Ο Larry Tesler, ένας θρύλος στον χώρο της πληροφορικής, πέθανε σε ηλικία 74 ετών. Ήταν ο εφευρέτης της «αντιγραφής και επικόλλησης», ή «copy-paste».

Τον θάνατό του ανακοίνωσε η εταιρεία Xerox μέσω Twitter.

Ο Tesler άρχισε να εργάζεται στη Silicon Valley το 1960, μια περίοδο που οι υπολογιστές δεν ήταν προσβάσιμοι από την πλειοψηφία των πολιτών. Χάρη στις καινοτομίες του, ο προσωπικός υπολογιστής έγινε απλός και φιλικός στους χρήστες.

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη το 1945, πέρασε στη Xerox μέρος της καριέρας του.

 

 

«Ο άλλοτε ερευνητής της Xerox είχε εφεύρει την [εντολή] ‘αποκοπή/αντιγραφή/επικόλληση’, την [εντολή] ‘εύρεση και αντικατάσταση’ καθώς και πολλές άλλες», ανέφερε η εταιρεία.

«Η εργάσιμη μέρα σας έγινε πολύ πιο εύκολη χάρη σε αυτές τις επαναστατικές ιδέες του. Ο Λάρι εξέπνευσε τη Δευτέρα, σας παρακαλούμε ενωθείτε μαζί μας για να τιμήσουμε τη μνήμη του» αναφέρει η εταιρεία.

Πτυχιούχος του πανεπιστημίου Στάνφορντ, στη Silicon Valley της Καλιφόρνιας, ήταν ειδικευμένος στην αλληλεπίδραση ανθρώπων και μηχανημάτων.

Δούλεψε κυρίως για την Apple, την Amazon, τη Yahoo! και στο κέντρο έρευνας της Xerox στο Πάλο Άλτο.

Τη δυνατότητα της «αποκοπής» και της «επικόλλησης» οποιουδήποτε αποσπάσματος κειμένου, χωρίς να χρειάζονται πολλά και περίπλοκα βήματα, την εμπνεύστηκε από μια τεχνική πολύ αρχαιότερη από την εποχή της πληροφορικής, δηλαδή το να κόβει κανείς τμήματα τυπωμένων φράσεων και να τα τοποθετεί σε άλλη σειρά χρησιμοποιώντας κόλλα ή σελοτέιπ.

Η εντολή έγινε συνήθεια χάρη στην Apple, που την ενέταξε στον υπολογιστή Lisa το 1983 και στον Macintosh την επόμενη χρονιά. Ο συνιδρυτής της Apple, ο Στιβ Τζομπς, κατάφερε να αρπάξει τον Larry Tesler από τη Xerox το 1980.

Ο μηχανικός πέρασε στην κατασκευάστρια υπολογιστών και smartphones 17 χρόνια, φθάνοντας στην κορυφή της ιεραρχίας της. Αργότερα, δημιούργησε μια start-up στον κλάδο της εκπαίδευσης και ανέλαβε έργα που επικεντρώνονταν στην εμπειρία του χρήστη στην Amazon και στη Yahoo!

Ο Tesler «συνδύασε την εκπαίδευση στην επιστήμη της πληροφορικής με μια αντικουλτούρα κατά την οποία οι υπολογιστές έπρεπε να είναι για τους πάντες», σημείωσε το Computer History Museum.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ