Πανελλήνιες 2021: Το σχέδιο για ΤΕΙ… με πτυχίο ΑΕΙ
Οι απόφοιτοι των νέων ΤΕΙ θα έχουν επαγγελματικά προσόντα επιπέδου 6 που είναι πανεπιστημιακός τίτλος
Η «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ προβληματίζει εδώ και αρκετό καιρό τόσο την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όσο και τα ίδια τα ΤΕΙ αλλά και τα αντίστοιχα τμήματα των ΑΕΙ.
Τα ΤΕΙ εντάχθηκαν στην ανώτατη εκπαίδευση με νόμο του 2001, γεγονός που ήδη από τότε οδήγησε στο να αλλοιώνεται ο τεχνολογικός προσανατολισμός τους. Ωστόσο, μετά τη μετατροπή των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια το 2019, χωρίς μελέτες βιωσιμότητας ή σκοπιμότητας (είτε αυτόνομα είτε μέσω συγχωνεύσεων) ο χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχασε πλήρως τα τεχνολογικού – επαγγελματικού προσανατολισμού προγράμματα σπουδών.
Ενδεικτικά, υπάρχει τμήμα με πολύ καλή απορροφητικότητα των πτυχιούχων του όταν ήταν ΤΕΙ, αλλά πλέον έχει μετατραπεί σε πανεπιστημιακό σε ένα κλάδο με πολύ υψηλή ανεργία, με αποτέλεσμα να θολώνουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του.
Έτσι, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επεξεργάζεται ένα σχέδιο για να επαναφέρει την ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση με τα τριετή νέα προγράμματα των νέων ΤΕΙ, να γίνονται τετραετή ενώ παράλληλα η νέα Εθνική Αρχή για την Ανώτατη Εkπαίδευση έχει εκπονήσει μελέτη με 120 κριτήρια ποιότητας και βιωσιμότητας τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης.
Το σχέδιο που συντάσσεται αυτές τις μέρες, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, προβλέπει τα εξής:
Η ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση της χώρας στη νέα μορφή της θα προσφέρει πλέον τετραετείς σπουδές σε σχολές εφαρμοσμένων Τεχνών και Επιστημών.
Τα τμήματα αυτά θα στραφούν σε περισσότερο εφαρμοσμένες τέχνες που εξασφαλίζουν, σύμφωνα με έρευνες, επαγγελματική αποκατάσταση
Η είσοδος θα γίνεται κατά πάσα πιθανότητα μέσω πανελλαδικών εξετάσεων ενδεχομένως ωστόσο και μέσα από πριμοδότηση για είσοδο από επαγγελματικά λύκεια.
Τα νέα τμήματα θα προκύψουν από την πρώτη εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων γεγονός που θα οδηγήσει πολλά τμήματα να μείνουν με ελάχιστους φοιτητές.
Πηγή: dikaiologitika.gr