Είδος πολυτελείας τείνουν να γίνουν τα τυριά στον Έλληνα καταναλωτή, στα νοικοκυριά που έχουν σοβαρό πρόβλημα. Κρητικά τυριά αλλά και άλλων περιοχών (όπως ας πούμε η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι) πήραν την ανιούσα τιμολογιακά και διαπιστώνουμε πρωτόγνωρες αυξήσεις των μεγάλων και γνωστών τυροβιομηχανιών ανά την επικράτεια.

Βασική και γνωστή αιτία η μάλλον χαμηλή και μειούμενη παραγωγή Ελληνικού γάλακτος. Κεφαλοτύρι, γραβιέρα αλλά και άλλα είδη που προέρχονται από την ίδια παραγωγική διαδικασία, δηλαδή, η μυζήθρα και τα απλό ανθότυρο, παράγονται σε μικρότερες ποσότητες, λόγω της μεγάλης αύξησης των ζωοτροφών κατά 100-120% και δεν αναφέρομαι καν στα ενεργειακά κόστη των κτηνοτρόφων μας. Κατά τα λοιπά περνάει στην κοινή γνώμη ότι οι Έλληνες κτηνοτρόφοι απολαμβάνουν πλέον καλές τιμές στην πρώτη ύλη που παραδίδουν (αιγοπρόβειο, γίδινο γάλα), που σαφέστατα και δεν είναι αληθές και ακριβές…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗΣ