Παράνομα ξενοδοχεία μέσα σε οικοδομές σε Πιερία και Χαλκιδική
Δυσκολεύονται, ακόμη, και να κοιμηθούν στα σπίτια τους και αν τα παιδιά τους κάνουν φασαρία μπορεί να ακούσουν και παράπονα. Ο λόγος για τους ενοίκους πολυκατοικιών στην Πιερία, οι οποίοι δηλώνουν ανήσυχοι για την ασφάλεια τους καθώς κάποια από τα διαμερίσματα που βρίσκονται στις ίδιες οικοδομές που διαμένουν, έχουν μετατραπεί σε ενοικιαζόμενα δωμάτια με αποτέλεσμα να βλέπουν, συνεχώς, διαφορετικά πρόσωπα.
Χαρακτηριστική η περίπτωση νεαρής μητέρας που αφού είδε και απόειδε απευθύνθηκε στην πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Ευαγγελία Ξυπτερά προκειμένου να τη βοηθήσει ώστε να απευθυνθεί σε κάποιο φορέα προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το «πάρτι» παραξενοδοχείας που συντελείται στην οικοδομή που ζει.
Η νεαρή γυναίκα, όπως είπε πέρα από την εναλλαγή ατόμων που έβλεπε στην οικοδομή της με αποτέλεσμα να νιώθει ανησυχία για το τι συμβαίνει, ανέφερε πως δέχτηκε παρατήρηση από τους ενοίκους των ενοικιαζόμενων δωματίων γιατί τους ανησυχούσε το… κλάμα του παιδιού της. Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση καθώς όσοι ένοικοι κατοικούν σε πολυκατοικίες που κάποιοι τις μετατρέπουν σε ξενοδοχεία, έχουν τις δικές τους ιστορίες να διηγηθούν.
Το θέμα της ανασφάλειας είναι μόνο το ένα σκέλος του προβλήματος, καθώς το άλλο είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δημιουργείται στα αδειοδοτημένα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, και τα διαφυγόντα έσοδα για το κράτος από την πληγή της παραξενοδοχείας.
Όπως λένε εκπρόσωποι του τουρισμού πρόκειται για την οικονομία του διαμοιρασμού. Σύμφωνα με τους ίδιους νοικιάζει κάποιος το σπίτι του 10 -15 φορές μέσα στο καλοκαίρι και ενδέχεται να βγάλει περισσότερα χρήματα από ένα ξενοδοχείο των 50 δωματίων χωρίς, όμως, να δηλώσει το παραμικρό στην εφορία.
Δεν υπάρχει έλεγχος
Το αποτέλεσμα της έλλειψης συστηματικού ελέγχου είναι να υποθηκεύεται η βιωσιμότητα των νόμιμων επιχειρήσεων. Όπως λέει η κ. Ξυπτερά, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές της Πιερίας, να μετατρέπουν τα διαμερίσματα τους σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, άλλα έχοντας σε κάθε δωμάτιο τουαλέτα, άλλα… κοινή, και να τα εκμεταλλεύονται τουριστικά, χωρίς να είναι αδειοδοτημένοι για κάτι τέτοιο. Συνέπεια αυτού είναι οι άλλοι ένοικοι της πολυκατοικίας να βλέπουν καθημερινά άτομα που σέρνουν βαλίτσες στην είσοδο της οικοδομής τους και όχι στην είσοδο ενός ξενοδοχείου, οι θέσεις πάρκινγκ να μειώνονται, τα σκουπίδια να συσσωρεύονται.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα ξενοδοχεία βάσει νόμου είναι υποχρεωμένα να αποδίδουν 0,5% του τζίρου τους στο δήμο για την αποκομιδή των σκουπιδιών.
Υπάρχουν βέβαια και άλλες περιπτώσεις, εκείνες ολόκληρων οικοδόμων, η παλιών ενοικιαζομένων δωματίων που πωλήθηκαν σε Βαλκάνιους, οι οποίοι μετατρέπονται σε ξενοδόχους νοικιάζοντας αποκλειστικά τα δωμάτια τους σε Βαλκάνιους.
Στην ερώτηση ποιος φροντίζει για την καθαριότητα των δωματίων η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχών Πιερίας απαντά πως χρησιμοποιούνται ανασφάλιστες καθαρίστριες, συνεχίζοντας τον φαύλο κύκλο της παραοικονομίας. Όπως εξηγεί η κα. Ξυπτερά οι αδειοδοτημένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να τηρούν βιβλίο πόρτας προκειμένου να είναι σε θέση να γνωρίζουν τα στοιχεία των τουριστών σε περίπτωση που προκύψει κάποιο ζήτημα. Στις περιπτώσεις των παραξενοδόχων κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με αποτέλεσμα να αποτελεί ερωτηματικό ποιοι τουρίστες βρίσκονται σε κάθε περιοχή.
«Το πρόβλημα διογκώνεται συνεχώς. Δεν αποκλείεται όσο καλύτερα πηγαίνει ο ελληνικός τουρισμός το φαινόμενο να αυξάνεται με μαθηματική ακρίβεια. Το ζήτημα είναι πως δεν έχουμε εικόνα πόσα είναι τα δωμάτια και τα διαμερίσματα αυτά καθώς καθημερινά ξεφυτρώνουν νέα» λέει χαρακτηριστικά η κα. Ξυπτερά
Αντίστοιχη εικόνα και στη Χαλκιδική
Έντονο είναι το πρόβλημα της παραξενοδοχείας στην περιοχή της Νέας Προποντίδας, των Φλογητών, στα Νέα Πλάγια και στην Ηράκλεια, το οποίο μαζί με τις μισθώσεις μέσω AirBnB, στοιχίζει στα νόμιμα καταλύματα την απώλεια διανυκτερεύσεων και σημαντικών εσόδων κάθε χρόνο.
Ο αριθμός των καταλυμάτων που μετατρέπονται εν μία νυκτί σε παράνομα «ξενοδοχεία» και «rooms to let» δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια, για αυτό και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία. Την κατάσταση, όπως λένε γνώστες του προβλήματος, επιτείνουν τουριστικά γραφεία μικρής δυναμικής από γειτονικές χώρες που νοικιάζουν κτίσματα όπως διώροφες οικοδομές με απλή σύμβαση αστικής μίσθωσης και στη συνέχεια τα διαθέτουν για διαμονή σε τουρίστες από τις χώρες τους χωρίς να έχουν καμία άδεια.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις για κάθε 400.000 Βαλκάνιους, που καταφθάνουν σε νόμιμα τουριστικά καταλύματα στη Χαλκιδική, θα υπάρξουν άλλες 100.000 αφίξεις περίπου, σε παράνομα.
Πάντως όπως λένε εκπρόσωποι του τουρισμού το φαινόμενο είναι παγκόσμια τάση και όχι μόνο ελληνική πρακτική. Για το λόγο αυτό προτείνουν τη θεσμοθέτηση ενός νομοθετικού και φορολογικού πλαισίου που θα εξασφαλίζει ισονομία σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και σε ιδιώτες μισθωτές. «Με ένα νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο θα υπάρξει ισονομία. Ο πελάτης θα επιλέξει αν θέλει να πληρώσει ξενοδοχείο ή ιδιωτικό κατάλυμα» λένε χαρακτηριστικά.
Πηγή: voria.gr