Πανεπιστήμιο Σιγκαπούρη – Έγραψαν ιστορία σκοτώνοντας τον καρκίνο του εγκεφάλου & χωρίς παρενέργειες!
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Nanyang Technological University στη Σιγκαπούρη, κατάφεραν να γράψουν τη δική τους ιστορία, καθώς ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο για την καταπολέμηση του πιο κοινού καρκίνου του εγκεφάλου χρησιμοποιώντας πολύ μικρότερη δόση ακτίνων X σε σχέση με τις υπάρχουσες θεραπείες ακτινοβολίας.
Η μέθοδος έχει αποδειχθεί ότι περιορίζει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων του εγκεφάλου σε ποντίκια, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές κλινικές εφαρμογές στον άνθρωπο Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται παγκοσμίως με γλοιοβλάστωμα, τον πιο συχνό καρκίνο του εγκεφάλου μεταξύ των ενηλίκων.
Ο καρκίνος ξεκινά ως ανάπτυξη εγκεφαλικών κυττάρων, ενώ αν δεν αντιμετωπιστεί, εξαπλώνεται γρήγορα στον εγκέφαλο. Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με γλοιοβλάστωμα επιβιώνουν για περίπου ενάμιση χρόνο.
Ένας τρόπος αντιμετώπισής του είναι η χρήση ακτινοβολίας, όπως οι ακτίνες Χ, για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, η ακτινοθεραπεία μπορεί κατά λάθος να βλάψει υγιή κύτταρα κοντά στον όγκο, οδηγώντας σε παρενέργειες όπως ναυτία, απώλεια μαλλιών και προβλήματα μνήμης.
Η ραδιοδυναμική θεραπεία, είναι μια πιο πρόσφατη θεραπευτική επιλογή, κατά την οποία χημικές ενώσεις εγχέονται στον ασθενή σκοτώνοντας τον καρκίνο, όταν αυτές ενεργοποιούνται από ακτίνες Χ.
Η δόση των ακτίνων Χ που λαμβάνουν οι ασθενείς για την ενεργοποίηση των ενώσεων είναι χαμηλότερη, περίπου το 20 έως 30 % της δόσης της συμβατικής ακτινοθεραπείας.
Ωστόσο αυτές οι ενώσεις παριέχουν βαρέα μέταλλα και δεν στοχεύουν πάντα τα καρκινικά κύτταρα, προκαλώντας βλάβη στα υγιή κύτταρα.
Μια νέα έρευνα με επικεφαλής τον καθηγητή Pu Kanyi, του School of Chemistry, Chemical Engineering and Biotechnology, υπόσχεται να λύσει αυτά τα προβλήματα για τους ανθρώπους που υποφέρουν από καρκίνο του εγκεφάλου.
Στο επίκεντρο της επιστημονικής ανακάλυψης του καθηγητή Pu βρίσκεται μια νέα ένωση που αναπτύχθηκε από την ομάδα του και είναι γνωστή ως MRAP, από τα αρχικά του molecular radio afterglow dynamic probe. Περιλαμβάνει βιοχημικές ουσίες και ιώδιο και καθόλου βαρέα μέταλλα.
Σε πειράματα με ποντίκια που έπασχαν από καρκίνο του εγκεφάλου, οι MRAPs εγχύθηκαν απευθείας στους όγκους των ζώων, ακολουθούμενες από ακτίνες Χ στο ίδιο σημείο.
Η ομάδα παρατήρησε ότι οι MRAPs δεν είχαν παρενέργειες, με αποτέλεσμα η ελπίδα να είναι ότι οι παρενέργειες από τη χρήση των MRAPs στους ανθρώπους αναμένεται να είναι χαμηλότερες από άλλους τύπους ακτινοθεραπείας.
Πηγή:techmaniacs