Trifle, ελληνιστί Τράιφλ

Αυτό το παραδοσιακό βρετανικό γλυκό παρασκευάζεται σε στρώσεις από παντεσπάνι περιχυμένο με ποτό, κρέμα ζαχαροπλαστικής, σαντιγί και φρούτα. Γενικά, όμως, μπορεί να δημιουργηθεί με ό,τι υπάρχει διαθέσιμο. Η συνταγή της Αργυρούς Μπαρμπαρίγου με μαρέγα είναι απολύτως χριστουγεννιάτικη και θα σας ικανοποιήσει, ενώ δεν είναι και ιδιαίτερα απαιτητική.

Για τις μαρέγκες

3 ασπράδια
1 πρέζα αλάτι
½ φλ. ζάχαρη
½ φλ. άχνη

Για το trifle

1 λίτρο κρέμα γάλακτος 35%
300 γραμ. τυρί κρέμα με γιαούρτι
1 διπλή συσκευασία (2×154 γρ.) γεμιστά μπισκότα
2 ρόδια καθαρισμένα
1 συσκευασία (115 γρ.) mini μπισκότα γεμιστά

 

 

Για το trifle με γεμιστά μπισκότα χτυπάμε πρώτα τ’ ασπράδια στο μίξερ, μαζί με το αλάτι σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι να σχηματίσουν απαλές κορυφές. Βροχηδόν και πάντα χτυπώντας προσθέτουμε την ζάχαρη.

Κοσκινίζουμε την αχνή, διπλώνοντας απαλά την μαρέγκα με σπάτουλα. Προσθέτουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά) και τη βάζουμε σε κορνέ. Στρώνουμε λαδόκολλα σε δυο λαμαρίνες και κόβουμε τις μαρέγκες σε ό,τι σχήμα θέλουμε. Ψήνουμε στους 80-100 βαθμούς C για 1 ώρα να στεγνώσουν. Όταν ξεκολλάνε από την λαδόκολλα, είναι έτοιμες. Διατηρούνται πολλές ημέρες σε αεροστεγές δοχείο.Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρευστη μορφή. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα.

Σε μεγάλο διάφανο μπολ κάνουμε στρώσεις με κρέμα, μπισκότο, μαρέγκες και ξανά κρέμα, μπισκότο, μαρέγκα.

Τέλος προσθέτουμε τα mini μπισκότα και τα ρόδια.

 

Σολωμός με πατάτες και αγκινάρες Ιερουσαλήμ

Τι πιο εορταστικό από ένα φίνο και χορταστικό πιάτο σαν αυτό; Το τέλειο festive brunch! Η συνταγή του Nigel Slater για 4 άτομα θα σας λύσει τα χέρια:

Υλικά

750 γρ μικρές πατάτες

2 μεσαία κρεμμύδια

3 κουταλιές λάδι

250 γρ αγκινάρες

400 γρ καπνιστό σολωμό

για το dressing

8 γρ άνηθο ψιλοκομμένο

ένα μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

80 ml ελαιόλαδο

 

 

Εκτέλεση

Πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 20 λεπτά. Στο μεταξύ, κόβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε σε ένα τηγάνι μέχρι να γίνουν χρυσαφένια, ανακτεύοντας συνεχώς. Ξεφλουδίζουμε τις αγκινάρες και τις κόβουμε λεπτά κομματάκι, όσο πιο λεπτά μπορούμε. Τις βάζουμε μες στο τηγάνι με τα κρμεμύδια και περιμένουμε να μαλακώσουν. Όσο ρκεμμύδια και αγκινάρες μαγειρεύονται, προσθέτουμε και τον σολωμό, κομμένο σε κύβους. Έχουμε ξεφλουδίσει τις πατάτες μας, τις έχουμε κόψει σε ρουστίκ στιλ (ακανόνιστα κομμάτια) και βάζουμε και αυτές στο τηγάνι. Τις σπάμε με το πιρούνι μες στο σκεύος και ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε στο μπλέντερ λάδι-άνηθο-μαϊντανό και περιχύνουμε, έχοντας σβήσει την φωτιά. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα και σερβίρουμε.

 

Σοκολατένια pankcakes με πολύχρωμη ζάχαρη

Όλοι τρελαίνονται για pancakes. Αυτά τα συγκεκριμένα φέρνουν άρωμα γιορτών και, μαζί με γάλα ή καφέ, τρώγονται πέντε πέντε…

Υλικά

143 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ. σ. κακάο σκόνη
2 κ. σ. ζάχαρη
1 κ. σ. ζάχαρη καστανή
1 κ. γ. κανέλα σκόνη
1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ. γ. μαγειρική σόδα
1/8 κ. γ. αλάτι
240 ml γάλα
1 αυγό
2 κ. σ. σπορέλαιο
1 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
2 κ. σ. σταγόνες κουβερτούρας
2 κ. σ. σάλτσα αλμυρής καραμέλας δες εδώ πώς να την φτιάξεις
πολύχρωμη ζάχαρη για το γαρνίρισμα
ζάχαρη αχνή για πασπάλισμα (προαιρετικό)

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα στέρεα υλικά (τα πρώτα οκτώ υλικά) και τα ανακατεύουμε.
Σε ένα άλλο μπολ αναμιγνύουμε τα υγρά υλικά. Ενώνουμε τα δύο μίγματα κα ανακατεύουμε.
Σε ένα μικρό τηγανάκι σε μέτρια – χαμηλή φωτιά ρίχνουμε 2 scpoops με το μηχάνημα του παγωτού κάθε φορά ή μια μεγάλη κουταλιά σούπας. Ραντίζουμε με ½ κ. σ. σταγόνες σοκολάτας και αφήνω για 2 λεπτά. Μόλις ψηθεί, θα έχει βγάλει φουσκάλες μικρές. Γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλο ένα λεπτό. Σερβίρουμε αμέσως ρίχνοντας πάνω από κάθε μία χρωματισμένη ζάχαρη ή/και άχνη ζάχαρη.

 

Κρέπες με ελληνικά αλλαντικά και τυριά

Αυτή η συνταγή βγάζει περισσότερες από 15 κρέπες για να χορτάσει όλη η οικογένεια και να μείνει και για το μεσημέρι. Τα ελληνικά τυριά και αλλαντικά τις απογειώνουν, ενώ η ζύμη τους είναι ανάλαφρη και γευστική. Τρώγεται και σκέτη!

Για την ζύμη

3 κούπες αλεύρι
3 κούπες γάλα
1 κ.σ. ελαιόλαδο ή 1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό
½ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. ζάχαρη
1 βανίλια
λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνι

 

Για τη γέμιση

4 κομμάτια απάκι Κρήτης

4 κομμάτια σύγκλινο Μάνης

1 μεγάλο λουκάνικο Μυκόνου ψιλοκομμένο

Τριμμένα τυριά της αρεσκείας σας: κεφαλοτύρι, γραβιέρα, αρσενικό Νάξου, ακόμα και το ιδιαίτερο Σαν Μιχάλη Σύρου!

3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα

Ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπωλ και με κουτάλι γεμίζουμε την κάθε κρέπα.

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και χτυπάμε με σύρμα να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι (περίπου 3 κούπες), τόσο ώστε να γίνει ένα πηχτό μείγμα και ανακατεύουμε.
Αρχικά, βάζουμε το μάτι στο δυνατό και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε την πρώτη δόση από το μείγμα.
Κατεβάζουμε σε μέτρια φωτιά και συνεχίζουμε με την επόμενη δόση.
Τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ψηθεί, αλλά όχι να πάρει έντονο χρώμα η κρέπα μας.
Η κάθε δόση είναι περίπου μισή κουτάλα της σούπας.
Αφού γεμίσουμε την κάθε κρέπα τυλίγουμε σε πούρο ή σε φάκελο.

 

Πανεύκολα Rolls κανέλας

Υλικά

6 φέτες ψωμί του τοστ χωρίς κόρα
βούτυρο μαλακό
ζάχαρη κρυσταλλική
ζάχαρη άχνη
κανέλα

Οδηγίες

Με ένα πλάστη πιέζουμε, απλώνουμε τις φέτες του τοστ να γίνουν πιο λεπτές και τις αλείφουμε με το βούτυρο.
Ραντίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα τυλίγοντας στην συνέχεια με τον ίδιο τρόπο.
Από πάνω αλείφουμε λίγο βούτυρο ακόμα και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100* C στις αντιστάσεις για 10 λεπτά.
Βγάζουμε και ραντίζουμε αμέσως με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

 

 

 

 

Πηγή: in.gr