Την εξέλιξη του Ολύμπου μέσα στο γεωλογικό χρόνο όπως και απολιθώματα από την ευρύτερη περιοχή που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της πανίδας και της χλωρίδας, μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης που θα βρεθεί στο μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου, που λειτουργεί στη Λεπτοκαρυά της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, περιηγήθηκε στην έκθεση του μουσείου, από τον υπεύθυνο και ιδρυτή του Γιώργο Αρζάνα. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία, στο μουσείο ο επισκέπτης μαθαίνει πώς οι παγετώνες επηρέασαν τον Όλυμπο, πώς διαβρώνεται και πώς δημιουργούνται τα σπήλαια στο εσωτερικό του. Επίσης, μπορεί κανείς να θαυμάσει τα ορυκτά τα οποία αναφέρονται στο αρχαίο κείμενο «Περί Λίθων» ή «Λιθικά» του Ορφέα.

«Ο Ορφέας ως γνωστόν έζησε και πέθανε στα Λείβηθρα που βρίσκονται στους πρόποδες του Ολύμπου και ανήκουν στην περιοχή της Λεπτοκαρυάς της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας». Εκτός από την έκθεση της γεωλογικής ιστορίας του Ολύμπου, σε παράλληλη αίθουσα εκτίθενται καλλιτεχνικά έργα, ψηφιδωτά, ξυλουργικής, ζωγραφικής που αναφέρονται στον Όλυμπο και στον Ορφέα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Αρζάνα, για τα σχολεία υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης παρουσίασης διάρκειας 25 λεπτών με θέμα «η δημιουργία της γης και η εξέλιξη της ζωής, η δημιουργία του Ελλαδικού χώρου και η δημιουργία του Ολύμπου».

Η ξενάγηση στο μουσείο με τα εκθέματα διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Επίσης, ο κ. Αρζάνας επισημαίνει πως οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να σκάψουν σε πρότυπα ανασκαφικά σκάμματα για να βρουν διάφορα απολιθώματα, κρύσταλλα και πετρώματα και στη συνέχεια να τα αναγνωρίσουν συγκρίνοντάς τα με αυτά που υπάρχουν στο μουσείο αλλά και στα βιβλία που τους παρέχονται για αυτό το σκοπό.

Το μουσείο είναι «ανοικτού τύπου», δηλαδή διαδραστικό όπου οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν τα διάφορα κρύσταλλα και απολιθώματα ώστε μέσω της αφής να αποκτήσουν μια πιο ουσιαστική εμπειρία. Στους μαθητές, τονίζει ο υπεύθυνος του μουσείου, δίνουμε να συμπληρώσουν και ένα ερωτηματολόγιο για τα διάφορα πετρώματα και έτσι, προσθέτει, συμβάλλουμε στην εμπέδωση της γνώσης τους.

Η συνολική ενημέρωση διαρκεί μιάμιση ώρα ενώ η αίθουσα προβολής είναι χωρητικότητας άνω των 70 ατόμων. Επίσης, σε μια παράλληλη αίθουσα παρουσιάζεται έκθεση ζωγραφικής με θέμα τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ