Την απόσυρση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για το Εθνικό Πάρκο Αξιού – Γαλλικού – Λουδία – Αλιάκμονα και την ανασύνταξή του, στη βάση προϊσχύουσας ΚΥΑ του 2009, υπερψήφισε τη Δευτέρα 27 Αυγούστου κατά πλειοψηφία το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, με εισήγηση της πλειοψηφίας του σώματος, η οποία κατέθεσε και 12 προτάσεις, στο πλαίσιο της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης.

Η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για το συγκεκριμένο εθνικό πάρκο ξεκίνησε το καλοκαίρι και παρατείνεται έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι, ωστόσο, συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει ΠΔ που να προστατεύει το οικοσύστημα και να οριοθετεί τις δράσεις την περιοχή, καθώς η σχετική ΚΥΑ του 2009 δεν βρίσκεται πλέον σε ισχύ.

Την ανάγκη να μην πληγούν οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες, στην προσπάθεια να προστατευτεί το περιβάλλον, αλλά να επιτευχθούν ταυτόχρονα και οι δύο στόχοι, επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας.

Σημείωσε ότι στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Εθνικό Πάρκο Αξιού -Γαλλικού – Λουδία – Αλιάκμονα προβλέπεται και η ένταξη ιδιωτικών εκτάσεων που φιλοξενούν και καλλιεργητικές, κτηνοτροφικές και αλιευτικές δραστηριότητες.

«Πρόκειται για την περιφερειακή ζώνη (με την ΚΥΑ του 2009) η οποία με το νέο σχεδιασμό εντάσσεται εντός των ορίων του εθνικού πάρκου που απαγορεύει χρήσεις, οι οποίες ως τώρα επιτρέπονταν» είπε ο κ. Γιουτίκας και πρόσθεσε:«Αιτούμαστε την απόσυρση του συγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος και την ανασύνταξη του, με βάση την προϊσχύουσα 12/2009 ΚΥΑ» είπε ο κ. Γιουτίκας.

Ο αντιπεριφερειάρχης υποστήριξε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης του νέου σχεδιασμού «ώστε να εξυπηρετεί και την αειφορία και το περιβάλλον και την ανθρωπογενή δραστηριότητα στην περιοχή» και πρόσθεσε: «Η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον είναι εφικτή. Έχουμε καταθέσει 12 προτάσεις, απολύτως ρεαλιστικές, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Θεωρούμε ότι μπορούν να περιληφθούν στο προεδρικό διάταγμα».

Την ανάγκη να δοθεί περισσότερος χρόνος στη διαβούλευση, ώστε να μην ληφθούν βιαστικές αποφάσεις που θα έχουν επιπτώσεις στις υπάρχουσες, συμβατές με το οικοσύστημα, επαγγελματικές δραστηριότητες, υπογράμμισε ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε νομοθεσία που να προστατεύει το περιβάλλον, καθώς η ΚΥΑ του 2009 έχει καταργηθεί, αλλά η νέα ρύθμιση δεν πρέπει να βλάψει την ήπια και συμβατή με το οικοσύστημα επαγγελματική δραστηριότητα. Τόνισε ότι η συνύπαρξη της φύσης με τις χαμηλής όχλησης ανθρωπογενείς δραστηριότητες δεν αντίκειται στην προστασία του περιβάλλοντος, αντίθετα, το προστατεύει και το ενισχύει. Πρόσθεσε, ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η λειτουργία των ήδη υπαρχουσών αδειοδοτημένων και νόμιμων μονάδων και ότι δεν πρέπει να αποτραπεί η «καθετοποίηση» των γεωργοκτηνοτροφικών και αλιευτικών εκμεταλλεύσεων.

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται ένα εθνικό πάρκο που εντάσσει ιδιοκτησίες. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό το σχέδιο. Συμφωνούμε να γίνει το διάταγμα, με βάση την προηγούμενη ΚΥΑ που ακυρώθηκε, με τις όποιες βελτιώσεις» είπε ο εκπρόσωπος τοπικών αγροτικών συνεταιρισμών και φορέων, δικηγόρος Δημήτρης Τσικρικάς.

Ο εκπρόσωπος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Μανώλης Βλαχογιάννης, επεσήμανε την ανάγκη να προστατευτεί τόσο το περιβάλλον όσο και η ανθρωπογενής δραστηριότητα. Σημείωσε, ότι το Δέλτα του Αξιού δημιουργήθηκε το 1928, με τεχνική παρέμβαση, που εξαιτίας της σχηματίστηκε και το Δέλτα και οι προσχώσεις στο άνοιγμα του Θερμαϊκού κόλπου. Τόνισε, ότι οι αμμοληψίες δε θα πρέπει να απαγορεύονται, όταν τηρούνται οι κανόνες, προκειμένου να μην αυξάνονται οι προσχώσεις, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει και να ληφθεί μέριμνα για να ανασχεθούν τα φερτά υλικά του ποταμού.

«Θα είναι τεράστιο λάθος αυτή η παρέμβαση (το νέο σχέδιο) να μην ασχοληθεί με τις νομίμως υφιστάμενες εγκαταστάσεις» συμπλήρωσε ο τεχνικός σύμβουλος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Καρανάσιος, υπογραμμίζοντας ότι οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις είναι εγκεκριμένες και νομοθετημένες. Πρόσθεσε, ότι η εκ νέου κρίση αυτών των εκμεταλλεύσεων, όπως προβλέπει το ΠΔ, θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια και αυτά να διατυπωθούν με σαφήνεια, ώστε όσοι τα πληρούν να παραμείνουν ως έχουν και όσοι δεν τα πληρούν να δοθεί χρόνος να τα αποκτήσουν για να παραμείνουν.

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης, τόνισε από την πλευρά του ότι πρέπει να παραμείνουν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις να μην επιβαρυνθεί, γενικότερα, η επαγγελματική δραστηριότητα στην περιοχή.

«Δε θα ταυτιστώ σε καμιά περίπτωση με την εισήγηση της περιφέρειας για απόσυρση του ΠΔ. Θα πω όμως ότι πρέπει και η περιφέρεια και οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι σύλλογοι των αγροτών, έστω μέχρι την ύστατη στιγμή που είναι η διαβούλευση στις 10 Σεπτεμβρίου, να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις» είπε ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Χειμώνας.

«Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι γίνεται μια προσπάθεια να επιλυθούν κάποια ζητήματα, αλλά δεν πρέπει να ανασχεθούν αγροτικές, κτηνοτροφικές, αλιευτικές δραστηριότητες. Όμως άλλες πρέπει να αφαιρεθούν για αυτό και καταψηφίσαμε την πρόταση της πλειοψηφίας» τόνισε η περιφερειακή σύμβουλος Δέσποινα Χαραλαμπίδου και πρόσθεσε: «Έπρεπε να γίνει το ΠΔ, κανένας δε διαφωνεί σε αυτό, ωστόσο πρέπει να δούμε με πολύ προσοχή της επιπτώσεις».

Επί του θέματος τοποθετήθηκαν και άλλοι σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ