Παρέμβαση Κουλκουδίνα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
«Δεν μπορούν να κρατάνε κάποιοι τη χώρα στο χθες»
Με παρέμβαση και ομιλία του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ο Βουλευτής Πιερίας κ.Σπύρος Κουλκουδίνας τοποθετήθηκε, ανοιχτά, υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, τονίζοντας ότι «οι αγκυλώσεις μιας άλλης εποχής, δεν μπορούν να κρατούν τη χώρα στο χθες».
Τόνισε ότι σήμερα, υπάρχουν 40.000 Έλληνες φοιτητές που δαπανούν μισό δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, γιατί είναι αναγκασμένοι να σπουδάζουν σε χώρες του εξωτερικού ενώ πολλοί από αυτούς, μετά το τέλος των σπουδών τους, παραμένουν στο εξωτερικό, γεγονός που σημαίνει ότι η πατρίδα μας χάνει ένα πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο.
Επισήμανε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης, υπάρχει συνύπαρξη μη κρατικών και δημόσιων πανεπιστημίων, ενώ η συνύπαρξη και ο ανταγωνισμός μη κρατικών και δημόσιων πανεπιστημίων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έχει οδηγήσει στην ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Ο κ.Κουλκουδίνας ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, υπάρχουν σαφείς προβλέψεις για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου αφού πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ επενδύονται στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Αναβαθμίζονται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αλλά και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ θα μπορούν να φοιτούν στα αγγλόφωνα προγράμματα των ελληνικών πανεπιστημίων, φοιτητές ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων χωρών του εξωτερικού.
Ο Σπύρος Κουλκουδίνας επισήμανε ότι τα μη κρατικά πανεπιστήμια που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα θα είναι συνδεδεμένα με πανεπιστήμια του εξωτερικού και θα αποτελούν παράρτημά τους στην Ελλάδα και θα ελέγχονται από το Υπουργείο Παιδείας και την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης ενώ η άδεια θα χορηγείται από το Υπουργείο Παιδείας.
Τα κριτήρια θα είναι από τα πιο αυστηρά που υπάρχουν αφού κάθε μη κρατικό πανεπιστήμιο να διαθέτει τρεις σχολές, αυτοτελείς κτιριακές εγκαταστάσεις, βιβλιοθήκη, εργαστήρια, ερευνητικές υποδομές, σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα ενώ η εισαγωγή των φοιτητών θα γίνεται μέσα από τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Παράλληλα, οι τίτλοι σπουδών, που θα εκδίδονται στην Ελλάδα, θα είναι οι ίδιοι με τους τίτλους σπουδών που θα είχαν χορηγηθεί εάν η εκπαίδευση των φοιτητών είχε πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο κράτος προέλευσης του πανεπιστημίου, δηλαδή στο εξωτερικό.
Αναφερόμενος στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, ο κ.Κουλκουδίνας τόνισε ότι συνταγματολόγοι και εμβληματικά πρόσωπα από το χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως ο καθηγητής και συνταγματολόγος κ.Αλιβιζάτος, έχουν καταρρίψει τους ισχυρισμούς περί αντισυνταγματικότητας και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:
«Τα φοβικά σύνδρομα, τα στερεότυπα του παρελθόντος που εμπόδιζαν τη χώρα να προχωρήσει μπροστά, έχουν ηττηθεί ηθικά αλλά και πολιτικά. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει αυτή τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και τη λειτουργία στην Ελλάδα μη κρατικών πανεπιστημίων».
Η τοποθέτησή του κ. Κουλκουδίνα: