Παρέμβαση του τ. δημάρχου Δίου Γρ. Παπαχρήστου για το χρονικό της αντιπλημμυρικής μελέτης στον πρώην δήμο Δίου
Σε παρέμβασή του ο τέως δήμαρχος Δίου Γρηγόρης Παπαχρήστος επισημαίνει τα ακόλουθα:
Ήταν και τότε Δεκέμβριος του 2002. Οι οικισμοί του δήμου Δίου γνωρίζουν ίσως την μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία τους, από μια πρωτόγνωρη βροχόπτωση που κράτησε ακατάπαυστα τρεις μέρες.
Σε κατεπείγουσα βραδινή σύσκεψη στη Νομαρχία με την παρουσία του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, μεταξύ των άλλων, αποφασίζεται έως και η εκκένωση του οικισμού των Πλατανακίων. Η νύχτα ήταν εφιαλτική. Το ξημέρωμα βρίσκει όλη την επικράτεια του δήμου Δίου, μια απέραντη λιμνοθάλασσα. Δεν έχει απομείνει τίποτε στη θέση του. Ολοκληρωτική καταστροφή. Κυβερνητικά κλιμάκια επισκέπτονται την περιοχή. Ο δήμος Δίου, κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στις 1 Ιανουαρίου, μια βδομάδα περίπου, μετά την καταστροφή, ο δήμαρχος Δίου Δημήτρης Καραΐσκος, παραδίδει στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Γρηγόρη Παπαχρήστο. Σε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, υπογράφει την πρώτη έκτακτη χρηματοδότηση για άμεση αποκατάσταση των βασικών υποδομών. Η περιφέρεια συγχρόνως, χρηματοδοτεί το δήμο με 100 χιλ. ευρώ για σύνταξη αντιπλημμυρικής μελέτης των Δ.Δ. Δίου, καθώς και 100 χιλ. ευρώ, για σύνταξη μελέτης κατασκευής της γέφυρας Ξηρολακίου Κονταριώτισσας.
Δημοπρατούνται και οι δύο μελέτες. Η πρώτη από το δήμο, η δεύτερη από τη Νομαρχία. Την αντιπλημμυρική μελέτη αναλαμβάνουν τρία συμπράττοντα γραφεία με επικεφαλής το μελετητικό γραφείο του συντοπίτη μας Ηλία Σεϊταρίδη. Μια επίπονη, χρονοβόρα, ιδιαίτερα εξειδικευμένη επιστημονικά μελέτη, ξεκινώντας από τον ορεινό όγκο του Ολύμπου, συνεχίζοντας στους οικισμούς, κατόπιν στους αρχαιολογικούς χώρους, την πεδιάδα, την παραθαλάσσια περιοχή, τα οδικά δίκτυα και όλες τις υποδομές. Πολλές οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, δασαρχείο, αρχαιολογία, πολεοδομία, μετεωρολογία, περιβάλλον, στρατός κ.λ.π. Το κόστος της μελέτης ξεπερνά τις 200 χιλ. ευρώ. Παραδίδεται στα μέσα του 2007, ο δε προϋπολογισμός των προβλεπόμενων έργων, ανέρχεται στα 11, 5 εκατ. Ευρώ.
Η μελέτη κατατίθεται στο ΕΣΠΑ και ενώ υπήρχε η διαβεβαίωση από την περιφέρεια, ότι το έργο θα είναι επιλέξιμο ως κατεπείγον, με όποιο προϋπολογισμό, τελικά προκύπτει θέμα με το ύψος του προϋπολογισμού, ο οποίος δεν έπρεπε να ξεπερνά τα 7 εκατ. Ευρώ, γιατί τόσα ήταν τα εναπομείναντα διαθέσιμα στο μέτρο για αντιπλημμυρικά έργα,
Ο δήμος σε συνεργασία με τους μελετητές, αποφασίζει να κάνει κατάτμηση της μελέτης, δαπανώντας άλλες 16,5 χιλ. ευρώ. Νέες εγκρίσεις, εμπλοκές με τις υπηρεσίες και κυρίως με την αρχαιολογία.
Στα τέλη του 2010 κατατίθεται η νέα μελέτη, έχουν ήδη προηγηθεί οι εκλογές με τον Καλλικράτη, γεγονός που δημιουργεί εμπλοκή και καθυστέρηση, με τις υπηρεσίες της αιρετής περιφέρειας και της κρατικής ακόμα περιφέρειας, να διαφωνούν για το ποια υπηρεσία είναι αρμόδια. Από την άλλη η νέα μελέτη απαιτεί την απαλλοτρίωση κάποιων μικρών ιδιωτικών εκτάσεων, διαδικασία που έπρεπε να κάνει ο νέος δήμος Δίου Ολύμπου.
Προκειμένου να επισπευσθούν όλες αυτές οι διαδικασίες, ως πρώην δήμαρχος Δίου και γνώστης του όλου θέματος, πρότεινα να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο δημαρχείο της Κονταριώτισσας, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις υπηρεσίες, που έχουν σχέση με τη μελέτη
Με κάποια καθυστέρηση στις 30/6/2011 πραγματοποιείται η σύσκεψη αυτή, στην οποία συμμετέχουν, από την πλευρά του δήμου Δίου Ολύμπου, ο αναπληρωτής δήμαρχος με τους αντιδημάρχους, η Τ.Υ. του δήμου, η Τ.Υ. της Π.Ε Πιερίας, η ΤΥΔΚ, εκπρόσωποι των Μελετητικών Γραφείων και εγώ, με την ιδιότητα τώρα και του περιφερειακού συμβούλου. Γίνεται πλήρης ενημέρωση και η κάθε πλευρά αναλαμβάνει να πράξει άμεσα αυτό που της αντιστοιχεί, με τη δέσμευση η σύσκεψη αυτή να επαναληφθεί σε 15 ημέρες.
Δυστυχώς η σύσκεψη αυτή, για άγνωστους λόγους σε εμένα, δεν επαναλήφθηκε ποτέ.
Στις 26 Αυγούστου 2011, πραγματοποιείται στην Κατερίνη, με πρωτοβουλία της Π.Κ.Μ σύσκεψη φορέων με θέμα την πορεία ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ που αφορούν την Πιερία. Παρόντες στη σύσκεψη ο Περιφερειάρχης και η Δ/ντρια της Διαχειριστικής Επιτροπής του ΕΣΠΑ και γνώστης του θέματος της αντιπλημμυρικής μελέτης του δήμου Δίου. Στην παρέμβαση μου αναφορικά με την πορεία και το χρονικό της συγκεκριμένης μελέτης, αφού εξέφρασα πρώτα τη δυσαρέσκειά μου κα τη διαμαρτυρία μου για την καθυστέρηση της έγκρισης της, επεσήμανα την επιτακτική ανάγκη υλοποίησης αυτού του άκρως απαραίτητου έργου για το δήμο Δίου.
Η Δ/ντρια του ΕΣΠΑ απάντησε πως υπάρχουν ακόμα πιστώσεις στο μέτρο για αντιπλημμυρικά έργα, ακόμα και για απαλλοτριώσεις, επεσήμανε πως θα πρέπει σύντομα να διεκπεραιωθούν όποιες εκκρεμότητες της μελέτης για την ένταξη και τη χρηματοδότηση της. Πρότεινα να συντονιστούν άμεσα όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και δήλωσα πως είμαι στη διάθεση των αρμοδίων να συνεισφέρω..
Δυστυχώς δεν καλέστηκα ουδέποτε και από κανέναν. Από τότε άλλαξαν δύο δημοτικές αρχές. Με την εκλογή κάθε νέου δημάρχου, μαζί με τις ευχές για καλή επιτυχία στα καθήκοντά του, το πρώτο θέμα που έθετα ήταν η αναγκαιότητα των αντιπλημμυρικών έργων και η υπάρχουσα αντιπλημμυρική μελέτη.
Πέρασαν 10 χρόνια, η μελέτη παραμένει στους φωριαμούς του δήμου, οι πλημμύρες πνίγουν (υπήρξε στο παρελθόν και πνιγμός ανθρώπου) και καταστρέφουν κάθε φορά τις υποδομές του δήμου, οι οποίες για να αποκατασταθούν όλα αυτά τα χρόνια, στοίχισαν πολλαπλάσια από το κόστος των αντιπλημμυρικών έργων, που προβλέπει η μελέτη.
Βέβαια σε κάθε πλημμύρα όλοι μιλούν για την αναγκαιότητα αντιπλημμυρικών έργων που να βασίζονται σε μια καλά τεκμηριωμένη αντιπλημμυρική μελέτη. Από την πλευρά μου βαρέθηκα να υπενθυμίζω κάθε φορά, πως υπάρχει τέτοια μελέτη… η οποία μετά από τόσα χρόνια, σίγουρα χρειάζεται επικαιροποίηση.