Παρατηρητήριο Νέας Αγαθούπολης: Η πύλη στον πιερικό παράδεισο των πτηνών
Με τη συνδρομή της Πολιτικής Συνοχής έγινε αναβάθμιση του κτιρίου.
Κάθε Οκτώβριο η ορνιθοπανίδα έχει την τιμητική της στην Πιερία, καθώς, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (EuroΒirdwatch), το Παρατηρητήριο της Νέας Αγαθούπολης γίνεται πόλος έλξης μικρών και μεγάλων, που σπεύδουν να παρατηρήσουν με κιάλια και τηλεσκόπια τα σπάνια πουλιά του παράκτιου υγρότοπου, να συμμετέχουν σε παιχνίδια και εργαστήρια που σχετίζονται με τους φτερωτούς φίλους μας και να απολαύσουν τις ποδηλατάδες στη φύση.
Η εκδήλωση αυτή στο Παρατηρητήριο Νέας Αγαθούπολης διοργανώνεται από το Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου (παλιότερα από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα) με την υποστήριξη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού και της Τοπικής Κοινότητας Νέας Αγαθούπολης, καθώς και τη συμμετοχή πλήθους φορέων, συλλόγων και εθελοντών.
Το παρατηρητήριο της Νέας Αγαθούπολης λειτουργεί εδώ και χρόνια και είναι η «βάση» του Φορέα Διαχείρισης στην περιοχή του Αλιάκμονα και της Νέας Αγαθούπολης, στην Πιερία. Βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Μεθώνης του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού και είναι ένα πέτρινο τριώροφο κτίριο παραδοσιακής τεχνοτροπίας, από το οποίο ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την εντυπωσιακή θέα που προσφέρει προς το Δέλτα του Αλιάκμονα και το Θερμαϊκό κόλπο, χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια και κιάλια. Βρίσκεται δε πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη από την οποία απέχει 50 χλμ, αλλά και την Κατερίνη, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 25 χλμ.
Το έργο βελτίωσης του πέτρινου παρατηρητηρίου
Στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής και της στήριξης φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, το 2012 εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία Θράκη 2007-2013» το έργο «Βελτίωση του πέτρινου παρατηρητηρίου της Ν. Αγαθούπολης» με προϋπολογισμό 25.138 ευρώ. Η συγχρηματοδότηση του έργου, έγινε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Στόχος του παραπάνω έργου ήταν να παραδοθεί ένα λειτουργικά αναβαθμισμένο κτίριο, το οποίο θα είχε βελτιωμένη εικόνα, θα ήταν εναρμονισμένο με το περιβάλλον και θα κάλυπτε τις ανάγκες των επισκεπτών συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την αναψυχή των πολιτών που θα επέλεγαν το συγκεκριμένο σημείο ως αφετηρία για τις εξορμήσεις τους στην φύση και την παρατήρηση υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών.
Έτσι, σύμφωνα με τη μελέτη πραγματοποιήθηκαν οικοδομικές εργασίες και συγκεκριμένα έγινε αντικατάσταση κεραμιδιών στη βόρεια πλευρά της στέγης, βάφτηκαν τα φουρούσια, έγινε αντικατάσταση των ξύλινων κουφωμάτων και τοποθέτηση νέων από αλουμίνιο σε χρώμα «ξύλου». Επίσης, έγιναν χρωματισμοί στην εξωτερική τοιχοποιία του δευτέρου ορόφου, καθαίρεση των ποδιών όλων των παραθύρων που ήταν κατασκευασμένα με σχιστόπλακα και αντικατάσταση τους με ενιαία πέτρα-μάρμαρο. Επιπλέον, στην είσοδο του κτιρίου κατασκευάστηκε ένα προστέγασμα για να την προστατεύει από τις βροχές. Στο εξαγωνικό κιόσκι του περιβάλλοντα χώρου αφαιρέθηκαν τα κεραμίδια και επενδύθηκε η στέγη με ξύλο. Το παραλληλόγραμμο κιόσκι που βρίσκεται εκτός του περιβάλλοντα χώρου, αφού κατασκευάστηκε νέα τσιμεντένια βάση στον αύλειο χώρο, μεταφέρθηκε και βελτιώθηκε, όπως και η περίφραξη σε δύο σημεία, ενώ φυτεύθηκαν και καλλωπιστικοί θάμνοι περιμετρικά της περίφραξης.
Λίγα λόγια για τον υγρότοπο
O πορφυροτσικνιάς, η χαλκόκοτα, η βαρβάρα, ο θαλασσοσφυριχτής και ο αργυροπελεκάνος είναι κάποια από τα σημαντικά ή και σπάνια είδη πουλιών που μπορεί κανείς να δει στην περιοχή της Νέας Αγαθούπολης. Ωστόσο, ο υγρότοπος αυτός είναι γνωστός για τις χιλιάδες πάπιες που φιλοξενεί το χειμώνα, όταν έρχονται για να ξεχειμωνιάσουν κιρκίρια, γκισάρια, σφυριχτάρια, πρασινοκέφαλες, ψαλίδες, χουλιαρόπαπιες και άλλα είδη. Επίσης, οι καπακλήδες και οι πρασινοκέφαλες βρίσκονται εδώ όλο το χρόνο, οι σαρσέλες περνούν κατά τη μετανάστευση, ενώ οι σπάνιες βαλτόπαπιες κάνουν την εμφάνισή τους το καλοκαίρι.
Από τα αρπακτικά, το πιο χαρακτηριστικό είδος είναι ο καλαμόκιρκος, ενώ ένα από τα πιο σημαντικά είδη που παρατηρείται το χειμώνα είναι ο απειλούμενος σε ευρωπαϊκό επίπεδο στικταετός. Αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής, ωστόσο, είναι ο εντυπωσιακός θαλασσαετός, που εφορμά από το δέλτα του Αλιάκμονα στον υγρότοπο για να αναζητήσει τροφή. Είναι ένα από τα λίγα ζευγάρια θαλασσαετών που ζουν στην Ελλάδα.
Εκτός από τα πουλιά, στον υγρότοπο και στο παράκτιο τμήμα ζουν σε αφθονία γραικοχελώνες, νερόφιδα, πράσινες γουστέρες, λιβελούλες.
(Πηγή φωτογραφιών: axiosdelta.gr)
Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.