχει δώσει σημεία ζωής από τις 13 Μαρτίου.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων είπε ότι δύο άλλοι δημοσιογράφοι, ο Oleh Baturyn και η Viktoria Roshchina, αγνοούνταν αλλά στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι από τους απαγωγείς τους, οι οποίοι εικάζεται ότι ανήκουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ανέφεραν ότι η στόχευση δημοσιογράφων είναι έγκλημα πολέμου και πρόσθεσε ότι άλλοι τρεις δημοσιογράφοι είχαν απαχθεί μετά την εισβολή.

Με πληροφορίες του Guardian

Πηγή:lifo.gr