300 συλλήψεις και 12.000 τόνοι καυσόξυλων κατασχέθηκαν πέρυσι
Τι δηλώνει ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας

Σε σημαντικό βαθμό περιορίστηκε τον φετινό χειμώνα η λαθροϋλοτομία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας κ. Γιώργος Μαυρίδης. Όπως εξήγησε η παράνομη υλοτομία εμφανίστηκε πριν από περίπου δύο χρόνια, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, της αύξησης της τιμής του πετρελαίου αλλά και της χρήσης σομπών και τζακιών ως μέσο θέρμανσης.
Η Διεύθυνση Δασών Πιερίας, πρόσθεσε, κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να οργανωθεί και έτσι η περσινή εικόνα με τη σημερινή να έχει μεγάλη απόκλιση. «Αυτή τη στιγμή η παράνομη υλοτομία έχει περιοριστεί στην τάξη του 10% με 15% σε σχέση με την περσινή εικόνα» εξήγησε και συμπλήρωσε πως αυτό οφείλεται σε κατασταλτικά μέτρα που έλαβε η υπηρεσία και κυρίως στο γεγονός ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η Διεύθυνση Δασών Πιερίας κατάφερε να ενσωματώσει στο σύστημα δασοπροαστασίας 12 πρώην αγροφύλακες, προσωπικό που ανταποκρίνεται επαρκέστατα στις ανάγκες.
Η λαθροϋλοτομία, συνέχισε ο κ. Μαυρίδης, σήμερα έχει περιοριστεί περιμετρικά των μεγάλων αστικών κέντρων και όχι στα υψηλά δάση κι αυτό γιατί η υπηρεσία ασκεί μια πολιτική προμήθειας καυσόξυλων με πολύ χαμηλό κόστος στους ορεινούς δασόβιους και παραδασόβιους πληθυσμούς. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι πέρυσι μόνο έγιναν περίπου 300 συλλήψεις και κατασχέθηκαν περίπου 10.000 – 12.000 τόνοι.
«Αν ο συνδυασμός των πολιτικών αυτών συνεχιστεί, θα είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί στο μέλλον», κατέληξε ο κ. Μαυρίδης.
Στην ανάρτηση των δασικών χαρτών των τοπικών κοινοτήτων Μεθώνης, Αγαθούπολης και Μακρυγιάλου του Δήμου Πύδνας Κολινδρού αλλά και της Κατερίνης προχώρησε τη Δευτέρα το Δασαρχείο της Κατερίνης.
Σε χθεσινή συνέντευξη τύπου τόσο ο Δ/ντης της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας όσοι και οι υπάλληλοι του τμήματος χαρτογράφησης αναφέρθηκαν στην μεγάλη αυτή προσπάθεια που έγινε με αρχή τις τέσσερις αυτές τοπικές κοινότητες, σημειώνοντας πως στη συνέχεια και σταδιακά θα γίνει η δασική χαρτογράφηση όλου του Νομού.
Αυτό που τονίστηκε ιδιαιτέρως είναι η σημασία που έχει η χαρτογράφηση για τις περιοχές αυτές, αλλά και το γεγονός πως όσοι πολίτες διαθέτουν οικόπεδα στις τοπικές κοινότητες θα πρέπει άμεσα να δουν τα σχέδια και αν εντοπίσουν κάποια λάθη να εκφράσουν την αντίρρησή τους για να υπάρξει αλλαγή στο σχέδιο μετά από εξέταση. Αλλιώς, σε αντίθετη περίπτωση το αγροτεμάχιό τους θα χαρακτηριστεί ως δάσος, με όποιες συνέπειες, έχει αυτό και στη συνέχεια για να αλλαχθεί ο χάρτης θα χρειαστεί απόφαση του ΣτΕ.
Ο κ. Μαυρίδης
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας κ. Γιώργος Μαυρίδης συνεχάρη τους υπαλλήλους του τμήματος χαρτογράφησης καθώς όπως είπε έκαναν μία πολύ κοπιώδη προσπάθεια με αποτέλεσμα να αναρτούνται δασικοί χάρτες 92.000 στρεμμάτων συνολικά. Επίσης κάλεσε όλους τους πολίτες που διαθέτουν οικόπεδα στις περιοχές αυτές να ενημερωθούν για τους χάρτες και αν διαπιστώσουν κάποια λάθη να προβούν άμεσα στη σύνταξη εντύπου αντίρρησης κατά του σχεδίου έτσι ώστε αν υπάρχουν κάποια λάθη να διορθωθούν.
Ο κ. Παπαπέτρου
Ο προϊστάμενος του τμήματος Χαρτογράφησης της Δ/νσης Δασών Πιερίας τόνισε ότι με τους δασικούς χάρτες ξεκαθαρίζουν επιτέλους οι χρήσεις γης.
Αναφερόμενος μάλιστα στη διαδικασία της χαρτογράφησης τόνισε ότι για την Αγαθούπολη, τη Μεθώνη και το Μακρύγιαλο αυτή έγινε εξ’ ολοκλήρου από την υπηρεσία. Υπήρξε μάλιστα ένα πιλοτικό πρόγραμμα το 2001, το οποίο όμως ποτέ δεν προχώρησε και το τμήμα κατάφερε μέσα σε ενάμιση χρόνο να ολοκληρώσει την χαρτογράφηση των τριών αυτών τοπικών κοινοτήτων. Για τον ΟΤΑ της Κατερίνης η χαρτογράφηση έγινε από ιδιωτικό μελετητικό γραφείο, στη συνέχεια όμως η υπηρεσία έκανε επικαιροποίηση των στοιχείων. Η όλη διαδικασία κράτησε περίπου δύο χρόνια. Επιπλέον πρόσθεσε πως όλος ο Νομός της Πιερίας είναι υπό κτηματογράφηση. «Ήδη τέλη Μαΐου έχουμε τα πρώτα παραδοτέα από την βόρεια και κεντρική Πιερία και μετά το Νοέμβριο θα ακολουθήσει η χαρτογράφηση της νότιας Πιερίας» σημείωσε.