Παραλλαγή Όμικρον – Σε στενή επιτήρηση για νέα κρούσματα 3 περιοχές της Ελλάδας
Εκτιμώ πως θα υπάρχει καλή προστασία από τη βαριά νόσηση, αλλά μικρή προστασία από τη νόσηση αυτή κάθε αυτή αλλά και με την εμφάνιση νοσημάτων, ανέφερε ο διευθυντής του ΙΙΒΕΑΑ.
Σε στενή επιτήρηση βρίσκονται τρεις ευρύτερες περιοχές της χώρας εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον, η οποία έχει φτάσει και επισήμως στην πρωτεύουσα.
Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα όλα τα κρούσματα από την Κρήτη, την Δυτική Ελλάδα και την Αθήνα θα εξετάζονται άμεσα από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) ώστε σε περίπτωση που βρεθεί ένα νέο κρούσμα με την παραλλαγή Όμικρον να ξεκινήσει αμέσως ιχνηλάτηση.
Άλλωστε τα τρία κρούσματα που έχουν βρεθεί στη χώρα μας με την παραλλαγή Όμικρον εντοπίστηκαν σε Αττική και Κρήτη και γι΄αυτό οι έλεγχοι στις δύο αυτές περιφέρειες είναι αυξημένοι.
Μάλιστα όπως σημείωσε στην ΕΡΤ και ο επιστημονικός διευθυντής του ελληνικού κέντρου γονιδιωματικής, Δ. Θάνος, υπάρχει ένα συγκεκριμένο ύποπτο μοριακό χαρακτηριστικό στην παραλλαγή Όμικρον που δεν υπάρχει στην Δέλτα και γι΄αυτό ελέγχονται πρώτα τα κρούσματα με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Θάνος ακόμη δεν υπάρχει κάποιο «πολύ ύποπτο κρούσμα».
Εκτίμηση πως τα εμβόλια θα μας προστατεύσουν και από την παραλλαγή Όμικρον
«Το θέμα πως μέχρι την παραλλαγή Όμικρον είναι πως δεν είχαμε ανιχνεύσει ποτέ στο παρελθόν κάποια παραλλαγή του ιού με τόσες πολλές μεταλλάξεις. Μάλιστα κάποιες από αυτές τις μεταλλάξεις της παραλλαγής Όμικρον είχαν βρεθεί και σε άλλες μεταλλάξεις όπως στο στέλεχος Β όπου και σε αυτό το στάδιο οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις είχαν συνδεθεί με ανοσολογική διαφυγή, δηλαδή τα αντισώματα που είχαμε δεν εξουδετέρωναν τόσο εύκολα τον ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θάνος.
Όπως τόνισε ο ίδιος οι μέχρι στιγμής ενδείξεις δείχνουν πως τα εμβόλια τα οποία έχουμε προστατεύουν από την βαριά νόσηση.
«Εκτιμώ πως θα υπάρχει καλή προστασία από τη βαριά νόσηση, αλλά μικρή προστασία από τη νόσηση αυτή κάθε αυτή αλλά και με την εμφάνιση νοσημάτων. Άλλωστε το ίδιο πράγμα συνέβη και με την Δέλτα. Δεν αναμένονται, λοιπόν, σημαντικές διαφορές σε σχέση τη Δέλτα, αλλά πιθανώς να υπάρχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα», τόνισε ο κ. Θάνος συμπληρώνοντας πως όπως η Δέλτα αντικατέστησε την Ά, έτσι και η Όμικρον θα αντικατασταθεί από την Δέλτα, καθώς είχε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Την μεταδοτικότητα.
Μάσκες και εμβολιασμός τα βασικά μας όπλα
Ο διευθυντής του ΙΙΒΕΑΑ, ανέφερε πως το ρεπερτόριο που έχει ο κοροναϊός για μεταλλάξεις δεν μπορεί να είναι αέναο, ενώ επισήμανε πως ο εμβολιασμός και οι μάσκες είναι τα βασικά μας όπλα.
«Μειώνοντας τη μεταδοτικότητά του ιού, μειώνουμε και το δυναμικό της μεταλλαγής τους», ανέφερε.
Διαβάστε επίσης: Νότια Αφρική – Αντιμέτωπη με νέο κύμα λόγω μετάλλαξης Όμικρον
Πως «ξεφύτρωσε» η Όμικρον
Στην περίπτωση της παραλλαγής Όμικρον, ο κ. Θάνος τόνισε πως η τρέχουσα άποψη είναι πως επειδή φέρνει έναν μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, κατά πιθανότητα «σχηματίστηκε» κατά τη διάρκεια μίας χρόνιας λοίμωξης με τον κοροναϊό σε ασθενή που το ανοσολογικό σύστημα ήταν κατεσταλμένο. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε ασθενείς με HIV ή σε ασθενή με καρκίνο.
Η Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα
Την υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον σχολίασε και ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, τονίζοντας πως όλα δείχνουν ότι στο μέλλον η παραλλαγή Όμικρον θα είναι επικρατέστερη όλων.
«Ένας τρόπος για να αναχαιτιστεί η επέλαση της πανδημίας στη χώρα μας θα ήταν να προχωρούσαμε πιο γρήγορα στην τρίτη εμβολιαστική δόση», επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής μικροβιολογίας.
Ο καθηγητής εξήγησε πως θα έπρεπε να τρέξουμε νωρίτερα προς την αναμνηστική δόση, καθώς η χώρα μας ταλαιπωρείται από ένα παρατεινόμενο πανδημικό κύμα και δεν έχει πολλές άλλες λύσεις για να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο, χαρακτηρίζοντας παράλληλα απαραίτητη την τρίτη δόση. «Έγινε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ίσως νωρίτερα και από άλλες χώρες, αλλά νομίζω πως έπρεπε να πάμε νωρίτερα στην τρίτη δόση για να περιορίσουμε την εξάπλωση της πανδημίας».
Το μεταλλαγμένο στέλεχος μπορεί να γεννιέται σε πολλές περιοχές ταυτόχρονα
Σχετικά με την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, τόνισε ότι δεν έχει κανένα νόημα να κλείσουν τα σύνορα των χωρών, διότι το μεταλλαγμένο στέλεχος μπορεί να γεννιέται σε πολλές περιοχές ταυτοχρόνως. «Τα περισσότερα περιστατικά όπως βλέπουμε στη μεγάλη Βρετανία δεν σχετίζονται με ταξίδι», συμπλήρωσε.
Εκτίμησε δε ότι πολύ σύντομα θα επικρατήσει έναντι της μετάλλαξης Δέλτα:«Είναι προφανές με βάση όλα τα στοιχεία που έχουμε διαθέσιμα, φαίνεται να είναι αρκετά πιο μεταδοτική, προκαλώντας επαναλοιμώξεις σε εμβολιασμένους με άλλο στέλεχος και να διαφεύγει σε κάποιο βαθμό της ανοσιακής απάντησης»
Πηγή:in.gr