Το γλέντι γάμου είναι ίσως η καλύτερη στιγμή του μυστηρίου, αν μας ρωτάς. Αν θες να συμμετέχεις όπως πρέπει όμως, ή να σύρεις εσύ το χορό (γιατί όχι;), ωραία θα ήταν να θυμάσαι και να ξέρεις τους πιο κλασικούς «γαμήλιους» παραδοσιακούς χορούς.

Και πιο ωραία θα περάσεις από το να κάνεις άτακτα βήματα στο ρυθμό, και μια θετική εντύπωση θα αφήσεις με τις χορευτικές σου ικανότητες. Αν μάλιστα είσαι κουμπάρος, τότε οφείλεις να το κάνεις.

Δεν ξέρεις τίποτα; Ωραία, έχεις λίγο χρόνο να μάθεις. Σημείωσε στα οπωσδήποτε τους παρακάτω, και ξεκίνα ιδιαίτερα μαθήματα με κάποιον εξειδικευμένο δάσκαλο. Δε θα χρειαστείς παραπάνω από έναν μήνα για να πάρεις το κολλάι – εκτός και αν είσαι παντελώς άμπαλος με τον ρυθμό.

Συρτός στα δύο

Ο συρτός χορεύεται σε όλη την Ελλάδα. Τα βήματά του είναι έξι συρτά βήματα δεξιόστροφα με το δεύτερο βήμα να πατάει προς τα πίσω. Το κινητικό αυτό μοτίβο το συναντάμε σε χορούς διαφόρων περιοχών όπως στα νησιά, με το χαρακτηριστικό τους στυλ, την Ήπειρο, τη Μακεδονία κλπ. Η λαβή είναι από τα χέρια με λυγισμένους αγκώνες.

Καλαματιανός

Ο δημοφιλέστερος ίσως Ελληνικός χορός, χορεύεται σε όλη την Ελλάδα και τα βήματα του είναι 12. Τα πρώτα 6 είναι ίδια με αυτά του συρτού στα δύο, και τα επόμενα 6 είναι τα λεγόμενα «σταυρωτά». Η λαβή είναι από τα χέρια με λυγισμένους αγκώνες.

https://youtu.be/IcC49x12lCw

Χασαποσέρβικος

Λαϊκός χορός, με 6 βήματα και λαβή από τους ώμους. Είναι αρκετά εύκολος και μπορεί να τον ακολουθήσει και κάποιος που δεν τον γνωρίζει. Ο Χασαποσέρβικος αποτέλεσε τη βάση για το συρτάκι και είναι φουλ διαδεδομένος.

Ικαριώτικος

Ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητός χορός, ο οποίος ακούγεται και χορεύεται σε όλα τα γλέντια και πανηγύρια. Tα βήματα, ο ρυθμός και η μουσική του δεν απαντώνται πουθενά αλλού, αν και ανήκει στη γενική κατηγορία των συρτών χορών. Αρκετά δημοφιλής παραλλαγή του είναι η «Συμπεθέρα».

Ζεϊμπέκικο

Λαϊκός χορός, που από πολλούς θεωρείται καθαρά «αντρικός». Δεν έχει βήματα αλλά μόνο φιγούρες και μία συγκεκριμένη κυκλική κίνηση. Είναι ελεύθερος και έντονα αυτοσχεδιαστικός.

 

Πηγή: in2life.gr