Η Παγκόσμια Ημέρα Αγάπης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Δεκέμβρη. Στόχος της συγκεκριμένης ημέρας είναι να παραμερίσουμε όλα τα αρνητικά συναισθήματα, σκέψεις και λόγια που ειπώθηκαν. Να σκεφτόμαστε μόνο θετικά και τους λόγους που αγαπούμε τους ανθρώπους μας.
Η λέξη αγάπη αναφέρεται σε διαφορετικά συναισθήματα, καταστάσεις και συμπεριφορές. Αναλυτικότερα, μπορεί να εννοείται η επιθυμία για έρωτα, για φιλία, την πλατωνική αγάπη δηλαδή, για ενδοοικογενειακή αγάπη ή και θρησκευτική με την εκδοχή της αφοσίωσης. Γενικά, αποτελεί ένα δύσκολο πράγμα να οριστεί εξαιτίας της πολυπλοκότητας των συναισθημάτων που περιέχει.
Στις τέχνες υφίσταται το μεγαλύτερο θέμα έμπνευσης ενώ στην επιστήμη είναι μηχανισμός επιβίωσης με βάση την εξέλιξη. Μηχανισμός απαραίτητος για τις μακροχρόνιες σχέσεις, που σημαίνουν αμοιβαία αλληλουπεράσπιση, φροντίδα των γονιών προς τα παιδιά και προώθηση του αισθήματος ασφάλειας και σιγουριάς.
Αγάπη για τους αρχαίους, ήταν ένας πιο γενικευμένος όρος και δεν είχε να κάνει με την αποκλειστικότητα αλλά με ένα πανανθρώπινο συναίσθημα που αφορούσε τους γύρω σου. Είναι κάτι περισσότερο από ένα δυνατό συναίσθημα. Χωρίς την δέσμευση, είναι μόνο ένας ενθουσιασμός. Χωρίς το πάθος είναι μόνο εμμονή. Ακόμα και η μεγαλύτερη Αγάπη, χωρίς να την φροντίσεις και να την καλλιεργήσεις, μαραίνεται και πεθαίνει. Η Αγάπη είναι το μόνο πράγμα που δεν μπορεί να πληγώσει κανέναν, αλλά μπορεί να κοστίσει ακριβά. Το παράδοξο με την Αγάπη, είναι πώς μολονότι σου δίνει εξαιρετική ελευθερία, την ίδια στιγμή σε δένει με τον άλλο, με δεσμούς δυνατότερους και από τον θάνατο. Δεν μπορεί να αγοραστεί ή να πουληθεί. Και δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να αντιμετωπίσει. Η Αγάπη είναι η μεγαλύτερη ευλογία.
Έτσι, λοιπόν οφείλουμε να αναλογιστούμε τον ποιοτικό χρόνο που χάνουμε σκεπτόμενοι το τι άσχημο μας έχουν κάνει φίλοι, οικογένεια, σύντροφοι αντί να σκεφτόμαστε πόσο σημαντικοί είναι αυτοί στις ζωές μας. Ας αφήσουμε να μας κυριεύσουν αληθινά συναισθήματα για να δούμε ποιοί αξίζουν να είναι δίπλα μας. Τότε θα επέλθει η εσωτερική γαλήνη και θα αποδειχτεί τί έχει πραγματική σημασία.
Πηγή: trikalaenimerosi.gr