vasikoΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗΣ ΛΑΜΠΑΔΑΣ

Πλημμύρισε χρώματα και χαμόγελα το κέντρο της Κατερίνης

Ο διαγωνισμός συνδιοργανώθηκε από το Επιμελητήριο
Πιερίας, την Αντιπεριφέρεια Πιερίας, το Δήμο Κατερίνης,
τον ΟΠΠΑΠ Δ. Κατερίνης, τη δ/θμια και πρωτ/θμια εκπαίδευση
Ο διαγωνισμός συνδιοργανώθηκε από το Επιμελητήριο  Πιερίας, την Αντιπεριφέρεια Πιερίας, το Δήμο Κατερίνης,  τον ΟΠΠΑΠ Δ. Κατερίνης, τη δ/θμια και πρωτ/θμια εκπαίδευση
Πλημμύρισε χρώματα και χαμόγελα το κέντρο της Κατερίνης όπου το πρωίτης Παρασκευής, 6 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε ο μαθητικός διαγωνισμός στολισμού πασχαλινής λαμπάδας. Ο πρωτότυπος αυτός διαγωνισμός διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πάσχα στον τόπο μας» και συνδιοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Πιερίας, την Αντιπεριφέρεια Πιερίας, το Δήμο Κατερίνης, τον Οργανισμό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δ. Κατερίνης, τη δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση Πιερίας. Στόχος των δράσεων είναι η ενίσχυση της τοπικής αγοράς με την παράλληλη ανάδειξη των πασχαλινών εθίμων στην Πιερία κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.
Ο διαγωνισμός
Όλα τα δημοτικά και γυμνάσια της Κατερίνης μαζί με τα ειδικά σχολεία συμμετείχαν στο διαγωνισμό αναδεικνύοντας μέσα από την τέχνη το μήνυμα του Πάσχα. Για τους σκοπούς της διοργάνωσης, τις προηγούμενες ημέρες μοιράστηκαν στα σχολεία λαμπάδες τις οποίες οι μαθητές στόλισαν αναδεικνύοντας τη δημιουργικότητά τους αλλά και τις ευαισθησίες τους. Έτσι, το πρωί της Παρασκευής, οι μαθητές που χαμόγελα το κέντρο της Κατερίνης συμμετείχαν στο διαγωνισμό μαζί με τις λαμπάδες που φιλοτέχνησαν παρατάχθηκαν κατά μήκος του κεντρικού πεζόδρομου Κατερίνης όπου οι φορείς της διοργάνωσης χαιρέτησαν όλες τις σχολικές τάξεις απονέμοντας επαίνους στην κάθε συμμετοχή.

Στη συνέχεια, στην πλατεία Ελευθερίας, μπροστά στην κριτική επιτροπή, που απαρτίζονταν από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, την Αντιδήμαρχο Κατερίνης κα Πόπη Τζουμέρκα – Μπατάλα, την εκπρόσωπο του ΟΠΠΑΠ Δ. Κατερίνης κ. Πιπίτσα Μακρίδου, την εκπρόσωπο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κα Μυράντα Παππά, την εκπρόσωπο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κα Μαργαρίτα Αμανατίδου  και τον καλλιτέχνη εκπαιδευτικό κ. Θάνο Καραμήτα, παρουσιάστηκε κάθε συμμετοχή ξεχωριστά. Ήταν μια μοναδική στιγμή για τα παιδιά καθώς με τον ενθουσιασμό που τα διακατέχει παρουσίαζαν τη δημιουργία τους και ανέλυαν την ιδέα στην οποία βασίστηκαν μεταδίδοντας το μήνυμά
τους. Όλες οι συμμετοχές άγγιξαν το άριστα και ήταν στην πλειοψηφία τους εμπνευσμένες από τα παραδοσιακά έθιμα του Πάσχα, το μήνυμα της σταύρωσης, την άνοιξη και το «γλυκύ μου έαρ», τα ελληνικά σύμβολα. Σε πολλές κατασκευές χρησιμοποιήθηκαν ανακυκλώσιμα και οικολογικά υλικά.
Οι νικητές
Όπως επεσήμαναν οι φορείς, «όλες οι συμμετοχές ήταν μοναδικές όμως, όπως σε κάθε διαγωνισμό, θα πρέπει να υπάρξουν νικητές». Έτσι, επιδόθηκαν 6 βραβεία στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και 6 βραβεία στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση ενώ στα 3 πρώτα βραβεία υπάρχει και χρηματικό έπαθλο, μία προσφορά του Επιμελητηρίου  Πιερίας.
Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα ανέδειξαν τους εξής νικητές:
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Το 1 ο βραβείο (και χρηματικό έπαθλο) έλαβε το Α3 τμήμα του ΕΕΕ Κατερίνης (ειδικό σχολείο)
Το 2ο βραβείο (και χρηματικό έπαθλο)  έλαβε το Α2 τμήμα του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής
Το 3ο βραβείο (και χρηματικό έπαθλο) έλαβε το Α2 τμήμα του 7ου Γυμνασίου Κατερίνης
Το βραβείο «Πρωτότυπης ιδέας» έλαβε το Α5 τμήμα του 4ου
Γυμνασίου Κατερίνης
Το βραβείο «Οικολογικής ιδέας» έλαβε το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης
Το βραβείο «πολυπληθέστερης συμμετοχής»
έλαβε το 6ο Γυμνάσιο Κατε
ρίνηςΠρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Το 1ο βραβείο (και χρηματικό έπαθλο) έλαβε το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης
Το 2ο βραβείο (και χρηματικό έπαθλο) έλαβε το Ε2 τμήμα του 14ου  Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης
Το 3οβραβείο (και χρηματικό έπαθλο) έλαβε το ΣΤ2 τμήμα του 15 ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης
Το βραβείο «Πρωτότυπης ιδέας» έλαβε το Ε τμήμα του 5ου
Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης
Το βραβείο «Οικολογικής ιδέας» έλαβε το Ε1 τμήμα του 3ου  Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης
Το βραβείο «πολυπληθέστερης συμμετοχής» έλαβε το 1ο
Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης
Σημειώνεται ότι το Μεγάλο Σάββατο οι λαμπάδες θα με ταφερθούν και πάλι στην κεντρική πλατεία Κατερίνης  όπου θα ανάψουν την ώρα της Ανάστασης.
Οι εκδηλώσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Πάσχα στον τόπο μας»  συνεχίζεται τη μεγάλη εβδομάδα με τις εξής δράσεις:
Μεγάλη Τετάρτη 11 Απριλίου 2012
Παρασκευή τσουρεκιών.
Ώρα: 11:00 – 13:00, Τόπος: Δ. Κατερίνης
Γυναίκες τοπικών πολιτιστικών συλλόγων θα επιδείξουν παραδοσιακούς τρόπους παρασκευής  και στολισμού τσουρεκιών στην κεντρική πλατεία της πόλης. Παράλληλα οι σπουδαστές του ΙΕΚ, του  τμήματος ζαχαροπλαστικής θα παρασκευάσουν παραδοσιακά πασχαλινά γλυκά και θα διανέμουν παραδοσιακές πασχαλινές συνταγές.
Εκκλησιαστικές Χορωδίες
Στην κεντρική πλατεία της πόλης εκκλησιαστικές χορωδίες θα ψάλουν θρησκευτικούς ύμνους της  Μεγάλης Εβδομάδας, οι οποίοι θα ακούγονται κατά  μήκος του πεζόδρομου.
Μεγάλη Πέμπτη 12 Απριλίου 2012
Βάψιμο πασχαλινών αυγών με παραδοσιακό τρόπο
Ώρα: 11:00 – 13:00, Τόπος: Δ. Κατερίνης
Γυναίκες τοπικών πολιτιστικών συλλόγων θα επιδείξουν διάφορες τεχνικές βαφής και στολισμού των πασχαλινών αυγών με παραδοσιακό τρόπο (κλωστές κεντήματος, φύλλα κρεμμυδιών, ρίζες φυτών, φύλλα λουλουδιών κ.λ.π.) .
Εκκλησιαστικές Χορωδίες
Στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης εκκλησιαστικές χορωδίες θα ψάλουν θρησκευτικούς ύμνους  της Μεγάλης Εβδομάδας, οι οποίοι θα ακούγονται  κατά μήκος του πεζόδρομου.
Μεγάλη Παρασκευή 13 Απριλίου 2012
Πασχαλινά δώρα στους καταναλωτές με την προ-
σκόμιση αποδείξεων
Ώρα: 11:00 – 15:00,
Τόπος: Δ. Κατερίνης, Δ. Δίου – Ολύμπου, Δ. Πύδ-
νας – Κολινδρού
Σε σημεία του πεζοδρόμου επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου καθώς και σε κεντρικά σημεία των δήμων Δίου-Ολύμπου και Πύδνας-Κολινδρού θα μοιράζονται πασχαλινά δώρα στους καταναλωτές, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με την προσκόμιση αποδείξεων από τις τοπικές αγορές, επιβραβεύοντας την επιλογή τους να στηρίξουν τους επαγγελματίες του τόπου τους.
Μεγάλο Σάββατο 14 Απριλίου 2012
Πασχαλινά δώρα στους καταναλωτές με την προ-
σκόμιση αποδείξεων
Ώρα: 10:00 – 14:30
Τόπος: Δ. Κατερίνης, Δ. Δίου – Ολύμπου, Δ. Πύδνας – Κολινδρού
Σε σημεία του πεζοδρόμου επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου καθώς και σε κεντρικά σημεία των δήμων Δίου-Ολύμπου και Πύδνας-Κολινδρού θα μοιράζονται πασχαλινά δώρα στους καταναλωτές, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με την προσκόμιση αποδείξεων από τις τοπικές αγορές, επιβραβεύοντας την επιλογή τους να στηρίξουν τους επαγγελματίες του τόπου τους.
Εκκλησιαστικές Χορωδίες
Στην κεντρική πλατεία της πόλης εκκλησιαστικές χορωδίες θα ψάλουν θρησκευτικούς ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, οι οποίοι θα ακούγονται κατά μήκος του πεζόδρομου.