Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών (ΟΠΠ) «I can’t breathe», η οποία δημιουργήθηκε με στόχο την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της δυσοσμίας στην Κατερίνη, αναφέρει τα ακόλουθα σχετικά με τη συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου:

Ούτε σοφότεροι, ούτε πιο «ήσυχοι» αποχωρήσαμε από τη συνάντηση που είχαμε (κατόπιν αιτήματός μας) με την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, όπου θέσαμε το ζήτημα της δυσωδίας που καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης.

Η συνάντηση με την κ. Μαυρίδου, των μελών Συντονιστικής Επιτροπής της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών (ΟΠΠ) «I can’t breathe», έγινε την Πέμπτη το μεσημέρι και από πλευράς Π.Ε. Πιερίας παρόντες ήταν (εκτός από την κ. Αντιπεριφερειάρχη) ο νομικός σύμβουλος Η. Παπάζογλου και ο υπάλληλος του ΚΕΠΠΕ Αθ. Σιάσιος.

Η συνάντηση διήρκησε, σχεδόν, μία ώρα και το κλίμα ήταν σε γενικές γραμμές καλό, χωρίς να λείπουν και οι στιγμιαίες εντάσεις, όταν, επιμόνως, θέταμε ζητήματα χωρίς να λαμβάνουμε απαντήσεις.

Από την πλευρά της η κ. Αντιπεριφερειάρχης, επιχείρησε να επικεντρώσει στις παρελθούσες ενέργειες που έγιναν από το Τμήμα Περιβάλλοντος στα πλαίσια έγγραφων καταγγελιών από πολίτες και στις ακόλουθες αποφάσεις επιβολής προστίμων, κάτι που σαφώς δεν ικανοποίησε τα μέλη της Επιτροπής, αφού το γεγονός είναι πως η δυσωδία παραμένει.

Μάταια, οι εκπρόσωποί μας, ζητούσαν επιμόνως, απάντηση στο ένα και μοναδικό ερώτημα, που δεν ήταν άλλο από το: «τι προτίθεται να κάνει η Π.Ε. Πιερίας, ώστε να λυθεί το πρόβλημα, άμεσα και οριστικά, προς όφελος όλων», για να λάβουμε τελικά «απάντηση», όχι από την αντιπεριφερειάρχη, αλλά από τον Νομικό Σύμβουλο, διαβεβαιώνοντας «υπάρχει η πολιτική βούληση και θέληση να γίνει αυτό που πρέπει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, όπως έχει γίνει μέχρι και σήμερα».

Διευκρινίζοντας τη δήλωση, η κ. Μαυρίδου, είπε ότι, στις υποχρεώσεις της Π.Ε. Πιερίας είναι ο καθαρισμός της τάφρου, ενώ συμπλήρωσε πως έχει δηλώσει στον αναπληρωτή δημάρχου Κατερίνης πως η Π.Ε. είναι ανοιχτή σε συνεργασία με τον Δήμο, ώστε από κοινού να διενεργούνται αυτοψίες με δημοτικούς υπαλλήλους στον τομέα του περιβάλλοντος. Επίσης, χαρακτήρισε χρήσιμη τη συμβολή των πολιτών και προέτρεψε την ΟΠΠ ώστε, «οι πολίτες να καταγγέλλουν στην Αστυνομία, τη μπόχα την ώρα που συμβαίνει, τα Σαββατοκύριακα ή τις νυχτερινές ώρες, ώστε να γίνεται στοχευμένος έλεγχος από τα αστυνομικά όργανα και να καταγράφεται το γεγονός, παρουσία και υπαλλήλου του ΚΕΠΠΕ, κατόπιν συνεννόησης των δύο υπηρεσιών». Ωστόσο, στο εύλογο ερώτημα που τέθηκε για το εάν, η αστυνομία θα «τρέξει» να συλλάβει την «εγκληματία» Μπόχα, δεν δόθηκε απάντηση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η κ. Μαυρίδου, απέδωσε το πρόβλημα της δυσωδίας «στην αναμόχλευση της τάφρου από τις εργασίες καθαρισμού της με μηχανήματα που έγιναν φέτος»(!) ενώ σε κανένα σημείο, δεν έκανε αναφορά σε ρύπανση της τάφρου.

Σε ότι αφορά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν στο παρελθόν, στα «επίμαχα» ή «ύποπτα» σημεία, ο κ. Σιάσιος, ανέφερε πως, φέτος, λήφθηκαν δείγματα νερού στις εξόδους του βιολογικού του υφιστάμενου εκεί πτηνοτροφείου, για τα οποία οι χημικές αναλύσεις έδειξαν ποσότητες ουσιών εντός των επιτρεπόμενων ορίων. Όσο για το ποιος ευθύνεται, τότε, απάντησε πως δεν υπάρχει άλλη επιχείρηση στην περιοχή, εκτός από ένα πτηνοτροφείο, ένα χοιροστάσιο και μια αγελαδοτροφική μονάδα, αλλά είναι αδύνατον, να εντοπίσουν τον υπαίτιο.

Από τη συνάντηση έγινε σαφές, πως οι υπηρεσίες της Π.Ε. Πιερίας των οποίων προΐσταται η κ. Μαυρίδου, είναι οι θεσμικοί φορείς για να αντιμετωπίσουν το υπαρκτό πρόβλημα, να βρουν και να επιβάλλουν οριστικές λύσεις ικανοποιητικές για όλους, αφού είναι γνώστες του προβλήματος σε όλη την έκταση. Γνωρίζουν ότι, υπάρχει περιβαλλοντολογική ρύπανση, μόλυνση και δυσοσμία που πλήττει μέχρι σήμερα την μισή Κατερίνη.

Εκτίμηση της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών είναι πως, η κ. Μαυρίδου, αντιλαμβάνεται διαφορετικά το θεσμικό πλαίσιο του ρόλου της, τουλάχιστον, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Για την ίδια, εκτιμά η ΟΠΠ, δεν τίθεται θέμα διεκδίκησης, δεν τίθεται θέμα πολιτικής της υποχρέωσης να αναδείξει το πρόβλημα και να πιέσει για την επίλυσή του. Οι προθέσεις της, ως θεσμός, περιορίζονται στις κατά τον νόμο αρμοδιότητες των υπηρεσιών που εποπτεύει. Τίποτα περισσότερο.

Τελικά, δεν υπάρχει πολιτική βούληση στην Π.Ε. Πιερίας, να εξαντλήσει όλες τις ενέργειες που προβλέπονται από τους Νόμους του Ελληνικού Κράτους. Ούτε ακόμα και μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού κ. Ταγαρά, επί του θέματος σε πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή κατόπιν ερώτησης της βουλεύτριας Πιερίας κ. Σκούφα, για «συντονισμό των ενεργειών των συναρμόδιων υπηρεσιών» και την επισήμανσή του σχετικά με τους «ελέγχους που οφείλει η αδειοδοτούσα αρχή (Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων) για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων». Αντ’ αυτού, η Π.Ε. Πιερίας, «προσκαλεί» τον πολίτη, να ασκεί τον ρόλο του επιθεωρητή και του καταγγέλλοντα της ρύπανσης στον συγκεκριμένο τόπο την ίδια στιγμή που συμβαίνει (προφανώς γι’ αυτό θα διενεργεί και περιπολίες… πως αλλιώς;).

Μετά τη συνάντηση, είναι φυσικό να έχουν δημιουργηθεί ακόμη περισσότερα ερωτήματα στην Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών, αλλά και ένα σημαντικό «γιατί». Πρόκειται απλά για πολιτική αμέλεια; Πρόκειται για επικίνδυνη αδιαφορία; Ο κατάλογος είναι μακρύς και οι απαντήσεις αναζητούνται αν και κάποιες, όχι πολύ ευχάριστες, «κυκλοφορούν» ανάμεσά μας, στη μικρή μας κοινωνία.

Τις επόμενες ημέρες η ΣΕ επιτροπή θα αποταθεί στο Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Επιπλέον, στις προθέσεις της Σ.Ε. είναι και η συνάντηση με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, με την ελπίδα πως τουλάχιστον αυτός (αν και μακριά από τον τόπο του «εγκλήματος») θα κατανοήσει την αγωνία, αλλά και την αναγκαιότητα «επανεκκίνησης» των ελεγκτικών μηχανισμών για την προστασία του περιβάλλοντος. Στην προσπάθεια αυτή θα είναι σημαντικό να έχουμε την υποστήριξη και την συνδρομή του δημάρχου και των 4 βουλευτών του νομού Πιερίας.

 

Η Συντονιστική Επιτροπή