Πέντε μήνες στις λάσπες ο Αρχαιολογικός χώρος του Δίου
Του Φώντα Μπαραλιάκου
Οικονομολόγου – Συμβούλου Επιχειρήσεων
Αμέσως μετά τις πρώτες εκτιμήσεις, όλοι μιλούσαν για εργασίες αποκατάστασης που θα διαρκούσαν μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω του μεγέθους της ζημιάς και της μεγάλης ποσότητας λάσπης που εισήλθε στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου. Η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων μετά την αυτοψία και την καταγραφή των προβλημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, εξασφάλισε έγκριση χρηματοδότησης από το Υπ. Πολιτισμού που δυστυχώς ακόμα δεν έχει εκταμιευθεί, λόγω γραφειοκρατίας.
Το στοίχημα εξαρχής, ήταν να επισπευστούν οι διαδικασίες και να γίνουν όλα γρήγορα ώστε να μη χαθεί η τουριστική σεζόν! Όπως μάλιστα ειπώθηκε από τους γνωρίζοντες, θα έπρεπε να εργαστεί πλήθος κόσμου προκειμένου μέχρι το καλοκαίρι να αποκατασταθούν οι ζημιές και να καταστεί ξανά επισκέψιμος ο χώρος. Επισκέφτηκα αρκετές φορές τον Αρχαιολογικό χώρο ως τώρα και για τελευταία φορά την προηγούμενη εβδομάδα, πέντε μήνες μετά την καταστροφή, και δυστυχώς διαπίστωσα ότι δεν έχει γίνει η παραμικρή παρέμβαση.
Δεν έχει δοθεί ούτε ευρώ, δεν έχει διατεθεί κανένα κονδύλι για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης. Κανένα ενδιαφέρον από τους τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές (πλην των τυπικών επισκέψεων ενός εκ των τριών τον Νοέμβριο 2017, δηλ. μετά την πλημμύρα) ώστε να εξασφαλιστούν απαραίτητα κονδύλια για να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες κυρίως στους δύο ναούς, που είναι τα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και τα σημεία αναφοράς του αρχαιολογικού χώρου.
Το Δίον είναι ένας από τους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, που δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Μαζί με το εκεί Αρχαιολογικό Μουσείο αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα «κεφάλαια» και αδιαμφισβήτητο πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους, που συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση του πολιτιστικού και τουριστικού προφίλ της Πιερίας. Η επισκεψιμότητα στο Δίον αυξήθηκε το προηγούμενο έτος κατά 15%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιβεβλημένη την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων ώστε να μην αντιστραφεί αυτή η ανοδική πορεία.
Πώς είναι λοιπόν δυνατόν πέντε μήνες μετά την καταστροφή, να μην έχει γίνει το ελάχιστα οφειλόμενο από αυτούς που λένε πως σέβονται την πολιτιστική μας κληρονομιά;
Ποιες είναι οι μέχρι τώρα ενέργειες των τοπικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα και ποιο το αποτέλεσμα;
Για ποιο τουριστικό προϊόν μιλάμε όταν ένα από τα δυνατά μας τουριστικά σημεία είναι παρατημένο στο έλεος του Θεού μετά τη ζημία που υπέστη; Σε ποια αναπτυξιακά συνέδρια, μελέτες και μεγαλεπήβολα σχέδια αναφερόμαστε όταν επείγουσες εργασίες αποκατάστασης έχουν μετατραπεί σε χρονοβόρες διαδικασίες, με το χρόνο φυσικά να μετρά σε βάρος μας;
Με καλή διάθεση και χωρίς καμία πρόθεση κινδυνολογίας επαναλαμβάνω: Οι εργασίες αποκατάστασης πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα (χθες!).