Πέθανε η Ευστρατία Μαυραπίδου, μια από τις τρεις «γιαγιάδες της Συκαμνιάς»
Η φωτογραφία από το καλοκαίρι του 2015 να φροντίζουν το μωρό μιας γυναίκας πρόσφυγα έκανε το γύρο του κόσμου και προτάθηκαν για Νόμπελ Ειρήνης
Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 96 ετών η Ευστρατία Μαυραπίδου, μια από τις τρεις «γιαγιάδες της Συκαμνιάς».
Η φωτογραφία των τριών γυναικών, το καλοκαίρι του 2015, να φροντίζουν το παιδί μίας γυναίκας πρόσφυγα από τη Συρία που μόλις είχε φτάσει στις ακτές της Μυτιλήνης, έκανε το γύρο του κόσμου, αποτελώντας και την αφορμή να προταθούν για Νόμπελ Ειρήνης το 2016.
Οι τρεις γυναίκες συνέχισαν για μεγάλο διάστημα να κάνουν το ίδιο, προσφέροντας ό,τι μπορούσαν στους πρόσφυγες, όλον αυτόν τον καιρό που το χωριό τους έγινε επίκεντρο της προσφυγικής-ανθρωπιστικής κρίσης.
Από τις τρεις γιαγιάδες, πρώτη η Μαρίτσα Μαυραπίδου πέθανε τον Ιανουάριο του 2019 σε ηλικία 92 ετών, ενώ ζει η Αιμιλία Καμβύση 92 χρονών σήμερα.
Παιδιά προσφύγων από το Μικρασιατικό Μοσχονήσι και οι τρεις τους, αποτέλεσαν σύμβολο αλληλεγγύης του λαού της Λέσβου στους εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους -στη συντριπτική πλειονότητα- πρόσφυγες, που πέρασαν τη διετία 2015-2016 από τις απέναντι ακτές στο νησί.
Τις «γιαγιάδες της Λέσβου» είχαν επισκεφθεί και τιμήσει τον Νοέμβριο του 2015, ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και το Δεκαπενταύγουστο του 2020, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Γιατί λες μπράβο γιε μου; Τι έκανα;» είχαν πει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όταν δημοσιογράφος τις είχε επισκεφθεί στη Σκάλα Συκαμνιάς την ημέρα που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά τους για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, τον Ιανουάριο του 2016.
Όταν ρωτήθηκαν γιατί βοηθάνε τους πρόσφυγες, οι γιαγιάδες είχαν απαντήσει: «Καλά παιδιά είναι. Μερικές φορές κουρασμένα από το ταξίδι, με βοηθάνε να κουβαλήσουμε τα ξύλα για τη σόμπα μου».
Όταν την Ευστρατία Μαυραπίδου επισκέφθηκε στο σπίτι της στη Σκάλα Συκαμνιάς το Δεκαπενταύγουστο του 2020, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η γιαγιά Ευστρατία και η γιαγιά Αιμιλία, περιτριγυρισμένες από παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα στην αυλή του προσφυγόσπιτου της πρώτης, την είχαν κεράσει παραδοσιακό αμυγδαλένιο μπακλαβά – «το παραδοσιακό μας γλυκό. Μικρασιάτικο» είχε πει η κ. Ευστρατία.
Πηγή: lifo.gr