Το ανάκτορο της Φλωρεντίας Ουφίτσι (Uffizi) στεγάζει ένα από τα παλαιότερα μουσεία – πινακοθήκες στον κόσμο, την Galleria degli Uffizi. Τα έργα που εκτίθενται στο εν λόγω μουσείο καλύπτουν χρονικά την περίοδο από τον 13ο μέχρι τον 18ο αιώνα, συνθέτοντας μία από τις σπουδαιότερες συλλογές αναγεννησιακής τέχνης.

Τον Ιούλιο του 1737 ο Τζαν Γκαστόνε των Μεδίκων και τελευταίος στη σειρά της διαδοχής στη δυναστεία των Μεδίκων πεθαίνει, με την αδερφή του Άννα Μαρία Λουΐζα (Λουδοβίκα) των Μεδίκων να μένει ως μοναδική κληρονόμος. Έτσι, όλα τα υπάρχοντα των Μεδίκων, συμπεριλαμβανομένων κτηρίων, χρημάτων, κοσμημάτων και συλλογών έργων τέχνης αλλά και εδαφών του πρώην Δουκάτου του Ουρμπίνο, περιέρχονται στην Άννα Μαρία Λουδοβίκα (Πριγκίπισσα του Παλατινάτου).

Η ιδία, ως λάτρης της τέχνης, αδυνατούσε να δεχθεί την κατάσταση των άλλων βασιλικών οίκων, οι οποίοι έχουν ξεπουλήσει όλους τους καλλιτεχνικούς και τους πολιτιστικούς θησαυρούς τους. Έτσι, πήρε την απόφαση να υπογράψει το γνωστό οικογενειακό σύμφωνο Patto di Famiglia σε συνεργασία με την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τον Φραγκίσκο της Λωρραίνης. Σύμφωνα με αυτό, υπάρχει απαράβατος όρος ότι όλη η προσωπική περιουσία των Μεδίκων, που παραχωρήθηκε από την ιδία στη δυναστεία της Λωρραίνης, δεν θα μεταφερθεί ποτέ έξω από τη Φλωρεντία. Κάπως έτσι, λοιπόν, ξεκινά η ιστορία της πινακοθήκης Ουφίτσι, η οποία έγινε δημοσίως προσβάσιμη το 1769, αν και ήταν ανοιχτή για το κοινό, κατόπιν αίτησης, ήδη από τον 16ο αιώνα.

 

Το φιλότεχνο κοινό έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τους θησαυρούς του μουσείου κάνοντας μια διαδικτυακή περιήγηση στα κομψοτεχνήματα της διάσημης πινακοθήκης Ουφίτσι στη Φλωρεντία. Εκεί, μεταξύ άλλων, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε πίνακες του Λεονάρντο ντα Βίντσι, του Σάντρο Μποτιτσέλι και της Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι.

Μπορείτε να ξεκινήστε την περιήγησή σας κάνοντας κλικ στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.uffizi.it/en/the-uffizi/painting/artworks όπως επίσης και https://www.uffizi.it/en/artworks