Για τους Έλληνες της Αργεντινής, ο εορτασμός του Πάσχα αποτελεί μια βαθιά «πράξη μνήμης και αγάπης», μια συνειδητή προσπάθεια να διατηρήσουν άσβεστη τη φλόγα της ελληνικής παράδοσης, των ηθών και των εθίμων τους. Όπως τονίζει η Χριστίνα Τσαρδίκου, δραστήρια πρόεδρος της ελληνικής πολιτιστικής οργάνωσης ΝΟΣΤΟΣ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Μπουένος Άιρες, «Το Πάσχα δεν είναι μόνο θρησκευτική γιορτή· είναι ύμνος ζωής, ελπίδας και συνέχειας. Είναι το φως που δεν σβήνει ποτέ, όπου κι αν βρισκόμαστε».
Η κ. Τσαρδίκου υπογραμμίζει τη σημασία της γιορτής για την ελληνική διασπορά, τονίζοντας πως αποτελεί «μια γέφυρα που ενώνει τους Έλληνες με τις ρίζες τους, με τη γη των προγόνων τους και τις παραδόσεις που κρατούν ζωντανή την ψυχή του Ελληνισμού». Παρά τις λίγες ορθόδοξες εκκλησίες και τις μεγάλες αποστάσεις, οι Έλληνες της Αργεντινής επιδεικνύουν μεγάλη ευλάβεια, προσπαθώντας να παρευρεθούν στις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας και ψάλλοντας με συγκίνηση το «Χριστός Ανέστη».
Στα σπίτια τους, η πασχαλινή ατμόσφαιρα είναι γεμάτη αρώματα και εικόνες γνώριμες από την Ελλάδα. Η ευωδιά από τα τσουρέκια και τα πασχαλινά κουλουράκια, μαζί με τους αγαπημένους κουραμπιέδες, πλημμυρίζει κάθε γωνιά. Οι νοικοκυρές βάφουν τα κόκκινα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη με σπιτικές τεχνικές, καθώς οι παραδοσιακές βαφές είναι δυσεύρετες. «Το σπίτι μετατρέπεται σε μια μικρή Ελλάδα», σημειώνει με ενθουσιασμό η κ. Τσαρδίκου.
Την Κυριακή του Πάσχα, η οικογένεια συγκεντρώνεται γύρω από το πασχαλινό τραπέζι, μοιράζοντας γεύσεις και αναμνήσεις. Η μαγειρίτσα ζεσταίνει την καρδιά και το αρνί σιγοψήνεται, αναβιώνοντας γεύσεις και μυρωδιές της πατρίδας. Συχνά, οι ελληνικές κοινότητες διοργανώνουν γεύματα και γιορτές μετά την Ανάσταση, με χορό, μουσική και γέλιο. Φέτος, τα έσοδα από την πασχαλινή βραδιά θα διατεθούν στο Παιδικό Νοσοκομείο Ricardo Gutiérrez στο Μπουένος Άιρες, καθώς «το Πάσχα είναι και μια ευκαιρία για φιλανθρωπία, για προσφορά, για συμπόνια προς όσους υποφέρουν».
Ένα ζήτημα που απασχολεί την κοινότητα είναι η συχνή μη σύμπτωση των ημερομηνιών του Ορθόδοξου και του Καθολικού Πάσχα, κάτι που ευτυχώς δεν ισχύει φέτος. «Ζούμε σε μια κατά κύριο λόγο καθολική χώρα, και οι Ορθόδοξες και Καθολικές ημερομηνίες του Πάσχα συχνά δεν συμπίπτουν. Αυτό δυσκολεύει τον εορτασμό, κυρίως για όσους ζουν μακριά από τα αστικά κέντρα», εξηγεί η κ. Τσαρδίκου, καταλήγοντας με αισιοδοξία: «Ευτυχώς, φέτος το Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα συμπίπτουν – μια σπάνια αλλά ευπρόσδεκτη συγκυρία που μας ενώνει όλους σε ένα κοινό φως».