Δύο μήνες απέχει η έναρξη των Πανελληνίων εξετάσεων για το 2021 και οι υποψήφιοι μέσα σε ένα αρκετά ζοφερό περιβάλλον ετοιμάζονται να μπουν στην μάχη της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει τις «προετοιμασίες» και απομένει η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων ανά σχολή.

Η έναρξη για τις Πανελλήνιες 2021 έχει κλειδώσει στις 15 Ιουνίου, ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί μέχρι τέλος Απριλίου. Μέχρι τα μέσα Απριλίου θα ανακοινωθεί ο αριθμός εισακτέων ανά τμήμα, οπότε θα γνωρίζουμε και ποια τμήματα δεν θα συμπεριληφθούν στο νέο Μηχανογραφικό Δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι.

Μέχρι 30 Απριλίου θα ανακοινωθεί ο αριθμός εισακτέων στις Σχολές στρατιωτικές , αστυνομικές, Πυροσβεστών και ΑΕΝ ενώ μέχρι τα μέσα Μαΐου θα ανακοινωθεί η κατάταξη των τμημάτων ανά Επιστημονικό Πεδίο.

Ήδη τα πανεπιστήμια της χώρας, οι στρατιωτικές σχολές και οι ακαδημίες των σωμάτων ασφαλείας της χώρας έχουν καθορίσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) που πλέον με τια αλλαγές που έχουν επέλθει στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργεί ως «κόφτης» για εισαγωγή στα πανεπιστήμια με βαθμούς πολύ κάτω απο την βάση.

Από τις αποφάσεις των πανεπιστημίων προκύπτει ότι τα περισσότερα τμήματα των κεντρικών ΑΕΙ επέλεξαν συντελεστές πάνω από 1. Αντίθετα, τα τμήματα των περιφερειακών ΑΕΙ έχουν προτιμήσει να κινηθούν πέριξ του 0,8. Δηλαδή, να οδηγήσουν τη βάση εισαγωγής τους κάτω από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων τους.

Από 0,8 έως 1,20 είναι το εύρος μέσα στο οποίο μπορούν να κινηθούν τα Τμήματα για να ορίσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) των υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο ΕΒΕ εισάγεται για πρώτη φορά με τις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις μετά τις αλλαγές που ψηφίστηκαν από την Βουλή με το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμιας εκπαίδευση. Ο ΕΒΕ θα παίζει καθοριστικό ρόλο για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού των υποψηφίων που πλέον εκτός απο τις περσινές βάσεις θα πρέπει να κινηθούν και με γνώμονα τον νέο θεσμό της ελάχιστης βάσης.

Η ΕΒΕ θα προκύπτει κάθε χρόνο από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου –συνολικά 4– πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή τον οποίο θα αποφασίζει κάθε τμήμα ΑΕΙ, που είναι ενταγμένο στο πεδίο. Ενδεικτικά, πέρυσι ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων στο 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικές σπουδές) ήταν 11,1, στο 2ο επ. πεδίο (θετικές – τεχνολογικές επιστήμες) 11,44, στο 3ο (υγείας) 11,56 και στο 4ο επ. πεδίο (οικονομίας – πληροφορικής) 9,81. Το υπουργείο όρισε ότι το εύρος των συντελεστών είναι από 0,8 έως 1,2.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας που παρουσιάζει πρώτα το Dnews, οι συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ως προϋπόθεση συμμετοχής των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., στις σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων, καθώς και στις Α.Σ.Τ.Ε. του Υπουργείου Τουρισμού ως ακολούθως:

 

 

O Ε.Β.Ε. βγαίνει από τον μέσο όρο (Μ.Ο.) της βαθμολογίας όλων των υποψηφίων στα τέσσερα μαθήματα (χωρίς του συντελεστές βαρύτητας) του κάθε επιστημονικού πεδίου χωριστά, πολλαπλασιασμένος επί τον Συντελεστή, που θα ορίζει το κάθε Πανεπιστημιακό τμήμα (σχολή) και θα είναι από 0.8 έως 1.2.

Ομοίως θα υπολογίζεται η βάση στα Ειδικά Μαθήματα και θα πρέπει ο υποψήφιος να έχει επίδοση στο ειδικό μάθημα ≥ της βάσης για να μπορεί να δηλώσει την σχολή, που θα έχει ως προαπαιτούμενο το ειδικό μάθημα και επιπλέον θα πρέπει να καλύπτει την Ε.Β.Ε. που θα έχει προκύψει από τον παραπάνω τύπο για το αντίστοιχο τμήμα.

Ενδεικτικά, με βάση την επεξεργασία των στοιχείων των πανελλαδικών εξετάσεων του 2020 οι ΕΒΕ ανά επιστημονικό πεδίο θα διαμορφωνόταν ως εξής:

– Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών ο μέσος όρος των επιδόσεων ήταν 11,1, άρα η ΕΒΕ θα μπορούσε να οριστεί από 8,88 έως 13,32.

– Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, θετικών και τεχνολογικών επιστημών, ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων ήταν 11,44 και άρα το εύρος της ΕΒΕ θα ήταν από 9,15 έως 13,72,

– Στο 3 επιστημονικό πεδίο, των σχολών υγείας, ο μέσος όρος ήταν 11,56 και το εύρος θα ήταν 9,25 έως 13,87

– Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, οικονομίας και πληροφορικής, ο μέσος όρος ήταν 9,81 και το εύρος από 7,85 έως 11,77.

 

 

Πηγή:dikaiologitika.gr