Ιδρυτής της Visual AIDS, μιας συμβουλευτικής ομάδας που παρείχε στήριξη σε καλλιτέχνες που ζούσαν με τη νόσο, ο Πάτρικ Ο’Κόνελ πέθανε στις 23 Μαρτίου και σε ηλικία 67 χρόνων, σε νοσοκομείο του Μανχάταν, όπως επιβεβαίωσε ο αδερφός του, Μπάρι.

Ο Ο’Κόνελ ζούσε με το AIDS εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες, σε μια εποχή που το στίγμα ήταν κανονικότητα. Για τον λόγο αυτό έλαβε μέρος σε δράσεις κατά του στίγματος του AIDS, με πληθώρα εκστρατειών ευαισθητοποίησης, αλλά και εμπνεόμενος το σύμβολο κατά της HIV λοίμωξης, της διαδεδομένης πλέον κόκκινης κορδέλας.

Ο ίδιος, όπως είχε αποκαλύψει, βρέθηκε σε μια εποχή της ζωής του, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, να πηγαίνει σε μια κηδεία φίλου του ασθενούς κάθε μήνα.

«Ζούσαμε σε μια εμπόλεμη ζώνη» είχε δηλώσει.
«Όμως, ήταν σαν να επρόκειτο για πόλεμο κάπως μυστικό, τον οποίο μόνο εμείς ξέραμε» είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή του στο Newsday το 2011.

Στο πλαίσιο ανάληψης δράσης στα αχαρτογράφητα, τότε, νερά της ασθένειας, ο Ο’Κόνελ άρχισε να συναντάται με κόσμο στο λοφτ του στο Τσέλσι που σταδιακά έγινε η έδρα της Visual AIDS. Εφοδιασμένος με τα απολύτως απαραίτητα, ένα μάκιντος και ένα φαξ, άρχισε να οργανώνει εκστρατείες ενημέρωσης που τελικά ανάγκασαν την κοινή γνώμη να δει και αργότερα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Το 1991, η Visual AIDS εγκαινίασε το λεγόμενο Ribbon Project με το κορδελάκι σε ανεστραμμένο σχήμα V που έμελλε να γίνει παγκόσμιο σύμβολο για το AIDS και άνοιξε το δρόμο για λοιπές καμπάνιες ευαισθητοποίησης με κορδέλες άλλων χρωμάτων.

Για τον ίδιο, το κόκκινο χρώμα συμβόλιζε το αίμα: «Είναι το χρώμα του πάθους και παράλληλα έντονο για να τραβά την προσοχή».
«Οι άνθρωποι θέλουν να πουν κάτι για το AIDS. Όχι απαραιτήτως με οργή ή διάθεση σύγκρουσης. Αυτό τους το επιτρέπει. Κι αν και πρόκειται για ένα εύκολο πρώτο βήμα, για μένα είναι σημαντικό. Γιατί δεν θα είναι το τελευταίο» είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή του στους Times το 1992.

Ή, όπως εύγλωττα, το είχε θέσει ο σχεδιαστής Ισάακ Μιζράχι, αναφερόμενος στο κορδελάκι – φαινόμενο: «αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι μεγάλο για το AIDS, το αμέσως επόμενο καλύτερο είναι να εμφανιστείς με κάτι. Γι’ αυτό αγαπώ το κορδελάκι. Καταστρέφει ό,τι φοράς, δεν λειτουργεί συνθετικά, είναι το λάθος χρώμα. Αλλά και ποιος νοιάζεται, αφού είσαι άνθρωπος και το δείχνεις».

 

Πηγή: in.gr